Mergi la conţinutul principal

175 de ani de la nasterea lui Dobri Voinikov

Miercuri, incepind cu ora 17.30, la Teatrul "Maria Filotti" se sarbatoresc 175 de ani de la nasterea militantului renasterii bulgaresti, dramaturgul, invatatorul si scriitorul Dobri Voinikov. La ora 17.30, primarul orasului Sumen, Krasimir Kostov, va dezveli basorelieful lui Dobri Voinikov, acesta fiind amplasat in holul teatrului brailen. Basorelieful lui Dobri Voinikov este realizat de pictorul Rumen Mihaylov. De la ora 18.00, in Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti", Corul Mixt "Rodni Zvutsi" din Sumen, aflat sub bagheta prof. Veneta Vikeva, va sustine un concert extraordinar. In program sint cuprinse opere de D. Voinikov, D. Hristov, T, Popov, G Dimitrov, Al. Tanev, I. Aunyinger, Al. Borodin, G. Verdi, I. Strauss.
Corul "Rodni Zvutsi" a fost infiintat in anul 1898 si este una dintre cele mai bune formatii de profil din Bulgaria, in palmaresul sau fiind inscrise premii, diplome si medalii obtinute la competitii nationale si internationale. Trebuie mentionat faptul ca intrarea este libera.
Dobri Voinikov a venit in Braila intre anii 1864 - 1871, unde a gasit un domeniu vast de activitate. A activiat ca profesor si director al ziarului revolutionar "Dunavstka Zora", creator al unei ramuri a Comitetului Secret Bulgar, dar si ca scriitor de opere dramatice.
In 1864 a avut loc primul spectacol al trupei bulgare reorganizate de Vojnikov. A venit ca institutor la Scoala bulgara din Braila si ajutat de citiva tineri reorganizeaza trupa de teatru a junilor bulgari si joaca pe scena Teatrului "Rally" piesa "Stoian voievod".
Evenimentul este organizat de Casa de Cultura "Dobri Voinikov" din orasul Sumen, Bulgaria, cu sprijinul Primariei Municipiului Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu