172 de tipuri de măşti contrafăcute, la un an de la declanşarea pandemiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

172 de tipuri de măşti contrafăcute, la un an de la declanşarea pandemiei

* la un an de la declanşarea pandemiei, a fost înregistrată cea de-a 33-a avertizare transmisă prin Sistemul de alertă rapidă european, referitoare la existenţa unor noi tipuri de măşti contrafăcute * Germania şi Estonia sunt ţările care au trimis ultimele avertizări şi au dispus retragerea produselor de pe piaţă

 

 

 

 

Zilele acestea, a fost înregistrată cea de-a 33-a avertizare - transmisă prin Sistemul de alertă rapidă european - referitoare la existenţa a încă trei tipuri de măşti de protecţie contrafăcute. Potrivit InfoCons, până la acest moment, au fost identificate 172 de tipuri de măşti de protecţie contrafăcute, care nu sunt conforme cu standardele europene şi care dau o falsă siguranţă celor care se încumetă să le poarte. Prima alertă a fost transmisă pe 28 aprilie 2020, iar ultima pe 19 martie 2021.    

Germania este ţara care a identificat cel de-al 170-lea tip de mască neconformă, cu origini dubioase, despre care se afirmă că reţine doar 20% din particule. "Retenţia de particule/filtru a materialului este insuficientă (valori măsurate: 20%). În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecţie, dacă nu este combinată cu măsuri suplimentare de protecţie. Produsul nu respectă Regulamentul EIP şi standardul european relevant EN 249", se precizează în comunicatul remis de InfoCons.

Masca este de tip KN95, este, oficial, contrafăcută şi se distribuie în cutii de carton a câte 20 de bucăţi. Măsurile luate de autorităţile germane au impus rechemarea produsului de la utilizatorii finali (operatorii economici).   

Germania a transmis, de asemenea, avertizări în legătură cu cel de-al 171-lea tip de mască de protecţie contrafăcută, ce oferă o protecţie de doar 43% contra particulelor şi microorganismelor. Este o mască de tip FFP2, denumită "Duckbill", cu bandă gri sau albă şi marcată cu NB 1437 sau NB 2163. Produsul, care este vândut şi online (în pachete de câte 25 de bucăţi) nu respectă standardele UE, este contrafăcut şi poate fi un pericol pentru sănătate. "Ca urmare a etichetării, masca poate fi purtată în zonele în care sunt utilizate substanţe periculoase sau în timpul activităţilor care implică azbest; deoarece masca nu oferă suficientă protecţie, acest lucru ar putea duce la îmbolnăviri grave, cu consecinţe fatale", precizează InfoCons. Germania a impus, deja, importatorului să recheme produsul de la utilizatorii finali.

În fine, Estonia a trimis o avertizare pentru cel de-al 172-lea tip de mască de protecţie identificată pe piaţă (cu origini necunoscute) pentru care s-a dispus, deja, oprirea vânzărilor. Produsul promovează un potenţial protector împotriva particulelor dar capacitatea sa de filtrare nu a fost testată de un organism european competent. Prin urmare, nu se dovedeşte că produsul îndeplineşte cerinţele de sănătate şi siguranţă şi sigur nu respectă Regulamentul privind echipamentele de protecţie personală.

Respectiva mască "de protecţie" este din categoria KN95, marca "Shield", şi se distribuie în cutii albe cu elemente verzi, fiecare a câte 100 de bucăţi.

"Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă, trebuie să fim atenţi de unde, ce şi cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenţi, produsele achiziţionate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiţi informaţiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul. Păstraţi bonul fiscal dacă va fi nevoie să depuneţi o reclamaţie. Ia atitudine, InfoCons este alături de tine!", precizează Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro