1,7 miliarde, prime de vacanţă ilegale la APT | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1,7 miliarde, prime de vacanţă ilegale la APT

* "La vremea când aceste prime au fost acordate a existat un act normativ care reglementa acest lucru, în sensul că permitea realizarea acestor cheltuieli" susţine actualul şef de la Pieţe, Costel Bălan * "La controalele anterioare, aceeaşi Cameră de Conturi, dar cu alţi auditori, a considerat cheltuielile legale", a comentat şi Simona Drăghincescu, cea care a condus APT în perioada incriminată

Continuăm astăzi seria dezvăluirilor în ce priveşte concluziile rapoartelor de control ale Curţii de Conturi Brăila cu prezentarea situaţiei descoperite la Administraţia Pieţelor, actuala SC "APT" SA Brăila. În cazul de faţă a fost constatat un prejudiciu de aproape 1,7 miliarde de lei, constând în prime de vacanţă acordate ilegal, spun cei de la CC Brăila. Alături de aceste cheltuieli nelegale, inspectorii au constatat şi o serie de abateri financiar-contabile estimate la 4,4 miliarde de lei vechi. Însumate, toate estimările legate de abateri, inclusiv accesorii, ridică "gaura" la bugetul Administraţiei Pieţelor undeva la 6,3 miliarde de lei vechi. În mod evident, actuala conducere a societăţii a contestat concluziile raportului de control de la Curtea de Conturi şi acum se pregăteşte pentru medierea în instanţă a problemei. Fosta conducere a APT, pe vremea căreia a fost stabilit prejudiciul, spune că a existat o bază legală privind acordarea primelor de vacanţă, punct de vedere susţinut şi de actualul manager.

Controlul la Pieţe şi Târguri s-a efectuat pe finalul anului trecut şi a vizat o perioadă mai mare, în sensul că a fost luată la "puricat" activitatea din 2008 până la data controlului. Ca o sinteză, raportul de control spune că abaterile constatate, însemnând venituri, prejudicii şi abateri financiar-contabile, se ridică în cazul SC "APT" Brăila la 6,1 miliarde de lei vechi, plus accesorii de 200 milioane de lei vechi. De aici rezultă, aşadar, un total estimat de 6,3 miliarde lei vechi.
Cele mai multe dintre problemele depistate la această societate se concentrează pe partea de "Exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare". Iată şi lista neregulilor: neînregistrarea corectă a TVA colectată pentru operaţiunile cu taxare redusă (cu 9%) (suma estimată a abaterii este de aproape 154 milioane de lei vechi); neînregistrarea garanţiei de bună execuţie (366 milioane de lei vechi); neorganizarea contabilităţii de gestiune; neînregistrarea în conturi de venituri din exploatare a sumelor reprezentând datorii prescrise (aproape 23 milioane de lei vechi); diminuarea profitului impozabil (alte 28,29 milioane lei vechi); menţinerea în cadrul activelor fixe a unor bunuri care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi încadrate în această categorie în sumă de 1,34 miliarde de lei vechi; neclarificarea operaţiunilor economice înregistrate în contul 473 "Decontări din operaţii în curs de clarificare" (alte 28 milioane de lei vechi). Aşadar, la o privire de ansamblu, este vorba despre o brambureală în înregistrarea şi reflectarea în acte contabile a operaţiunilor societăţii.

APT contestă în instanţă prejudiciul cu primele de vacanţă

Dar greşelile care au creat prejudiciul se concentrează la capitolul "Calitatea gestiunii economico-financiare", unde valoarea totală estimată a abaterilor, aşadar inclusiv pagube, se ridică la 4,34 miliarde de lei vechi: neinventarierea investiţiilor în curs (2,12 miliarde de lei vechi); cheltuieli nelegale de personal totale de aproape 1,7 miliarde de lei vechi reprezentând prima de vacanţă de 1,17 miliarde lei vechi, contribuţiile aferente de 316 milioane de lei vechi şi foloase nerealizate de 198 milioane de lei vechi; neîntocmirea caietului de sarcini, a contractelor de închiriere şi actelor adiţionale pentru spaţii comerciale închiriate prin licitaţie publică (530,93 milioane de lei vechi); aplicarea de preţuri şi tarife în anul 2011 în baza HCLM 422/20.12.2010 şi HCLM 132/2011 suspendate de drept de instanţe până la pronunţarea instanţei de fond.
Aşadar, aici, la categoria "grea" a abaterilor, discutăm despre prime de vacanţă acordate ilegal salariaţilor, iar ca prejudiciu estimat de CC Brăila, suma de aproape 1,7 miliarde de lei vechi. Cu privire la acest aspect, atât fosta cât şi actuala conducere susţin la unison că la vremea când au fost acordate, 2008 - 2009, a existat o bază legală care a permis asta. "Nu ştiu concret la ce abateri se referă Camera de Conturi Brăila la alte servicii sau societăţi comerciale din subordinea Primăriei, dar cele de la Administraţia Pieţelor se referă strict la plata unor prime de vacanţă către angajaţi, prime pe care, acum, auditorii Camerei de Conturi le-au considerat ca fiind achitate în plus, cu toate că la controalele anterioare, aceeaşi Cameră de Conturi, dar cu alţi auditori, au considerat cheltuielile legale. Nu ştiu această informaţie din surse oficiale deoarece, cu toate că a fost controlată şi perioada în care eu am administrat DAPT Brăila, atât Primăria cât şi Camera de Conturi Brăila au refuzat să-mi pună la dispoziţie acest document. (...) Cu toate că sunt abateri grave de management şi justificare a măririi sumelor cheltuite la SC APT SA Brăila, Camera de Conturi n-a menţionat nimic despre acestea în raportul de control. La Primăria Brăila sunt derapaje considerabile şi în administrarea domeniului public, precum şi la inventarierea acestuia, cu termene concrete de soluţionare a deficienţelor, dar nu s-a întâmplat aproape nimic concret din directivele Camerei de Conturi Brăila. Nimeni nu a primit nicio sancţiune. Aşa s-a ajuns la stabilirea chiriei pe terenul din Piaţa Concordiei dat din domeniul public către Cloşcă Simion, în cuantum de 600 lei/lună, cu toate că terenul, în continuare, se află şi în proprietatea publică a municipiului Brăila şi în proprietatea privată a lui Cloşcă Simion. Totuşi, Camera de Conturi n-a sesizat acest aspect insignifiant... Piaţa Concordia este, paradoxal, piaţă publică dar şi privată", a comentat Simona Drăghincescu pe pagina de web a "Obiectiv" legat de subiectul în discuţie.
La rândul său, actuala conducere a SC "APT" Brăila a punctat că va contesta în instanţă concluziile controlului de la CC Brăila, punctual în ce priveşte neregulile soldate cu prejudiciu. Mai precis, povestea primelor de vacanţă acordate în 2008 şi 2009 salariaţilor Administraţiei Pieţelor. "Din câte cunosc la vremea când aceste prime au fost acordate a existat un act normativ care reglementa acest lucru, în sensul că permitea realizarea acestor cheltuieli. La momentul la care ne-au fost prezentate concluziile din partea Curţii de Conturi, noi am contestat acest aspect însă ne-a fost respins, context în care vom merge în instanţă. În ce priveşte celelalte măsuri dispuse în urma controlului, o parte dintre ele au fost deja implementate, altele sunt în curs, astfel încât să ne încadrăm în termenele impuse", ne-a declarat Costel Bălan, directorul SC "APT" SA Brăila.

Lista principalelor măsuri dispuse la Administraţia Pieţelor

Cea mai importantă, în mod evident, este cea referitoare la prejudiciul stabilit în cazul primelor de vacanţă. "Stabilirea de către directorul general interimar al SC APT SA Brăila a întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, ca urmare a plăţii nelegale în sumă totală de 149.230 lei, din care drepturi salariale acordate necuvenit sub forma primei de vacanţă în sumă de 117.577 lei în perioada 1 noiembrie 2008 - 31 decembrie 2009 şi contribuţiile aferente acestora, în sumă de 31.653 lei pentru care au fost calculate foloase nerealizate în sumă de 19.884 lei potrivit constatării de la pct.13 , pag.50-58 din raportul de control. Termen de realizare: 30.06.2012"
De asemenea, s-a dispus corectarea problemei cu TVA-ul, precum şi cea legată de mijloacele fixe înregistrate eronat. În plus, urmează ca până la final de an APT să inventarieze "prin verificarea la faţa locului a stadiului fizic şi prin consemnarea într-o listă de inventariere a valorii determinate potrivit costului de deviz şi celui efectiv al lucrărilor executate a investiţiilor în curs, în sumă de 212.707,60 lei reprezentând «Proiecte» cu o valoare totală de 101.027,87 lei şi «Lucrare înlocuire învelitoare Hala Centrală» cu o valoare de 111.679,73 lei, valori evidenţiate în balanţa de verificare încheiată la 31.12.2010. Tot la capitolul inventarieri, urmează realizarea acestei operaţiuni în cazul tuturor spaţiilor închiriate". În final, CC Brăila recomandă "Continuarea demersurilor la CLM Brăila pentru intrarea în legalitate în legătură cu preţurile şi tarifele practicate în anul 2011".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro