* pe 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza promulga Ordonanța Domnească nr. 276 prin care consfințea înființarea statisticii oficiale în Principatele Unite * la ora actuală, Institutul Național de Statistică are în subordine opt direcții regionale, inclusiv la Brăila, și 34 de direcții județene de statistică * timp de două zile, pe 13 și 14 iulie, DRS Brăila îi invită pe brăileni la Zilele Porților Deschise
Statisticienii brăileni, la ceas aniversar. În urmă cu 164 de ani, la 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza promulga Ordonanța Domnească nr. 276, prin care punea, oficial, bazele statisticii în Principatele Unite, viitor Regat al României.
„De-a lungul timpului, statistica oficială, una dintre primele instituții publice apărute în România după Unire și, totodată, unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa, a cunoscut evoluții și reorganizări, schimbându-și succesiv numele, fără a se abate, însă, de la principiile respectului față de adevăr și față de probitatea demersurilor sale, păstrându-și statutul de principal instrument de cunoaștere și evaluare a realităților țării”, a precizat Daniela Sasu, directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS).
La ora actuală, Institutul Național de Statistică are în subordine opt direcții regionale de statistică (inclusiv la Brăila) organizate la nivelul județelor- centre ale regiunilor de dezvoltare și 34 direcții județene de statistică organizate la nivelul celorlalte județe. INS oferă, prin informații și date statistice, baza necesară autorităților, agenților economici, întregii societăți în elaborarea și punerea în practică a unor programe realiste de dezvoltare economică și socială. Statisticienii români au demonstrat că sunt la înălțimea exigențelor tot mai mari pe care le implică respectarea întru totul a standardelor comune ale statisticii europene.
Includerea statisticii oficiale românești în Comitetul de Statistică și Guvernanță în Statistică al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în anul 2019, reprezintă o binevenită recunoaștere internațională a performanței statisticii românești și a profesionalismului statisticienilor români.
Munca statisticianului lasă în urmă „fotografii istorice” ale timpului, materializate într-o imensitate de cifre grăitoare pentru cine știe și vrea să le folosească în mersul înainte. Recunoașterea oficială a meritelor câștigate de statisticieni în exemplara exercitare a profesiunii lor s-a concretizat, în anul 2002, prin instituirea, prin Hotărârea de Guvern nr. 592, a „Zilei Statisticianului”, sărbătorită anual în a doua duminică a lunii iulie.
„În perioada 13-14 iulie, toți cei care doresc să ne cunoască activitatea sunt invitați, în cadrul manifestării „Zilele Porților Deschise”, la sediul Direcției Regionale de Statistică Brăila, din strada Unirii nr.72, Bloc Turn, parter, între orele 9.00 - 14.00. Adresăm cu această ocazie mulțumiri furnizorilor noștri de date și informații, fără sprijinul cărora sistemul statistic nu poate funcționa, mass - mediei pentru sprijinul acordat în popularizarea rezultatelor muncii noastre și, nu în ultimul rând, utilizatorilor de date și informații statistice, pentru impulsul pe care ni l-au dat întotdeauna în a face ca lucrurile în activitatea noastră să meargă mai bine. „La mulți ani!” le urăm, cu această ocazie, tuturor statisticienilor”, a mai precizat, într-un comunicat, directorul executiv al DRS Brăila.