• 12 elevi s-au calificat la naţionale, iar alţi patru la concursurile aferente disciplinelor tehnologice pentru învăţământul profesional
S-a definitivat şi lotul elevilor brăileni care vor participa la olimpiadele pe discipline tehnologice. Vorbim despre 12 elevi care s-au calificat la olimpiadele din aria curriculară “tehnologii”, la care se adaugă alţi 4 elevi care vor merge la concursurile aferente disciplinelor tehnologice pentru învăţământul profesional. Sunt 16 copii şi tineri entuziasmaţi de experienţa care îi aşteaptă, aşa că vă invităm să-i cunoaşteţi şi voi.
La disciplina Educaţie Tehnologică s-au calificat patru elevi. Mihaela Ivan este elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”, prof. coordonator fiind Dorina Boiangiu. Mihaela ne-a spus că îi place să meargă la concursuri, ea participând anul acesta şi la judeţenele de lingvistică şi matematică. De altfel, la şcoală, materia ei preferată este matematica. Urmează Anamaria Coteţ, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, îndrumată de prof. Nicoleta Ion. Anamaria a participat doi ani la rând şi la judeţeana de limba română (menţiune), iar anul acesta a obţinut locul I la religie. Adolescenta ne-a spus că îi place muzica, desenul şi fotografia. Continuăm cu Gianina Mariana Chiscan, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială “Ion Băncilă”, pregătită de prof. Cornelia Iarca. Aceasta a participat şi la judeţeana de limba română, religie (menţiune) şi la Concursul de Istorie “Călători în timp” (locul III). De asemenea, Gianina va participa şi la Concursul de Prim Ajutor “Sanitarii pricepuţi”. Cel care s-a calificat la clasa a VIII-a este Alexandru Ionuţ Lefter, elev al Şcolii Gimnaziale “Al. I. Cuza”, prof. coord. Esmeralda Ghiorghiţă. Alexandru face voluntariat la Cercetaşii României de patru ani, iar olimpiada reprezintă o nouă provocare pentru acesta. Vrea să urmeze profilul mate-info la liceu, iar visul lui e să devină căpitan de vas.
La domeniul Electric, Electrotehnic, Electromecanic va participa Robert Neagu, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Panait Istrati”, prof. Aura Muşat şi prof. Violeta Notiţă. Robert a participat în trecut la Concursul Naţional de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici”. Acesta susţine că merge la concursuri pentru că îl motivează să fie mai bun. În plus, se descurcă foarte bine şi cu limbile străine, el vorbind engleza şi franceza.
Urmează domeniul Fabricarea Produselor din Lemn, unde calificată este Nicoleta Mircea, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Grigore Moisil”, profesori coordonatorii fiind Tudoriţa Manu, Mihaela Tureac şi Alexandru Diţă. Nici pentru ea nu este prima mare competiţie, în trecut ea participând la “Adolf Haimovici”.
La Mecanică îl avem pe Mihăiţă Paveliu, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny”, prof. Claudia Butnaru. Tânărul îşi doreşte să continue pe acest domeniu. El vrea să urmeze Facultatea de Inginerie Mecanică şi să devină inginer proiectant.
Continuăm cu domeniul Economic-Administrativ-Comerţ unde s-a calificat
Georgiana Sorinela Strîmbeanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Economic “Ion Ghica”, profesori coordonatori fiind Claudia Berechet, Cătălin Fulger Istrate şi Doiniţa Zafiu. Georgiana ştie deja ce vrea să facă mai departe, ea dorind să urmeze Academia de Studii Economice şi să devină contabil. Aceasta ne-a spus că olimpiada este o piatră de temelie la construcţia viitorului ei. Tânăra este atrasă şi de biologie şi religie, iar una dintre pasiunile ei este muzica.
Doi elevi s-au calificat la Turism şi Alimentaţie: Teodor Şerban şi Georgiana Earenciuc, ambii elevi la Liceul Economic “Ion Ghica”. Teodor este elev în clasa a XI-a şi este îndrumat de profesorii Anca Lilof şi Narcisa Feichter. Acesta a participat până acum la concursuri de economie, matematică, limba română şi chimie. La facultate va merge tot pe Turism şi alimentaţie, la Braşov. Georgiana este elevă în clasa a XII-a şi participă pentru a doua oară la această olimpiadă, anul acesta dorind să se întoarcă acasă cu un premiu. La facultate vrea să urmeze specializarea Protecţia Consumatorului şi a Mediului (Braşov). Tânăra este coordonată de profesoarele Sanda Vişinescu şi Ligia Ichim.
La Industrie alimentară - Analiza Produselor Alimentare, cea care va reprezenta Brăila la olimpiadă este Elena Tosici, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Ed. Nicolau”, prof. Magdalena Dună şi prof. Gabriela Muşat. Pentru ea, olimpiada este o experienţă de care vrea să profite din plin. Tânăra ne-a spus că îi plac copiii şi i-ar plăcea să devină educatoare în viitor.
Încheiem cu Protecţia Mediului, domeniu la care s-a calificat Marian Marin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “C. D. Neniţescu”, profesori îndrumători fiind Dorina Sora şi Carmen Chirpac. Marian a participat şi el în trecut la “Adolf Haimovici” şi ne-a spus că şi-a dorit foarte mult să meargă la această olimpiadă. El a fost voluntar la Clubul “Voltin” şi ne-a mărturisit că la facultate prima opţiune este Academia Forţelor Terestre din Sibiu.
Olimpiadele la disciplinele tehnologice se vor desfăşura în perioada 22-26 aprilie în judeţele Sălaj, Olt, Tulcea, Prahova, Timiş, Sibiu, Hunedoara, Bacău, Dolj, Cluj.
Patru elevi calificaţi la Concursul pe meserii
Lista celor care vor reprezenta judeţul la concursurile aferente disciplinelor tehnologice pentru învăţământul profesional este deschisă de Costina Denisa Ştefan, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic “Ed. Nicolau”, prof. Antoneta Topor şi prof. Laura Vasiliu. Ea va participa la calificarea Bucătar şi ne-a mărturist că încă de la 7 ani a învăţat să lucreze cu alimentele, atunci când a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1. Tânăra ne-a spus că este o fire optimistă, îşi iubeşte foarte mult frăţiorii, iar pe viitor i-ar plăcea să devină farmacistă. Continuăm cu Rodica Duţu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Ed. Nicolau”, profesori îndrumătorii fiind Niculina Jalbă şi Mărioara Avrămia. Aceasta va concura la calificarea Confecţioner produse textile. Până acum ea a participat la concursuri de Design. Rodica este o tânără instituţionalizată, ea locuind la un complex de tip familial, însă acest lucru a făcut-o învingătoare. Munceşte zi de zi ca să-şi construiască un viitor frumos, iar în timpul liber îi place să citească cărţi de ficţiune. Un alt component al lotului este Gabriel Silviu Feraru, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Panait Istrati”, îndrumat de profesorii Marian Robitu, Marioara Nişcoveanu şi Gabriela Panait. Acesta va participa la secţiunea Mecanic auto şi ne-a spus că visează ca într-o zi să aibă afacerea lui - un service auto. Cea care completează acest lot este Petronela Constantin, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic “C. D. Neniţescu”, coordonată de profesorii Violeta Leocă, Vasilica Axente şi Păuna Trofin. Aceasta participă la calificarea Ospătar-Chelner. Petronela se descrie ca fiind o persoană sociabilă căreia îi place să fie în permanenţă informată.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!