Fiscul brăilean reaminteşte contribuabililor locali - persoane fizice care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit - că termenul de plată pentru a doua tranşă a impozitului pe venitul din astfel de activităţi este 16 decembrie 2013, inclusiv, având în vedere că 15 decembrie este duminică, zi nelucrătoare.
În categoria veniturilor din activităţi agricole sunt incluse veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică din: cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi alte asemenea,
creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
"Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Contribuabilii care au primit deciziile de impunere de la organele fiscale competente sunt invitaţi, până la data de 16 decembrie 2013, inclusiv, să efectueze plata tranşei a doua din impozitul pe veniturile agricole datorat. Acesta poate fi achitat inclusiv la casieriile primăriilor, acolo unde unitatea administrativ-teritorială a încheiat un protocol în acest sens cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală", ne-a declarat Ilie Decă, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila.
Nu sunt venituri impozabile cele realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a produselor capturate din fauna sălbatică (cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial), precum şi a produselor culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate.
De asemenea, nu sunt impozabile veniturile obţinute din cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr, hamei, de pe suprafeţe de maxim 2 hectare, tutun, viţă de vie şi arbuşti fructiferi în limita a 1 ha, leguminoase boabe şi pomi pe rod pe maxim 1,5 hectare, legume în câmp în limita a 0,5 ha, flori - 0,3 ha şi 0,2 ha pentru legume în spaţii protejate. Nu se datorează impozit pentru până la 2 vaci sau 2 bivoliţe, 50 de ori, 25 de capre, 6 porci, 75 familii de albine şi până la 100 păsări de curte.