* consilierii judeţeni au aprobat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare transferul a puţin peste 150.000 mp, teren aflat pe teritoriul Comunei Vădeni, dat acum în proprietatea şi administrarea Ministerului Transporturilor prin CNAIR, pentru Drumul Expres Brăila-Galaţi * la fel cum s-a întâmplat în cazul relocării utilităţilor pentru podul suspendat peste Dunăre, autorităţile brăilene au dat şi acum dovadă de deschidere totală la cererile venite de la Centru
La fel ca la podul suspendat peste Dunăre, lucrurile se derulează bine deocamdată şi în privinţa Drumului Expres Brăila-Galaţi. De altfel, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean Brăila, a fost aprobat un proiect privind transferul unei suprafeţe de teren de pe teritoriul Comunei Vădeni, pentru a veni în sprijinul acestui proiect important pentru zona noastră. Mai precis, consilierii judeţeni au fost de acord cu trecerea a cinci terenuri, ce totalizează o suprafaţă de 151.451 mp, situate în extravilanul Comunei Vădeni, din domeniul public al Judeţului Brăila şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila, în cel al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Bineînţeles, acesta fiind un pas necesar în vederea realizării obiectivului de investiţii Drum Expres Brăila – Galaţi.
Potrivit referatului de aprobare al proiectului, chiar CNAIR a transmis o adresă către CJ Brăila prin care a comunicat faptul că pentru realizarea obiectivului Drum Expres Brăila-Galaţi, este nevoie de transferul acestei porţiuni de teren, iar autorităţile locale s-au conformat destul de rapid.
Valoarea terenului este de peste 430.000 lei
În referatul de aprobare al proiectului, se precizează că în conformitate cu prevederile art. 28, alin. (1) din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare: ”Bunurile imobile, proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care sunt afectate de lucrările de utilitate publică trec, în condiţiile legii, în proprietate publică a statului şi în administrarea reprezentanţilor expropriatorilor în termen de 30 de zile de la înştiinţarea unităţii administrativ-teritoriale”.
Acelaşi document mai precizează că la expirarea termenului prevăzut, bunurile imobile care sunt afectate de lucrările de utilitate publică trec de drept din proprietatea publică a UAT-urilor în cea a statului şi în administrarea reprezentanţilor expropriatorilor. De altfel, asta a informat şi CNAIR în adresa transmisă către CJ.
Potrivit datelor de identificare ale terenului în cauză, suprafaţa de 151.451 mp are o valoare totală în prezent de 431.704,74 lei.
Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi, fără dezbateri în plen.
Constructorului îi dă sângele pe nas
Reamintim că UMB, firma care a câştigat licitaţia pentru execuţia drumului Expres Brăila – Galaţi, cunoscută pentru seriozitate şi calitatea lucrărilor, a depus la CNAIR o solicitare de încetare amiabilă a tuturor contractelor. Constructorul a precizat că în condiţiile actuale de creştere a preţurilor la materiale şi utilităţi se află în imposibilitatea finalizării contractelor.
Acesta a dat asigurări că nu intenţionează să renunţe la contractele încheiate cu CNAIR ci doar să se asigure că firma sa va beneficia de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a preţurilor. Reprezentantul firmei băcăuane a precizat că imediat ce va fi aprobată în şedinţa de Guvern Ordonanţa privind mecanismul de punere în aplicare a OUG 64/2022, care vizează formula polinomială de ajustare a preţurilor, va renunţa la solicitările de încetare amiabilă remise CNAIR.