1.500 lei amendă pentru manager şi o asistentă de la Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1.500 lei amendă pentru manager şi o asistentă de la Spitalul Judeţean

• medicul epidemiolog Delia Râşnoveanu, managerul SJU Brăila, a fost amendată de DSP Galaţi pentru modul în care sunt transportaţi pacienţii din Blocul Operator la Terapie • inspectorii au fost nominalizaţi prin ordin al Ministerul Sănătăţii, deoarece inspectorul brăilean s-a îmbolnăvit în acea perioadă • subiectul a stârnit reacţii şi în ultima şedinţă de CJ, liberalii întrebând-o pe Râşnoveanu de ce a dat Terapia în folosinţă dacă liftul special pentru pacienţii operaţi nu era gata

 

Dr. Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, şi o asistentă medicală au fost amendate de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, pentru circuitul pacientului proaspăt operat din Blocul Operator şi până la Terapie. Inspectorii au fost nominalizaţi prin ordin al ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, după ce ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a publicat imagini despre modul în care pacientul proaspăt operat este plimbat cu targa printre aparţinători, apoi cu lifturile comune. DSP Brăila nu a putut efectua controlul, deoarece singurul inspector pentru control unităţi sanitare a intrat în concediu medical, în acea perioadă. Astfel, la solicitarea directorului Gabriel Ciochină, ministerul a trimis o echipă de control formată din angajaţii DSP Galaţi.

Cele sesizate în paginile cotidianului s-au confirmat, fapt pentru care managerul SJU, medicul epidemiolog Delia Râşnoveanu, s-a ales cu o amendă de 1.000 lei “pentru nerespectarea circuitelor funcţionale şi a structurii spaţiilor funcţionale a compartimentelor şi serviciilor, în conformitate cu structura aprobată pentru unitatea sanitară”, potrivit răspunsului primit de la Ministerul Sănătăţii, la solicitarea formulată de cotidianul nostru.

O altă amendă în valoare de 500 lei a fost aplicată asistentei medicale coordonator al serviciului de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale “pentru nerespectarea regulilor privind regimul şi condiţiile de acces în unitatea sanitară”, potrivit aceluiaşi document amintit mai sus.

De asemenea, reprezentanţii SJU au primit termen de 6 luni pentru realizarea unui lift special pentru pacienţi, care să facă legătura între sălile de operaţie şi secţia ATI. “S-a făcut acel control. Inspectorii au trimis la Ministerul Sănătăţii raportul, ne-au informat şi pe noi. Trebuie să urmărim aplicarea măsurilor dispuse. Au dispus refacerea unor documentaţii în atenţia Ministerului Sănătăţii, depunerea la DSP ulterior obţinerii avizelor de la Ministerul Sănătăţii a documentaţiei pentru actualizarea autorizaţiei de funcţionare şi li s-a dat un termen de 6 luni pentru realizarea acelui lift care trebuie să facă legătura între Blocul Operator şi Terapie. Pe partea cealaltă, le-au impus nişte restricţii în circulaţia între Blocul Operator şi ATI”, a explicat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.

Şefa spitalului, Delia Râşnoveanu, ne-a declarat că va contesta acest termen, deoarece este un timp mult prea scurt pentru construcţia liftului.

 

Discuţii aprinse în şedinţa CJ pe tema circuitului pacientului proaspăt operat

Modul în care este transportat un pacient din sala de operaţie în Terapie a stârnit reacţii şi în rândul consilierilor judeţeni liberali. Aceştia au profitat de faptul că la ultima şedinţă de CJ a fost prezentă şi managerul Delia Râşnoveanu şi au luat-o la întrebări despre starea spitalului. PNL-istul Vasile Cortez i-a cerut acesteia să prezinte un raport de activitate şi a întrebat-o de ce a aprobat darea în folosinţă a noii secţii de Terapie, dacă circuitul pacientului nu se desfăşoară în siguranţă, fără a contacta infecţii nosocomiale. Mai mult, acesta a afirmat, ironic, că fostul manager, dr. Mihail Iugulescu, “a fost încăpăţânat” când a ales să nu pună în funcţiune noua Terapie. “Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, în luna decembrie, dacă vreţi dumneavoastră, că e luna cadourilor, sau în luna ianuarie, să ne prezinte o informare pe care să o lege de managementul cu care a câştigat concursul. Înseamnă că domnul Iugulescu a fost încăpăţânat, nu s-a priceput, a fost un manager slab, că nu a dat în folosinţă secţia de terapie fără lift. Şi vreau să vă spun acum, bolnavii sunt coborâţi - şi se ştie că s-a scris şi în presă -, dar nenorocirea este atunci când ajung în preajma de a fi introduşi în Terapie, se face pe furiş. Au pus acolo un bodyguard la UPU. Nu mai are voie să treacă niciun cetăţean pe acolo. Iar eu am vorbit cu câţiva medici şi mi-au spus că bolnavul deja ia contact cu aerul de acolo venind de la lift. Să ne explice doamna manager de ce se întâmplă chestiunea asta. De ce a aprobat să dea în folosinţă această Terapie? Ori aţi impresionat-o dumneavoastră pe vremea când nu era manager, că o să luaţi picamerul şi o să spargeţi zidul? Nu ştiu. Dar cred că aici ar trebui să se sesizeze Ministerul Sănătăţii”, a comentat consilierul judeţean Vasile Cortez.

Replica din partea Deliei Râşnoveanu a venit imediat. “Legat de fluxul de la Terapie la Blocul Operator, s-au delimitat lifturile, se circulă pe un singur lift, în momentul în care coboară pacientul sau urcă dacă este nevoie, nu mai există alt personal în apropiere, decât cel medical. Ceea ce înseamnă un circuit normal pentru spital la momentul acesta”, a fost răspunsul managerului SJU.

În discuţie a intrat şi preşedintele CJ, Francisk Chiriac, în încercarea de a calma spiritele. “Acea clădire nici măcar nu era stipulată cu lift. Varianta liftului a fost după. Vă spun eu. Şi tocmai de aceea am găsit o soluţie acum, şi trebuie să o facem repede, de majorare cu încă un etaj pentru liftul existent acum, ca să putem da străpungerea, să avem circuitele funcţionale aşa cum ar trebui. Dar eu vă spun că este anormal să avem o secţie, dar să o ţinem goală şi pacienţii să nu stea în ea. Sau săli de operaţie nou-nouţe în care medicii să nu opereze. Sunt lucruri şi probleme pe care dumneavoastră ca şi consilieri le ştiţi mai demult şi acum cereţi cu celeritate să vedem circuitele. Haideţi să le rezolvăm încet, cum trebuie, legal, în folosul tuturor. Eu mi-am asumat-o şi trebuie să ducem acele lucruri acolo unde trebuie. Aţi fost şi dumneavoastră la inaugurarea secţiei ATI, aţi văzut cum arată acum şi cum arăta înainte”, a punctat Chiriac. “Domnule preşedinte, eu sunt de acord, arată foarte bine secţia ATI şi sălile de operaţie, dar noi ce facem? Omorâm pacientul între sala de operaţie şi ATI? Păi pe filmările reale se vede, de fapt, cum e făcut acel circuit. Intră în acelaşi lift şi pacientul care este proaspăt operat şi alţi aparţinători”, s-a arătat, revoltat, liberalul Marian Sârbu. “Este un circuit avizat de Ministerul Sănătăţii. Au venit controale, au venit de la Minister, de la corpul de control pe filmările respective. Cu toate lucrurile de rigoare. Circuitul aşa a fost făcut. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Nu mai intră în lift decât pacientul. Haideţi să le rezolvăm aşa cum trebuie. O să rezolvăm partea cu liftul”, a închis subiectul, Chiriac.

Reamintim că ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a publicat un material video din care reiese modul în care sunt transportaţi pacienţii proaspăt operaţi din Blocul Operator la Terapie. În lipsa unui lift special pentru această categorie de pacienţi, transportul se făcea, la momentul filmării, cu cele două lifturi comune, iar la parter, după coborârea din lift şi până aproape de Terapie, pacientul era dus printre persoanele străine, care intrau nestingherit în unitatea sanitară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro