1,5 milioane euro, gata sa fie inhatati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1,5 milioane euro, gata sa fie inhatati

Pentru majoritatea romanilor, notiunea de "asigurare" este ceva cit se poate de abstract. Pentru ca nu prea le place sa se gindeasca la ziua de miine, pentru ca ei traiesc momentul, iar in privinta lui "miine" se iau dupa expresia "ce-o fi o fi". Iata insa ca asigurarea locuintei a devenit obligatorie. Conform unui act normativ recent aprobat de guvern, persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Pentru cei care detin locuinte din chirpici, paianta etc., prima de asigurare anuala va fi de 10 euro, iar pentru cei care au locuinte din lemn, caramida, beton, de 20 de euro pe an.

Peste 85.000 de locuinte la 20 de asiguratori

Asadar, dupa ce am cumparat un imobil, fie ca vorbim de un apartament sau o casa, noi sau vechi, de lux sau middle-class, nu am scapat de plata taxelor. Pe linga pretul exorbitant la care se ridica in momentul de fata un imobil, trebuie sa platim si taxele de asigurare. O locuinta trebuie asigurata obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren sau inundatiilor.
In cazul in care locuinta ne este afectata sau distrusa de un fenomen natural, vom primi 10.000 sau 20.000 de euro. Cel mai mult vor avea de cistigat din aceasta prevedere firmele de asigurari. Potrivit datelor statistice ce ne-au fost puse la dispozitie de Directia Finantelor Publice Locale din cadrul Primariei Braila, in municipiu exista 86.884 de locuinte, respectiv 53.288 de apartamente si 33.596 de case. Din numarul total de locuinte, 63.475 sint construite din beton, caramida sau lemn, iar restul de 23.409 sint realizate din paianta sau chirpici.
Astfel, primele totale incasate de la proprietarii acestora de catre firmele de asigurari vor fi de 1,5 milioane de euro anual. O suma frumusica pentru care se vor bate cele peste 20 de societati de asigurari care au deschise sucursale in Braila.

Cum cistiga asiguratorii

Daca intr-un an plin de fenomene naturale extreme se distrug in oras, de exemplu, 30 de locuinte, firmele de asigurare vor avea de platit, ca despagubiri, 450.000 de euro, calculind o medie de 15.000 de euro pentru fiecare proprietar. Asta inseamna 30% din totalul sumelor incasate la nivel local. Ca societatile de asigurari sa iasa in pierdere, ar trebui ca peste 100 de locuinte sa fie distruse odata, ceea ce se poate intimpla doar in cazul unui cutremur major, fenomen care nu se produce in fiecare an.
Mai mult, este putin probabil ca un apartament de bloc din centrul orasului sa fie distrus de o alunecare de teren sau o inundatie, dar taxa de asigurare trebuie totusi platita. Potrivit statisticilor, riscul ca apartamentul in cauza sa fie lovit de o calamitate de acest gen este de 1%. "Este adevarat ca o foarte mare parte dintre cetatenii asigurati nu vor fi nevoiti sa apeleze niciodata la aceasta polita, dar am vazut cu totii ca dezastrele pot aparea in cele mai neasteptate locuri. Obligativitatea acesteia este intru totul justificata. Polita de asigurare obligatorie si-a demonstrat eficienta in tarile in care a fost adoptata", este de parere consilierul de asigurari Emanoil Postelnicu.
Conf. univ.dr. Sorin Enache, din cadrul Universitatii "Constantin Brancoveanu", considera absolut necesara obligativitatea asigurarii, in conditiile in care, la ora actuala, doar 7-8% dintre locuinte sint asigurate facultativ. "Insa, trebuie acordata mare atentie modalitatii in care va fi gestionata aceasta problema. Adica sa nu care cumva sa fie privita ca o taxa suplimentara aceasta asigurare. Cu actuala fiscalitate din Romania, oamenii ar putea privi aceasta initiativa ca pe o noua taxa si va avea un efect de bumerang asupra celor care o promoveaza", a subliniat Sorin Enache.
La rindul sau, directorul sucursalei judetene "Asirom" Braila, Eugen Ionita, considera ca asigurarea locuintei este un aspect destul de discutat si disputat la nivelul pietei de asigurari din Romania, obligativitatea fiind o consecinta fireasca si o decizie normala, "avind in vedere si evolutia tarii noastre in cadrul noilor structuri europene. Detaliile tehnice, aspectele necesare elaborarii actului normativ constituie inca un subiect de dezbateri, dar din toate acestea am convingerea ca rezultatul final va fi unul care va permite tuturor participantilor sa se considere multumiti. Putem imprumuta din experienta altor tari astfel incit acest proces sa se desfasoare cit mai lin si in conditii optime".

Despagubirea, un pic mai mult decit nimic

Considerind - prin absurd - ca orasul poate fi lovit de un dezastru biologic, statul se obliga sa plateasca 10.000 - 20.000 de euro pentru fiecare locuinta distrusa.
Cu banii primiti ca despagubire, nu toti proprietarii afectati isi vor putea reface locuintele. Cu 10.000 de euro se poate construi o casa din chirpici, insa, in cazul celor care au apartamente sau locuinte mari din caramida, ce ar fi distruse de inundatii ori cutremure, banii primiti ca despagubire - 20.000 de euro - abia ar ajunge pentru plata unui avans la contractarea unui credit ipotecar.
Insa neplata taxei de asigurare obligatorie se pedepseste conform legii cu amenzi ce pot ajunge la 500 de lei.

Legea nu este perfecta, ci perfectibila

Proiectul de lege aprobat de Executiv urmeaza sa fie promulgat de Parlament, desi are multe neajunsuri pe care specialistii din piata nu le trec cu vederea. In actul legislativ, nu este pus la punct un mecanism de despagubire eficient si nici nu poate fi usor de realizat, iar un posibil esec in realizarea despagubirilor poate compromite ideea de asigurare in general.
Din pacate, legea nu prevede printre calamitati naturale si furtuna, ceea ce poate fi o problema pentru locuitorii care-si vor incheia o astfel de polita si care, in eventualitatea unei distrugeri, nu-si vor putea recupera niciun ban.
Deocamdata, partea buna a introducerii asigurarii obligatorii a locuintei este ca statul nu va mai suporta integral costurile de reconstructie in caz de dezastre, iar la firmele de asigurari vor mai aparea citeva noi locuri de munca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro