Data de 15 mai este ultima zi în care contribuabilii pot să depună celebrul formular 200 - Declaraţia de venit pentru anul 2008. Formularul se completează de contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, din operaţiuni cu valută la termen şi din transferul titlurilor de valoare. În ediţia de ieri am prezentat câteva date cu caracter general despre obligaţia fiscală legată de veniturile din arendă şi activităţi agricole. Astăzi, despre venituri din chirii, comerţ, prestări servicii şi meserii.
Venituri din chirii, comerţ, prestări servicii şi meserii
Veniturile obţinute din închirierea unei locuinţe sau a unui alt bun personal fac parte din categoria veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor. Pentru astfel de venituri, în termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere, titularul se prezintă la unitatea fiscală de care aparţine şi complează Declaraţia privind venitul estimat Formular 220. Pe baza ei se stabilesc plăţile anticipate trimestriale în contul impozitului. Până pe 15 mai, titularii trebuie să depună şi Declaraţia privind veniturile realizate - Formularul 200.
Persoanele fizice sau asociaţiile fără personalitate juridică care au realizat anul trecut venituri din comerţ, din prestări de servicii sau din practicarea unei meserii au obligaţia de a depune declaraţia anuală. Iată câteva exemple de activităţi asimilate acestei categorii: activităţi de producţie, de reparaţii; cumpărături făcute în scopul vânzării; organizarea de spectacole; intermediar de tranzacţii comerciale cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare; vânzarea în regim de consignaţie a bunurilor cumpărate în scopul revânzării sau produse pentru a fi comercializate; activităţi de editare, imprimerie, multiplicare; transport.
Scapă de obligaţia de a depune declaraţia anuală de venit cei care au obţinut anul trecut venituri din dividende, dobânzi, moşteniri, donaţii, burse, alocaţii, pensii, salarii. În aceste cazuri, impozitul este deja reţinut şi vărsat la bugetul statului. Totuşi, în cazul în care în afară de venitul din salariu, titularul obţine şi alte venituri, de exemplu, arendă, activităţi agricole, drepturi de proprietate intelectuală ori chirii, titularul are obligaţia de a cumula aceste venituri în declaraţia anuală pe care o depune până la jumătatea acestei luni.
Reamintim că în acest an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a mai trimis prin poştă formularele declaraţiei privind veniturile realizate şi ghidul de completare. Astfel, contribuabilii au la dispoziţie două variante de a obţine formularele şi orice informaţie legată de obligaţia fiscală: fie pe adresa de web a ANAF, fie direct de la Administraţia Financiară în raza căreia îşi au domiciliul.