15 mai, data limită de depunere a declaraţiei anuale de venit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

15 mai, data limită de depunere a declaraţiei anuale de venit

În ediţia de ieri am prezentat câteva date cu caracter general despre obligaţia fiscală legată de veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Astăzi, despre venituri din arendă şi activităţi agricole.

Venituri din arendă şi activităţi agricole

Veniturile obţinute din arendarea unui teren, a unui bun agricol, fac parte din categoria veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor, iar titularii au obligaţia de a depune până la 15 mai declaraţia de venit anual. De asemenea, obligaţia revine şi contribuabililor care au obţinut anul trecut venituri din activităţi agricole. Această categorie asimilează venituri din următoarele activităţi: cultivarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea; valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.
Scapă de obligaţia de a depune declaraţia anuală de venit cei care
au obţinut anul trecut venituri din dividende, dobânzi, moşteniri,
donaţii, burse, alocaţii, pensii, salarii. În aceste cazuri, impozitul este deja reţinut şi vărsat la bugetul statului. Totuşi, în cazul în care în afară de venitul din salariu, titularul obţine şi alte venituri, de
exemplu, arendă, activităţi agricole, drepturi de proprietate
intelectuală ori chirii, titularul are obligaţia de a cumula aceste venituri în declaraţia anuală pe care o depune până la jumătatea acestei luni.
Reamintim că în acest an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a mai trimis prin poştă formularele declaraţiei privind veniturile realizate şi ghidul de completare. Astfel, contribuabilii au la dispoziţie două variante de a obţine formularele şi orice informaţie legată de obligaţia fiscală: fie pe adresa de web a ANAF, fie direct de la Administraţia Financiară în raza căreia îşi au domiciliul. În ediţia de mâine, vom prezenta informaţii despre obligaţii fiscale legate de venituri din chirii, comerţ, prestări servicii şi meserii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro