Data de 15 mai este ultima zi în care contribuabilii pot să depună celebrul formular 200 - Declaraţia de venit pentru anul 2008. Formularul se completează de contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din activităţi independente (activităţi comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuală), din cedarea folosinţei bunurilor (închirieri, arendă), din activităţi agricole (de felul cultivării florilor, a legumelor în sere, a pepinierelor etc.), din operaţiuni cu valută la termen şi din transferul titlurilor de valoare (acţiuni). Spre deosebire de anii anteriori, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a mai trimis prin poştă formularele declaraţiei privind veniturile realizate şi ghidul de completare. Astfel, contribuabilii au la dispoziţie două variante de a le obţine: fie pe adresa de web a ANAF, fie direct de la Administraţia Financiară în raza căreia îşi au domiciliul. În cazul persoanelor din municipiul Brăila este vorba despre Administraţia Finanţelor Publice, strada Braşoveni nr.36, Compartimentul Asistenţă Contribuabili, iar pentru persoanele din judeţ de la administraţiile finanţelor publice ale oraşelor Ianca, Făurei, Însurăţei, precum şi de la administraţiile financiare ale comunelor Viziru, Dudeşti şi Movila Miresii.
Venituri din drepturi de proprietate intelectuală
În cazul persoanelor care realizează venituri din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declaraţia se completează pe baza fişei fiscale eliberate de plătitorii de venit.
La primul rând se înscrie suma reprezentînd veniturile totale în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, realizate din toate sursele în anul 2008. La stabilirea veniturilor brute din drepturi de proprietate intelectuală se au în vedere atât sumele încasate în cursul anului 2008, cât şi reţinerile în contul plăţilor anticipate efectuate cu titlu de impozit şi contribuţiile obligatorii, reţinute de plătitorii de venit. Restul rândurilor se lasă libere până la rândul Cheltuieli forfetare, unde se trece suma rezultată prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 40% la venitul brut realizat din valorificarea drepturilor de autor şi prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 50% la venitul brut realizat din drepturile de autor aferente operelor de artă monumentală. Ultimul rând care trebuie completat este Contribuţii sociale obligatorii plătite.
Scapă de obligaţia de a depune declaraţia anuală de venit cei care au obţinut anul trecut venituri din dividende, dobânzi, moşteniri, donaţii, burse, alocaţii, pensii, salarii. În aceste cazuri, impozitul este deja reţinut şi vărsat la bugetul statului. Totuşi, în cazul în care în afară de venitul din salariu, titularul obţine şi alte venituri, de exemplu, arendă, activităţi agricole, drepturi de proprietate intelectuală ori chirii, titularul are obligaţia de a cumula aceste venituri în declaraţia anuală pe care o depune până la jumătatea acestei luni. În ediţia de mâine vom publica informaţii despre obligaţii fiscale legate de veniturile din arendă şi activităţi agricole.