Mergi la conţinutul principal

15 elevi merg la naţionalele de Istorie şi Socio-umane

• lotul judeţean al Brăilei pentru Olimpiada Naţională de Istorie este compus din cinci elevi • la Olimpiada Naţională de Socio-Umane sunt 10 elevi care vor reprezenta judeţul

 

Aşa cum v-am obişnuit, cotidianul “Obiectiv” continuă seria materialelor dedicate  elevilor care se pregătesc să participe la cele mai puternice competiţii şcolare, iar astăzi vi-i prezentăm pe cei 15 care s-au calificat la Olimpiada Naţională de Istorie (22-26 aprilie, Mehedinţi) şi Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane (22-16 aprilie, Braşov).

La Istorie vor merge cinci eleve, toate urmând să trăiască pentru prima dată emoţiile unei olimpiade naţionale. Ana-Maria Ioana Vîlu este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu”, îndurmată de prof. Ştefan Aftodor. Recent, ea s-a calificat la Concursul “Călători prin istorie” şi ne-a spus că îi place în mod special Istoria României, dorinţa ei fiind să obţină un rezultat bun şi să se întoarcă acasă cu un premiu. În timpul liber, îi place să citească romane SF.

Urmează Alexandra Satnoianu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, pregătită tot de prof. Ştefan Aftodor. Alexandra ne-a spus că atracţia pentru istorie a venit odată cu intrarea la liceu, profesorul de la clasă fiind cel care i-a arătat frumuseţea acestei materii. Aceasta ne-a spus că este pasionată şi de limbile străine: engleză, germană şi greacă. 

Şi Ionela Valentina Tertiş, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, îndrumată de prof. Mariana Andrăşoae, şi-a descoperit pasiunea pentru istorie în liceu. Ea a mai participat în anii anteriori şi la judeţene de engleză, româna şi matematică. În cadrul unei activităţi de voluntariat la care a participat, aceasta a lucrat cu copiii cu autism, o experienţă în urma căreia mărturiseşte că a învăţat foarte multe.

Continuăm cu Elena Iuga, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Murgoci”, prof. coord. fiind Alina Mirela Vlad. Până acum ea a participat la judeţenele de limba română, unde a obţinut şi premii, precum şi la Concursul “Centenarul Marii Uniri”, unde a câştigat premiul I. Elena ne-a declarat că îi place istoria pentru că este ca o poveste, o poveste din care toţi a trebuit să învăţăm pentru a putea evolua.

În final, Alessandra Ionescu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Panait Cerna”, prof. Gabriel Voiculeţ, este cea care încheie lotul judeţean. Ea a participat şi în anii trecuţi la etapa judeţeană, devenind mai pregătită cu fiecare an, dovadă fiind calificarea de acum. La facultate, Alessandra va alege Sociologia.

 

Ştiinţele Socio-Umane

La Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane s-au calificat 10 elevi, după cum urmează:

Sara Josipa Van Elburg-Pătraşcu şi Maria Iuliana Bulintiş vor concura la disciplina Educaţie Civică. Cele două fete sunt eleve în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, coordonate de prof. Didina Coman. Şi nu sunt doar colege de clasă, ci şi prietene, ele reuşind să se califice la naţională cu o lucrare în care tema principală a fost “Dreptul la timpul liber”. Ambele fete sunt eleve de excepţie, dar sunt şi sufletul activităţilor extraşcolare. Până acum cele două au la activ numeroase proiecte de voluntariat, cum ar fi “ShoeBox”, “De la român, la român, în an Centenar”, “Dăruieşte pentru un bunic” sau “Let's Do It, România”.

Natally Anghel şi Alessia Maria Oancea vor concura la disciplina Cultură Civică. Şi ele sunt eleve ale Şcolii “Mihai Eminescu” (clasa a VII-a), prof. îndrumător fiind Viorica Dobre. Cele două au realizat o lucrare despre “Dreptul la liberă asociere” şi spun că s-au completat perfect, de aceea au şi ales de la bun început să facă o echipă. Natally adoră plimbările şi muzica, anul trecut ea participând la un festival de cântece religioase în limba slavonă. Alessia a mers anul trecut la olimpiada naţională de lectură şi ne-a spus că se bucură foarte mult că are şansa să repete o astfel de experienţă. Desenul este marea ei pasiune, dar şi cititul, în special literatura SF.

Marian Bordea, elev în clasa a IX-a la Liceul “Nicolae Iorga”, îndrumat de prof. Maria Dumbravă, va participa la disciplina Logică şi Argumentare. Până acum el a obţinut premii la judeţenele de geografie, fiind atras şi de engleză, matematică şi istorie. Îi place enorm să asculte muzică hip-hop, este foarte sociabil şi joacă baschet.

Claudia Hatos, elevă în clasa a X-a la “Murgoci”, coordonată de prof. Eugenia Frătescu, s-a calificat la Psihologie. A ales această disciplină pentru că i se pare fascinant psihicul uman, considerând că prin psihologie poţi să te cunoşti mai bine pe tine şi pe oamenii din jur. Claudia este voluntar de trei ani la Crucea Roşie.

Amalia Andreea Nicolescu, Eliza Gagu şi Marina Zafiu s-au calificat la disciplina Sociologie. Acestea învaţă la Colegiul “Murgoci” şi studiază cu prof. Rodica Popa. Amalia ne-a spus că este pasionată de această materie şi şi-a dorit să facă performanţă. Este o fire sociabilă, îi place să citească şi să joace tenis, sport pe care îl practică de 8 ani. Eliza are o afinitate pentru sociologie, mai ales că este o materie pe care o consideră utilă. “Sociologia este despre societate şi noi practic pentru asta ar trebui să fim pregătiţi când terminăm liceul”, susţine tânăra. Franceza rămâne însă marea ei pasiune, anul trecut ea câştigând un premiu special la olimpiadă. Mai nou şi-a descoperit şi un hobby. Este vorba despre confecţionarea de obiecte hand-made, pe care le face apoi cadou prietenilor. Marina este exemplul că un elev poate să exceleze şi pe real, şi pe uman. Şi spunem asta pentru că, pe lângă sociologie, ea s-a calificat şi la Concursul de Matematică “Adolf Haimovici”, dar este talentată şi la scris, câştigând premiul I la Concursul de creaţie literară “Ars Nova”.

Ancuţa Nediu, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte, prof. îndrumător Daniel Voinea, s-a calificat la Filosofie, olimpiadă la care a participat şi anul trecut.

Dar ea ne-a mărturisit că nu concurează pentru premiu, marele ei câştig din toată această experienţă fiind dezvoltarea personală. De asemenea, ea este calificată şi la Arhitectură şi a ales să meargă la această olimpiadă pentru că va urma această specializare la facultate.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro