• simularea probelor din cadrul examenului a avut loc luni și marți, iar dintre cei peste 2.500 elevi așteptați la probe, aproximativ 400 nu s-au prezentat • rezultatele se vor afișa pe 23 februarie
Simularea națională a examenului la clasa a VIII-a s-a încheiat! Organizată de Ministerul Educației săptămâna aceasta, pe 5 și 6 februarie, la simulare ar fi trebuit să participe peste 2.500 elevi din municipiul și județul Brăila, doar că aproape 400 au ”chiulit”.
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, la simularea examenului de Evaluare Națională la clasa a VIII-a a fost așteptat să participe un număr de 2.532 elevi. La proba de Limba și literatura română, desfășurată luni, s-au prezentat 2.158 candidați, 374 elevi fiind absenți. La proba de Matematică, desfășurată marți, prezenți au fost 2.141 elevi, iar absenți 391 elevi. Asta înseamnă că la fiecare probă au absentat circa 15% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a.
ISJ Brăila a mai transmis că examenul s-a desfășurat fără probleme, în sensul că nu s-a depistat nicio tentativă de fraudă. Simularea în județul nostru a fost organizată în 68 centre de examen (30 în mediul urban și 38 în mediul rural), sălile de examen fiind supravegheate de 245 de profesori asistenți.
ISJ a explicat și cum se va face corectarea digitalizată a lucrărilor.
”Lucrările sunt scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Acestea sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații. Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori, aleși aleatoriu din platforma digitalizată. Evaluarea lucrărilor se face pe baza baremului de evaluare și notare. Media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator este calculată de aplicația informatică de pe platformă. Dacă diferența între note este mai mare de un punct, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu către alți doi evaluatori. Apoi se calculează media finală (din cele 4 note, dacă este cazul, după eliminarea celor două note extreme) ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire. Din platformă se generează raportul nominal cu notele finale la disciplină”, se precizează în comunicatul de presă.
Rezultatele se vor comunica elevilor pe 23 februarie 2024 și nu vor fi făcute publice. Notele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an. Notele la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
Reamintim că la simularea județeană a Evaluării Naționale organizată de ISJ Brăila luna trecută, la proba de limba și literatura română promovabilitate a fost de 77,12%, în timp ce la matematică rata de promovare a fost de 55,07%.
La examenul din vara anului trecut, Brăila s-a clasat pe locul 3 în ierarhia națională. De altfel, elevii noștri sunt o prezență constantă pe podimului județelor cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională.