* numai în ultimele zile, au fost șapte alerte pentru tot atâtea tipuri de măști provenite din contrabandă, ultimele cinci fiind identificate în România
Invazie de măști de contrabandă, neconforme cu standardele europene, care pun în pericol sănătatea consumatorilor. Potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, de la finele lunii aprilie 2020, au fost identificate nu mai puțin de 147 de măști de protecție neconforme pe toate piețele Uniunii Europene. Ultimele semnale de alarmă au fost trase din România, unde au fost identificate cinci din cele șapte măști neconforme cu standardele.
„InfoCons lansează linia de urgență și vine în sprijinul consumatorilor din România, în această perioadă dificilă, și pune la dispoziția acestora numărul 021-9615, număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele, dedicat consumatorilor care au achiziționat măști de protecție sau doresc să achiziționeze astfel de produse. Consumatorii pot solicita consiliere, informare și pot depune o sesizare din perspectiva protecției consumatorilor”, se precizează într-un comunicat remis de InfoCons.
InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă european, cea de-a 24-a de la începutul pandemiei, precizând, totodată, că numărul total al măștilor de protecție neconforme, ajunse ilegal pe piețele UE, a ajuns la 147.
Primul tip de mască neconformă - din cele șapte semnalate ultima dată - este cel numit „Lucca Care”. Masca nu are cod de bare și prezintă risc pentru sănătate, retenția particulelor fiind insuficientă (de circa 57%). „Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, precizează InfoCons, drept pentru care s-a dispus retragerea lui de pe piață. Tipul de alertă a fost transmis de Germania și este unul încadrat în categoria „grav”, iar produsul contrafăcut este originar din Republica Populară Chineză.
Cea de-a doua mască neconformă, a fost „demascată” de Islanda. În acest caz, nu se cunoaște nici măcar tipul/marca sau țara de proveniență a produsului contrafăcut. Este vorba de un produs vechi, fără certificat de calitate și care prezintă, de asemenea, risc pentru sănătatea consumatorilor.
Pentru următoarele cinci tipuri de măști de protecție (patru originare din Republica Populară Chineză și una din Regatul Unit) alerta a fost transmisă chiar de către România, prin același Sistem european de alertă rapidă. În toate cele cinci cazuri autoritățile au dispus retragerea produselor de pe piață, întrucât nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism oficial european.
„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație. Ia atitudine, InfoCons este alături de tine”, precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.