143 de ani de bibliotecă publică la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

143 de ani de bibliotecă publică la Brăila

• înființată odată cu muzeul, prin Decretul M.S. Regelui Carol I, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a luat ființă la 23 august 1881, la inițiativa unor brăileni de seamă: farmacistul Constantin C. Hepites, avocatul Ieronim Gold, avocatul Christodul Suliottis și profesorul Atanasie Popescu • pentru a marca evenimentul, în holul bibliotecii a fost amenajată expoziția de carte și fotografii „143 de ani în imagini”, care poate fi vizitată până la finele lunii august

 

Biblioteca publică din Brăila aniversează vineri, 23 august, 143 de ani de existență, odată cu Muzeul Brăilei „Carol I”. Pentru a marca acest eveniment de o importanță covârșitoare pentru urbea dunăreană, în holul bibliotecii publice a fost amenajată expoziția foto-documentară „143 de ani în imagini”, care poate fi vizitată de brăileni până la finele lunii august.

Potrivit Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, pe 23 august 1881, prin Decretul nr. 2.134 al M.S. Regelui Carol I, se autoriza deschiderea și funcționarea în urbea Brăila a „bibliotecei publice și a museului șciințificu”, punându-se, astfel, o piatră la temelia vieții culturale a orașului. Ideea înființării acestor instituții a apărut la inițiativa unui comitet din care făceau parte mai multe personalități brăilene, dintre care îi amintim pe farmacistul Constantin C. Hepites, avocatul Ieronim Gold, avocatul Christodul Suliottis și profesorul Atanasie Popescu. Prof. Atanasie Popescu a fost și primul bibliotecar al instituției nou-înființate. Încă de la început, s-a precizat că „această bibliotecă este voită și organizată pe un sistem enciclopedic (…) fiind destinată pentru tot felul de muncitori, intelectuali și în genere pentru popor, având proprietate publică, la dispoziția tuturor”.

Noua instituție de cultură a funcţionat, de-a lungul timpului, în diferite locații și sub diferite denumiri: Biblioteca Publică a Comunei Brăila, Biblioteca Populară, Biblioteca Centrală a Raionului Brăilei, Biblioteca Municipală, iar de la centenar, din anul 1981, s-a numit Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.

Începând de la organizarea științifică a colecțiilor și accesul liber la raft al utilizatorilor, din anul 1970, continuând cu automatizarea și crearea bazei de date, în anul 1996, cu accesul brăilenilor la Internet, din anul 2000, noul spațiu în care s-a mutat biblioteca publică, în anul 2013, organizarea primului Makerspace din România, care funcționează într-o bibliotecă publică (încă din anul 2017), crearea și extinderea Catalogului Colectiv Județean și a Bibliotecii Digitale a Brăilei - sunt doar câteva repere importante ale BJPI, care merită menționate.

„Astăzi sărbătorim 143 de ani de istorie, uneori greu încercată, de protejare a patrimoniului documentar, de adaptare continuă la numeroasele transformări sociale și științifice, la noi cerințe de informare. Biblioteca i-a slujit pe brăileni aproape permanent, aceasta fiind închisă pentru scurt timp doar în perioada de ocupație a Brăilei, din Primul Război Mondial și în timpul pandemiei din 2020. Valoarea publică a bibliotecii este dată de utilizatorii care ne trec pragul - aproximativ 205.000 de vizite și peste 1.800 de activități au fost organizate numai în 2023 -, de diversificarea serviciilor, informatizarea lor, echipamentele moderne, scrierea şi implementarea de proiecte sau deschiderea maximă către loisir. Toate acestea fac din Biblioteca Județeană „Panait Istrati” un loc efervescent și agreabil, unde oricine se apropie primește ceea ce caută. Fiind în pas cu timpurile, biblioteca surprinde tot mai plăcut comunitatea, atrăgând oamenii prin intermediul pasiunilor de care sunt interesați”, precizează surse din cadrul BJPI Brăila.

Demn de menționat este și faptul că biblioteca publică s-a bucurat de sprijinul venit din partea Consiliului Județean Brăila, Primăriei Brăila, a altor instituții din municipiu și județ, dar și din partea comunității, prin voluntarii care le sprijină activitățile. Relația bibliotecarilor cu brăilenii este una caldă și reală, iar acest lucru se observă prin feedbackul pozitiv pe care îl aceștia îl primesc în mod constant. La mulți ani bibliotecii publice și cele mai calde urări de bine oamenilor care o slujesc!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro