Mergi la conţinutul principal

14 septembrie: (+) Înălţarea Sfintei Cruci (Dezlegare la ulei şi vin)

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt, Crucii pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos. În această zi, serbăm amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: 1. Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, la anul 335 d.H.; 2. Aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629 d.H., în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o apoi cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim (Biserica Sfintei Cruci).

Crucea răstignirii a fost aflată din porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare. La acea vreme, s-au găsit pe Muntele Golgotei trei cruci. Pentru a afla care a fost Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi care sunt crucile tâlharilor răstigniţi odată cu El, Patriarhul Macarie le-a spus să atingă, pe rând, cele trei cruci de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, care s-a dovedit a fi Crucea pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos.

După această minune, patriarhul a poruncit Înălţarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Mai apoi, când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Împreiul Persan. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Bizanţului Heraclie, care a dus Sfânta Cruce în Ierusalim.

Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro