Mergi la conţinutul principal

14 noiembrie, Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului

• conform ultimelor statistici, la nivel mondial o persoană din 11 suferă de această boală şi se estimează că numărul persoanelor cu diabet va creşte în următorii ani

 

Pe 14 noiembrie, în intreaga lume este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva  Diabetului. Această dată fost iniţiată de Federaţia Internaţională de Diabet (IDF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca răspuns la preocupările crescânde a complicaţiilor diabetului zaharat.

Ziua Mondială a Diabetului a devenit zi oficială şi a fost trecută în Rezoluţia 61/225 a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 2006.

Campania are ca logo cercul albastru, care a fost adoptat în 2007, după adoptarea rezoluţiei ONU privind diabetul. Cercul albastru este simbolul global de conştientizare a diabetului zaharat şi semnifică unitatea comunităţii de diabet la nivel mondial, ca răspuns la epidemia globală.

La nivel mondial, în anul 2015 decesele cauzate de diabet au atins cifra de 5 milioane de persone, depăşind decesele cauzate de HIV/SIDA (1,5 milioane), tuberculoză (1,5 milioane) şi malarie (0,6 milioane).

Complicaţiile diabetului zaharat sunt devastatoare, afectând diferite organe: ochi, rinichi, inimă şi vasele sangvine.

Conform ultimelor statistici, la nivel mondial o persoană din 11 suferă de aceasta boală şi se estimează ca numărul perosoanelor cu diabet să crească în următorii ani.

În România, numărul estimat al persoanelor cu diabet este de 1.752.000 reprezentând 11,6% din populaţia ţării. Dintre acestea, aproximativ 400.000 de persoane nu ştiu că au diabet, deoarece este o boală silenţioasă şi glicemia crescută nu este dureroasă.

Din acest motiv, screening-ul în diabet este foarte important, având ca scop depistarea persoanelor care suferă de această boală şi efortul de a scădea riscul de a dezvolta complicaţii.

În acest sens, compartimentul Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila împreună cu Societatea de Medicină de Familie Brăila, Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila organizează campania de testare glicemică în vederea depistării persoanelor cu diabet şi de informare asupra asupra modalităţilor de a preveni apariţia bolii.

Brăilenii sunt aşteptaţi luni, 14 noiembrie 2016 în cortul din faţa Primăriei, în porţiunea cuprinsă între Casa Tineretului şi Palatul Agriculturii, în intervalul orar 9:00 - 14:00, în vederea testării şi începând cu ora 16:00, în aula Facultăţii de Inginerie se vor ţine dezbateri despre diabet şi modalităţile de a preveni apariţia acestuia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro