Ieri, 10 decembrie, la Regal Events Ballroom a avut loc conferinţa de închidere a proiectului "Învaţă cu noi să devii antreprenor!", POSDRU/175/2.1/S/149602. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai partenerilor implicaţi în implementarea proiectului, ai organizaţiilor care au sprijinit elevii în activităţile derulate în firmele de exerciţiu, cadre didactice, reprezentanţi ai mass-media şi membri ai grupului ţintă. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, "Investeşte în oameni!", Axa Prioritară 2 - "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", Domeniul Major de Intervenţie 2.1 - "Tranziţia de la şcoală la viaţa activă".
"Obiectivul general al proiectului l-a constitituit creşterea şanselor de ocupare a 1.305 elevi din învăţământul secundar (ISCED 3), clasele a XI-a şi a XII-a, aparţinând liceelor din regiunile Sud-Est (Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Vrancea, Buzău) şi Sud-Muntenia (Ialomiţa, Dâmboviţa, Teleorman, Prahova, Călăraşi, Argeş, Giurgiu), din mediul urban şi rural, prin implementarea metodei inovative de tip "firmă de exerciţiu" şi furnizarea serviciilor de consiliere în carieră, în scopul facilitării tranziţiei acestora de la şcoală la viaţa activă", a declarat Dan Mircea Cristian, managerul de proiect.
"Proiectul «Învaţă cu noi să devii antreprenor!» s-a implementat în perioada 11.02.2015 - 10.12.2015, în două regiuni Sud-Est şi Sud-Muntenia, în parteneriat cu patru colegii economice: Colegiul Economic "Ion Ghica" Târgovişte, Colegiul Comercial "CaroI I" Constanţa, Colegiul Economic "Virgil Madgearu Ploieşti", Colegiul Economic "Ion Ghica" Brăila. Proiectul şi-a atins obiectivul general şi indicatorii prognozaţi. Pentru cei 1.305 elevi participarea la sesiunile de consiliere a reprezentat o oportunitate, oferindu-le acestora şansa clarificării traseului profesional prin dobândirea abilităţilor necesare. Elevii au fost sprijiniţi în tranziţia de la şcoală la viaţa activă prin participarea la activităţi interactive realizate în cadrul «firmelor de exerciţiu», menite a dezvolta spiritul antreprenorial al acestora", a adăugat Dan Mircea Cristian, managerul de proiect.
Au fost încheiate 130 de parteneriate cu agenţi economici pentru schimb de experienţă şi bune practici în tranziţia de la şcoală la viaţa activă. Alte rezultate obţinute au fost desfăşurarea a patru seminarii în judeţele Brăila, Târgovişte, Constanţa şi Ploieşti în scopul promovării rolului firmelor de exerciţiu în tranziţia absolvenţilor de liceu pe piaţa muncii, 4 târguri ale firmelor de exerciţiu pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ale elevilor, consolidarea abilităţilor de comunicare ale acestora prin implicarea în activităţi de promovare a firmelor, intensificarea relaţiilor de colaborare între firmele de exerciţiu expozante prin crearea unui cadru propice derulării de tranzacţii între acestea, dar şi promovarea conceptului de firmă de exerciţiu.
Din partea partenerilor la conferinţă au participat responsabilii de proiect: Roxana Georgescu din partea Colegiului Economic "Ion Ghica" Târgovişte, Adriana Dima din partea Colegiului Comercial "CaroI I" Constanţa, Petrica Dragomir de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Ploieşti şi Evelina Turiac de la Colegiul Economic "Ion Ghica" Brăila, care au prezentat activităţile şi rezultatele obţinute de unităţile de învăţământ în cadrul firmelor de exerciţiu.
Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 8.001.384,01 lei, din care 6.889.415,66 lei contribuţia Fondului Social European, 951.940,66 lei finanţare nerambursabilă de la Bugetul Naţional şi 160.027,68 lei contribuţia eligibilă a beneficiarului.