* evenimentul s-a desfășurat online, la Muzeul Brăilei ”Carol I”, cu participarea a trei reprezentanți ai instituției: Elena Ilie - șef Secție Memoriale, dr. Viorel Mortu și dr. Valentin Popa
Vineri, 22 octombrie, de la ora 11.00, la Muzeul Brăilei ”Carol I” s-a desfășurat conferința online cu tema ”Perpessicius în contemporaneitate” organizată de cercetătorii instituției de cultură în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila (IȘJ). 22 octombrie 2021 este ziua în care s-au împlinit 130 de ani de la nașterea marelui poet, prozator, publicist, cronicar radio, critic și istoric literar, academician și profesor Dumitru Panaitescu Perpessicius (22 octombrie 1891, Brăila - 29 martie 1971, București), brăileanul care a cunoscut de timpuriu suferința, fiind silit să redacteze monumentalele sale opere literare cu mâna stângă, aproape orb, după ce mâna dreaptă i-a fost sfârtecată de schije în toamna anului 1916, pe frontul din Dobrogea, în Primul Război Mondial.
Conferința cu tema ”Perpessicius în contemporaneitate” a fost dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea și 50 de ani de la moartea marelui critic literar brăilean, născut pe Strada Cetății 70. Au rostit alocuțiuni Elena Ilie, șef Secție Memoriale - Muzeului Brăilei ”Carol I”, dr. Viorel Mortu, cercetător și dr. Valentin Popa, muzeograf. Mai trebuie precizat faptul că, pentru vizionarea conferinței s-au înscris opt clase de elevi de la școli și licee din municipiul și județul Brăila, precum și pasionați de limba și literatura română.
”Dumitru Panaitescu Perpessicius este o personalitate multilaterală a culturii române: poet, prozator, critic și istoric literar, ziarist, traducător și cronicar radio. Totodată este și cel mai mare editor al operei eminesciene (vol. I-VI, Opere). A înființat Revista ”Manuscriptum” și Muzeul Național al Literaturii Române”, precizează, într-un comunicat, organizatorii evenimentului dedicat marelui om de cultură brăilean, care și-a semnat operele, începând cu anul 1915, sub pseudonimul ”Perpessicius” (”Cel întărit de suferințe”).