Skip to main content
”Perpessicius în contemporaneitate”

130 de ani de la nașterea marelui critic brăilean Perpessicius

* evenimentul s-a desfășurat online, la Muzeul Brăilei ”Carol I”, cu participarea a trei reprezentanți ai instituției: Elena Ilie - șef Secție Memoriale, dr. Viorel Mortu și dr. Valentin Popa

 

Vineri, 22 octombrie, de la ora 11.00, la Muzeul Brăilei ”Carol I” s-a desfășurat conferința online cu tema ”Perpessicius în contemporaneitate” organizată de cercetătorii instituției de cultură în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila (IȘJ). 22 octombrie 2021 este ziua în care s-au împlinit 130 de ani de la nașterea marelui poet, prozator, publicist, cronicar radio, critic și istoric literar, academician și profesor Dumitru Panaitescu Perpessicius (22 octombrie 1891, Brăila - 29 martie 1971, București), brăileanul care a cunoscut de timpuriu suferința, fiind silit să redacteze monumentalele sale opere literare cu mâna stângă, aproape orb, după ce mâna dreaptă i-a fost sfârtecată de schije în toamna anului 1916, pe frontul din Dobrogea, în Primul Război Mondial.

Conferința cu tema ”Perpessicius în contemporaneitate” a fost dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea și 50 de ani de la moartea marelui critic literar brăilean, născut pe Strada Cetății 70. Au rostit alocuțiuni Elena Ilie, șef Secție Memoriale - Muzeului Brăilei ”Carol I”, dr. Viorel Mortu, cercetător și dr. Valentin Popa, muzeograf. Mai trebuie precizat faptul că, pentru vizionarea conferinței s-au înscris opt clase de elevi de la școli și licee din municipiul și județul Brăila, precum și pasionați de limba și literatura română.
”Dumitru Panaitescu Perpessicius este o personalitate multilaterală a culturii române: poet, prozator, critic și istoric literar, ziarist, traducător și cronicar radio. Totodată este și cel mai mare editor al operei eminesciene (vol. I-VI, Opere). A înființat Revista ”Manuscriptum” și Muzeul Național al Literaturii Române”, precizează, într-un comunicat, organizatorii evenimentului dedicat marelui om de cultură brăilean, care și-a semnat operele, începând cu anul 1915, sub pseudonimul ”Perpessicius” (”Cel întărit de suferințe”).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu