Primăriile USL-iste, codaşe la încheierea de protocoale cu Fiscul pentru a încasa la propriile ghişee obligaţiile fiscale aferente veniturilor din agricultură. Este vorba despre 13 primării, majoritatea PNL-iste şi PSD-iste, care până la acest moment n-au fost de acord să ajute ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) în colectarea dărilor. Iată şi lista acestor unităţi administrativ teritoriale (UAT): Bordei Verde (PDL), Movila Miresii (PSD), Mircea Vodă (PNL), Surdila Găiseanca (PSD), Şuţeşti (PNG), Ulmu (PSD), Berteştii de Jos (PNL), Cireşu (PNL), Salcia Tudor (PNL), Victoria (PNL), Zăvoaia (PNL), Jirlău (PDL) şi Surdila Greci (PDL). "Pentru a veni în sprijinul contribuabililor din aceste comune, vom trimite în teritoriu, pentru discuţii cu primarii de acolo, reprezentanţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Brăila, în speranţa că, în final, toate UAT-urile vor semna acest protocol. De altfel, la prima şedinţă a Colegiului Prefectural voi aduce în discuţie situaţia cu aceste comune şi voi cere sprijin. Am, totuşi, convingerea că în final toţi primarii vor răspune pozitiv şi vor veni în ajutorul ANAF pentru colectarea obligaţiilor aferente veniturilor din agricultură", ne-a declarat directorul AJFP Brăila, Ilie Decă.
Ţinta ANAF este ca persoanele fizice care datorează impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole, precum şi accesorii pentru neachitarea la scadenţă a acestora, să poată efectua plata şi la compartimentele de specialitate ale unităţii administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care îşi au domiciliul fiscal. În acest sens, ANAF, prin administraţiile finanţelor publice judeţene, a trimis fiecărei primării un protocol prin semnarea căruia se permite plata respectivelor obligaţii direct la primării. Revenind la situaţia din judeţul nostru, în cazul oraşelor Ianca, Făurei şi Însurăţei, AJFP Brăila are funcţionale servicii fiscale, iar contribubilii vor achita dările la sediile acestor servicii fiscale orăşeneşti.
16 decembrie - al doilea termen de plată pentru aceste obligaţii fiscale
Persoanele fizice care au obţinut individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică venituri din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, respectiv din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, au obligaţia să achite impozitul pe veniturile din activităţile agricole precum şi contribuţia la Sănătate, pe anul 2013. Nu sunt venituri impozabile cele realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a produselor capturate din fauna sălbatică (cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial), precum şi a produselor culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate.
De asemenea, nu sunt impozabile veniturile obţinute din cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr, hamei, de pe suprafeţe de maxim 2 hectare, tutun, viţă-de-vie şi arbuşti fructiferi în limita a 1 ha, leguminoase boabe şi pomi pe rod, pe maxim 1,5 hectare, legume în câmp în limita a 0,5 ha, flori - 0,3 ha şi 0,2 ha pentru legume în spaţii protejate. Nu se datorează impozit pentru deţinerea până la două vaci sau două bivoliţe, 50 de oi, 25 de capre, şase porci, 75 familii de albine şi până la 100 păsări de curte.
Reamintim că 25 octombrie a fost primul termen până la care contribuabilii trebuia să achite 50% din obligaţiile fiscale, urmând ca a doua rată să fie plătită până pe 16 decembrie inclusiv.