• cu ocazia acestei zile, vineri, 13 octombrie, sunt organizate puncte de informare preventivă adresate brăilenilor de toate vârstele, în centrele comerciale tip supermarket, precum Lidl - Bariera Călărașilor și Profi - Piața Concordia • la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila va fi prezentată cetățenilor de toate vârstele tehnica din dotarea subunităților de intervenție
Data de 13 octombrie a fiecărui an a fost desemnată ca fiind Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, potrivit Rezoluției 44/236 din 22 decembrie 1989 și a Rezoluției 56/195 din 21 ianuarie 2002, adoptate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor și pregătirea împotriva dezastrelor.
Mâine, 13 octombrie, începând cu ora 09.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” (ISU) al județului Brăila își va deschide porțile brăilenilor de toate vârstele și vor fi organizate puncte de informare preventivă în centrele comerciale tip supermarket, precum Lidl – Bariera Călărașilor și Profi – Piața Concordia.
La sediul inspectoratului va fi prezentată tehnica din dotarea subunităților de intervenție și vor fi distribuite materiale de informare preventivă cu tipurile de risc generatoare de situații de urgență, măsuri de prevenire a acestora și reguli de comportare în momentul producerii unor astfel de situații.
„Riscurile naturale la nivelul județului Brăila sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundații, secetă, îngheț) și fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren și cutremure de pământ). Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoașterea lor. Este cunoscut faptul ca 90% din toate calamitățile naturale sunt legate de vreme, climă și apă.
Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamitați naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au o tendință de creștere atât după intensitate cât si după frecvența lor. Aceasta duce la creșterea pagubelor materiale și a numărului de victime omenești”, a precizat Purtătorul de cuvânt al ISU, Ștefan Stoian.