13 iulie, zi cu ghinion pentru 13 interlopi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

13 iulie, zi cu ghinion pentru 13 interlopi

După nenumărate amânări şi încercări de tergiversare venite din partea inculpaţilor, ieri, preşedintele completului de judecată s-a pronunţat în legătură cu cererea acuzării de schimbare a încadrării juridice a faptei deduse judecăţii, din banala încăierare, în ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice, pentru care autorii pot primi între 2 şi 7 ani de puşcărie. Judecătorul - acelaşi care i-a condamnat pe atacatorii lui Corbu la pedepse de câte 4 şi 5 ani de închisoare tot pentru scandal public - a decis, practic, revenirea la infracţiunea iniţială, pentru care membrii grupării interlope din Radu Negru au fost anchetaţi, arestaţi şi trimişi în judecată, pentru scandalul de la Palatul de Justiţie, din decembrie 2006. Dat fiind faptul că solicitarea Parchetului a fost formulată încă de acum patru luni şi că, în cazul în care interlopii ar fi fost judecaţi pentru încăierare, faptele se puteau prescrie foarte curând, decizia judecătorului a fost mai mult decât binevenită pentru procurori şi poliţişti, dar a căzut ca un trăznet asupra inculpaţilor. La un moment dat, martorii care n-au catadicsit să vină la audieri au fost amendaţi şi li s-au emis mandate de aducere, iar avocaţii absenţi nemotivat au fost amendaţi cu câte 50 de milioane de lei vechi, ceea ce denotă faptul că judecătorul se săturare de atâtea tergiversări. Singurii care nu vor putea fi traşi la răspundere sunt Marin Sima zis "Martin", care se sustrage de la cercetări, şi Costică Buricea, acesta fiind arestat în Spania, pentru omor.

Filmul scandalului care a zguduit Palatul de Justiţie

Inculpaţii în dosarul "Scandal la Palatul de Justiţie", în număr de 13, au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice, faptă prevăzută de art. 321 alin. 2 Cod Penal. Pe 14 noiembrie 2007, când nimeni nu se aştepta, Ghiţă Buricea şi ceilalţi inculpaţi au fost puşi în libertate, după ce judecătorul de atunci a schimbat încadrarea juridică a faptei, din ultraj contra bunelor moravuri în încăierare (pentru încăierare, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă). Concomitent, acelaşi judecător a dispus înlocuirea arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi localitatea. Între timp, arestat în lipsă întrucât, împreună cu Marin Sima, zis "Martin", s-a sustras de la cercetări, Costică Buricea, şeful grupării interlope din Radu Negru, a fost pus sub acuzaţie şi trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru port ilegal de armă albă, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice şi lovire. Parchetul a dispus, totodată, disjungerea cercetărilor pentru Sima şi încetarea urmăririi penale în cazul altor participanţi la încăierarea de la Tribunal, anume Ghiţă Buricea, Ionel Marian Comănescu, Marian Cristea, Marin Lazăr, Sorin Marcel Irimia, Ionel Marin şi Gigi Dorin Ţigănoiu, cercetaţi pentru vătămare corporală şi lovire sau alte violenţe. Motivul: trei inşi din gruparea adversă - Gelu Eduard Stamate, Adrian Bălan şi Traian Soare - care declaraseră iniţial că au fost bătuţi şi tăiaţi cu săbiile, şi-au retras plângerile.

Potrivit dosarului penal, în dimineaţa zilei de 15 decembrie 2006, între orele 8.20 şi 8.33, la "112" au sosit nu mai puţin de 5 apeluri, în legătură cu declanşarea unui conflict de proporţii între grupările din Radu Negru şi Vărsătura, în incinta Palatului de Justiţie. Interlopii veniseră la procesul atacului din octombrie 2006 şi la cel de ultraj la şeful DPIR, comisarul Ştirbu, şi ajunseseră să se ia la bătaie. În afară de cei veniţi cu citaţie, mai erau în zonă vreo 80 de inşi, 35 dintre aceştia fiind audiaţi ulterior în calitate de martori. Interlopii s-au alergat prin tribunal, urcând la etajele superioare şi dând buzna în biroul unei judecătoare, au spart geamurile de la uşile de acces, au blocat intrarea în Tribunal, au sărit unii la alţii cu arme albe şi au intrat în sălile de judecată, dând peste cap activitatea instituţiei. Despre Costică Buricea, procurorii susţin că i-a instigat pe interlopi prin strigăte gen "omorâţi tot ce intră", "tăiaţi-i", "rupe-le picioarele", "luaţi-le gâtul", că a participat activ la agresarea lui Gelu Stamate, Adi Bălan şi Traian Soare (ultimul având nevoie de 35 de zile de îngrijiri medicale), că a purtat o sacoşă plină cu săbii şi cuţite şi a pălmuit-o pe Ioana Doda (singura, de altfel, care şi-a menţinut plângerea penală formulată). Înainte de a se ascunde, Costică Buricea le-a declarat anchetatorilor că nu a participat la încăierarea de la Palatul de Justiţie, pentru simplul fapt că se afla la subsolul clădirii şi că i-a văzut ulterior pe cei "ai lui Caţali" înarmaţi şi violenţi. Zeci de martori audiaţi - inclusiv grefiere de la instanţă - au confirmat faptul că în scandal au fost implicaţi indivizi din ambele tabere, inclusiv fraţii Buricea. Cum, din ancheta desfăşurată, reieşea clar că, în încăierare, au fost folosite arme albe, pe 27 aprilie 2007, "mascaţii" au descins la domiciliile inculpaţilor şi învinuiţilor, reuşind să găsească săbii, cuţite şi chiar un paşaport falsificat, cu fotografia lui Costică Buricea, aparţinând unui anume "Vlad Răduţ". În afară de Costel Gheorghe, care l-a înjunghiat pe Vasile Tincu zis "Şaolin", niciunul dintre interlopi nu a recunoscut că a purtat cuţit sau sabie, în timpul scandalului din decembrie 2006. Interesant este faptul că, în ianuarie, respectiv martie 2008, Bălan, Soare şi Stamate şi-au retras plângerile formulate împotriva celor din gruparea "Buricea". A fost momentul în care interlopii din Radu Negru şi cei din Vărsătura s-au împăcat, retrăgându-şi reciproc acuzaţiile în toate dosarele importante aflate pe rolul instanţelor de judecată brăilene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro