129 de ani de la înfiinţarea Muzeului şi Bibliotecii la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

129 de ani de la înfiinţarea Muzeului şi Bibliotecii la Brăila

"23 august nu este numai o dată în istoria politică şi militară a României, ci, pentru unele instituţii, reprezintă mai mult. 23 august 1881 a însemnat consacrarea prin decret regal a două instituţii fundamentale pentru cultura noastră, Muzeul Brăilei şi Biblioteca Judeţeană. Tot pe 23 august, dar 1943, mareşalul Ion Antonescu semna actul de înfiinţare a Casei Memoriale «Costache Negri» de la Mânjina", a precizat directorul Muzeului Brăilei, dr. Ionel Cândea, dorind să sublinieze că 23 august înseamnă mai mult decât evenimentul istoric de la 1944, transformat de comunişti în sărbătoare naţională.
Expoziţia a fost prezentată de dr. Stănică Pandrea, şeful secţiei de arheologie a muzeului brăilean şi de directorul adjunct, dr. Valeriu Sârbu, care a condus şantierele de la Gradiştea, Covasna şi Pietroasa Mică şi a participat la celelalte şantiere. "Expoziţia reuneşte, pentru prima dată, piese reprezentative descoperite în şapte situri importante, situate de-o parte şi de alta a lanţului montan al Carpaţilor de Curbură, respectiv pe cele de la Cârlomăneşti - Cetăţuie şi Pietroasa Mică - Gruiu Dării, din judeţul Buzău, Olteni - Cariera de nisip şi Covasna - Cetatea Zânelor, judeţul Covasna, Racoş -Tipia Ormenişului şi Piatra Detunată, jud. Braşov. Cele şapte situri prezintă, prin artefactele descoperite, atât omogenitatea culturii daco-getice, cât şi diversitatea rezultată din manifestările economice, sociale şi spirituale locale. În expoziţie mai sunt prezente, prin replici sau piese originale, două tezaure din argint aurit, unul de la Sâncrăieni, jud. Harghita şi altul de la Surcea, jud. Covasna, reprezentative atât pentru măiestria artizanilor, cât şi pentru arta figurativă dacică. De asemenea, expoziţia reuneşte şi vestigii geto-dacice importante din zona Brăilei, aşa cum sunt cele din mormântul aristocratic de la Găvani, din aşezarea şi necropola de la Brăiliţa, ambele databile în sec. IV-III a. Chr., ori din dava de la Grădiştea-Movila Crestată, din sec. II-I a. Chr", a precizat dr. Valeriu Sârbu.
Organizatorii expoziţiei au fost: Muzeul Brăilei, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sf. Gheorghe, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 21 noiembrie.
Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" a marcat şi ea 129 de ani de existenţă printr-o expoziţie documentară dedicată scriitorului Vasile Alecsandri, figură marcantă a lumii literare din perioada în care în România modernă luau naştere primele biblioteci publice. Lucrările aflate în vitrinele expoziţionale pot fi solicitate de către utilizatorii bibliotecii la secţiile de împrumut şi la sala de lectură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro