• contractul pe parte de proiectare şi execuţie a fost câştigat de o firmă din Bucureşti, care va realiza, printre altele, racordurile şi branşamentele la reţelele de utilitate publică, va amenaja spaţii verzi, dar şi parcări, care să deservească viitorul bazin din vecinătatea Sălii Polivalente • contractul a avut o valoare estimată de aproape 1,8 milioane lei, fără TVA, de unde rezultă o economie de 0,5 milioane lei • constructorul bazinului olimpic dă asigurări că este în grafic cu lucrările
O firmă din Bucureşti a câştigat contractul scos la licitaţie de către municipalitate pe parte de proiectare şi execuţie a lucrărilor la obiectivul de investiţii „Viabilizare bazin de înot olimpic Municipiul Brăila, Aleea Parcului nr.7A”, adică baza sportivă aflată în imediata vecinătate a Sălii Polivalente, pe fostul amplasament al terenului de rugby. Este vorba despre SC “TIAB” SA, companie care are deja în portofoliul contracte în valoare de milioane de euro, cu “Metrorex”, precum şi cu Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice - Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA.
Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) la finalul procedurii, lucrările programate au în vedere “realizarea racordurilor/branşamentelor la utilităţi absolut necesare pentru finalizarea obiectivului de investiţii mai sus menţionat, precum şi partea de sistematizare verticală prin intervenţii asupra construcţiilor existente, respectiv, asupra zonei stradale din proximitatea bazinului de înot şi realizarea de lucrări noi în ceea ce priveşte înfiinţarea de parcări, spaţii verzi şi colectarea pecum şi asigurarea scurgerii apei pluviale prin îndesirea gurilor de scurgere din zonă şi deversarea acestora în reţeaua de canalizare existentă în apropiere”. Cea mai mare cotă din totalul costurilor estimate în acest contract o are partea de lucrări în ce priveşte asigurarea utilităţilor publice, adică realizarea branşamentelor la reţeaua de gaze, electrică şi apă-canal, circa 1 milion lei.
La procedura derulată de către Primăria Brăila, după metoda “cerere de oferte”, au fost primite 3 oferte, iar criteriul de atribuire aplicat, în urma căruia a fost selectată drept câştigătoare oferta companiei bucureştene, a fost “preţul cel mai scăzut”. Astfel, s-a încheiat între părţi un contract în valoare finală de aproape 1,27 milioane lei, fără TVA, comparativ cu 1,792 milioane lei - valoarea estimată, context în care se poate discuta despre o economie de 0,5 milioane lei.
În paralel, pregătiri intense pentru iarnă la investiţia principală, noul bazin de înot
Constructorii care se ocupă de acest obiectiv dau bice în perioada aceasta pentru a finaliza închiderea perimetrală a clădirii principale astfel încât să asigure front de lucru pentru echipele care vor efectua finisajele la interior. Deocamdată schelele sunt încă pe laturile exterioare, iar după cum ne-a declarat şeful de şantier Bogdan Vrânceanu, lucrările sunt în grafic. “Închidem toate laturile clădirii cu un material excelent (HPL High Pressure Laminate - n.r.) adus din Germania, iar învelitoarea/acoperişul face parte şi ea din pregătirea pentru sezonul rece, vineri (17 noiembrie - n.r.) urmând a fi gata. Ca lucrări deja încheiate avem compartimentarea şi zidăria. În decembrie vom aplica rigipsul la conductele deja pozate în subsolul tehnic. De asemenea, tribunele sunt gata, bazinele sunt turnate, fiind necesară aplicarea plăcuţelor ceramice, iar ca noutate încălzirea va fi una practicată (cu ţevi) în pardoseală, o soluţie mai eficientă şi chiar mai ieftină. (...) Avem serios de lucru la staţia de pompat ape menajere, fiind nevoie să aducem aceste ape de la o adâncime de 7 metri, până la nivel cu canalizarea centrală. Cât priveşte filtrele de apă, ele sunt biologice şi cu ultraviolete, garantând o apă cristal”, ne-a declarat Vrânceanu. De asemenea, sursa citată a explicat că în acest sezon rece sunt programate la interior lucrări de placare cu gresie şi ceramică, efectuarea de tencuieli, zugrăveli, inclusiv în spaţiile anexe ale bazinului
Abia în 2015 s-au găsit banii necesari pentru realizarea bazinului de la Brăila
În ce priveşte strict proiectul investiţional Bazin olimpic de înot, acesta are alocat un buget de aproape 36 milioane lei, echivalentul a circa 8 milioane euro. Contractul a fost câştigat la licitaţie de firma bucureşteană “Midanne Invest Grup” cea care efectuează lucrările de construcţie, iar proiectant general este firma “Specialist Consulting”, ambele din capitală. Contractul ce vizează investiţia de la Brăila face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - “Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot” şi a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Deoarece pentru Brăila nu a fost disponibilă finanţare pentru implementarea imediată a investiţiei, au mai trecut 4 ani până când s-au găsit banii necesari. Mai precis, abia în ianuarie 2015 s-a semnat acordul între Ministerul Dezvoltării şi Ministerului Tineretului şi Sportului privind realizarea a 52 de obiective sportive, inclusiv bazinul olimpic de la Brăila. Pentru a putea organiza competiţii continentale, bazinul de înot olimpic are o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare dintre ele având lăţimea de 2,5 metri şi o adâncime a apei de maximum 2 metri. Obiectivul trebuia să fie dat în folosinţă încă din primăvara lui 2016, însă din cauza unor situaţii neprevăzute s-a intrat în “prelungiri”. Mai precis, s-a constatat că nivelul pânzei freatice în zonă era mult mai ridicat decât se estimase iniţial, fiind nevoie de lucrări suplimentare pentru corectarea situaţiei reale din teren.