127 de ani de la nașterea Anei Aslan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

127 de ani de la nașterea Anei Aslan

• brăilenii pot admira piese de mobilier, artă plastică și artă decorativă care au aparținut celebrului medic brăilean în expozițiile permanente ale Muzeului Brăilei „Carol I” • Ana Aslan s-a născut în aceeași zi cu filosoful și eseistul Vasile Băncilă, un alt brăilean care a făcut cinste meleagurilor natale

 

Personalități evocate de Muzeul Brăilei „Carol I”, acum, la început de an.

Este vorba de Ana Aslan (1 ianuarie 1897, Brăila - 1988, București), medic specialist în gerontologie, academician, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie din București - brăileancă de etnie armeană - de la a cărei naștere s-au împlinit 127 de ani.

Potrivit Cameliei Hristian, coordonatorul Centrului Diversității Culturale, șef Serviciul Relații Publice din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”, în expozițiile permanente deschise la muzeu (Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu”), din Piața Traian nr. 3, brăilenii pot admira piese de mobilier, artă plastică, artă decorativă ș.a. (de exemplu splendida garnitură de salon, de secol XIX, având ca decor intarsii de metal și sidef), ce au aparținut celebrei Ana Aslan.

Totodată, la Brăila, se află Casa Memorială „Ana Aslan”, monument istoric. 

„Îmi plăcea mult casa noastră spațioasă și liniștită. Îmi plăcea pentru camerele ei mari și înalte; dacă îmi aduc bine aminte, erau vreo douăsprezece. La parter, printr-un mic vestibul, se intra în altul mai mare, unde era un fel de șemineu. Iarna se încălzea cu lemne și cu cărbuni. Urma un mic salon în care se găsea pianul, salonul mare, apoi camera turcească, cu sofalele sale moi și narghileaua tradițională - asta era camera de primire; în sfârșit, o cameră mare, care era sufrageria, apoi alte patru dormitoare ale noastre. Eu dormeam cu mama. La etaj, locuiau bunicul meu matern și câteva rude, printre care o mătușă bătrână, puțin nevropată, al cărei nume îmi plăcea mult, căci se chema Nenufara”. (Valentin Lipatti, „De vorbă cu Ana Aslan”, Editura Curtea Veche, 2018).

În ziua de joi, 18 mai 2023, ora 11.00, la Biserica „Sf. Nicolae”, de pe Strada Ana Aslan, a fost oficiată slujba de pomenire a academicianului dr. Ana Vasilichia Aslan, la 35 de ani de la trecerea sa în eternitate.

 

O altă personalitate a Brăilei, evocată acum, la început de an, este Vasile Băncilă (1 ianuarie 1897 - 1979), filosof, eseist, pedagog, memorialist și epistolier, conferențiar.

„Bărăganul m-a interesat în trecut ca o problemă metafizică. Aceasta era pe timpul când voiam să-i răspund lui Blaga la „Spațiul mioritic ”(1936) și-mi pare foarte rău că nu i-am răspuns; m-a împiedicat un examen de definitivat al învățătorilor și, pe urmă, momentul a trecut. Acum, la bătrânețe, când copilăria devine vârsta magică în amintire, Bărăganul mă interesează în primul rând ca o problemă de istorie și de inimă ș...ț. Pe Bărăgan îți găsești liniștea, împăcarea metafizică. De ce? Fiindcă scapi de obsesia timpului, a istoriei”. (Vasile Băncilă, „Opere VII. Spațiul Bărăganului”, Muzeul Brăilei, Editura Istros, Brăila, 2009).

La Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu” al Muzeului Brăilei „Carol I”, Sala Vasile Băncilă impresionează, mai cu seamă, prin biblioteca personală ce reunește tipărituri din diverse domenii, în marea lor majoritate cărți cu valoare bibliofilă - cărți cu dedicații, cu ex-librisuri, cu însemnări, cu ilustrație semnată de artiști recunoscuți, a mai precizat Camelia Hristian.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro