* din cei 133 de dascăli brăileni aşteptaţi la examen, 3 au fost absenţi şi 10 s-au retras după primirea subiectelor * săptămâna viitoare urmează un alt examen pentru profesori: Titularizarea
Proba scrisă din cadrul examenului de Definitivat s-a desfăşurat, ieri, la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” şi a fost susţinută de 120 de profesori brăileni. Aşa cum ne-a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, iniţial la proba scrisă au fost aşteptaţi 133 de candidaţi, însă 3 profesori au fost absenţi, iar alţi 10 s-au restras după ce au primit subiectele.
La nivel naţional, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei, la proba scrisă au fost aşteptaţi să participe 8.839 candidaţi pentru 98 de discipline. La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidaţi înscrişi sunt: învăţământ preşcolar în limba română (3.006), învăţământ primar în limba română (1378), educaţie fizică şi sport (977), psihopedagogie specială (423), limba şi literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346).
Primele rezultate la Definitivat vor fi afişate în data de 21 iulie, în centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 21 şi 22 iulie. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat, în data de 28 iulie.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puţin 8 (opt). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Reamintim că anul trecut, la afişarea rezultatelor iniţiale, Brăila a avut o rată de promovare la Definitivat de 69,23%. La examenul din 2019 promovabilitatea a fost de 74%.
Urmează Titularizarea
Săptămâna viitoare este programat un alt examen destinat cadrelor didactice. Vorbim despre Titularizare, proba scrisă urmând să se desfăşoare pe 21 iulie.
Titularizarea este concursul naţional de ocupare a posturilor didactice şi de angajare în învăţământ. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.
Candidaţii care iau medii peste 7 se pot angaja pe perioadă nedeterminată şi cei care iau peste media 5 se pot angaja pe perioadă determinată, dacă există posturi disponibile scoase la concurs. Candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 (cinci) nu pot participa la proba scrisă. De asemenea, candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă în profilul postului sau la proba practică în profilul postului minimum nota 7 (şapte) nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată.
La fel ca la Definitivat, proba scrisă va începe la ora 09.00. Candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs până cel mai târziu la orele 8.00. După primirea subiectelor de concurs, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore. Candidaţii şi asistenţii supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate. Candidaţii care nu respectă aceste reguli sunt eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă şi nu vor fi repartizaţi pe posturi didactice/catedre în anul şcolar 2021-2022.