Mergi la conţinutul principal

12 tipuri de cărți pe care ar trebui să le aveți în colecția dvs.

Dacă sunteți ca noi, vă uitați cu drag la fotografii ale bibliotecilor personale de pe Pinterest - acele camere confortabile (adesea cu panouri de lemn) împodobite cu rafturi din podea până în tavan. Dar când vine vorba de construirea propriei biblioteci, aceasta poate fi puțin descurajantă: de unde știți ce cărți să includeți?

 

Întrucât ofertele din librarie sunt deseori extinse - și, sincer, copleșitoare - am creat X categorii pe care fiecare cititor ar trebui să le includă în colecția lor. Răsfoiți lista noastră de mai jos, apoi începeți să vă creați propria bibliotecă.

Romanul clasic

Să începem cu cel mai evident prim pas: clasicele sunt clasice dintr-un motiv - merită explorate, discutate și deținute. Mai mult, aparțin unei varietăți de sub-genuri, de la mistere la epopee culturale, deci există o selecție nesfârșită de alegeri. Alegeți-vă pe cele care vă atrag, chiar nu puteți greși.

Shakespeare atemporal

Lucrările preferate ale lui William Shakespeare sunt ca semnele astrologice - toată lumea are una. Dacă nu, vă recomandăm una dintre comediile sale sau o dramă care conține unul dintre cele mai faimoase monologuri ale sale. Sunt șanse ca celelalte cărți din biblioteca dvs. să fie scrise de scriitori care au fost inspirați de celebrul autor.

Câștigătoarea de premii

Știm cu toții una și toată lumea are nevoie de una (sau mai multe). Câștigătoarea este cartea plasată în mod vizibil care, indiferent dacă ați citit-o sau nu, le spune celorlalți că sunteți în ton cu tendințele. Este profundă și adesea lungă. Ocazional, este greu de citit. Însă provocările cărții (și toate premiile enumerate pe clapeta din spate) vă vor încuraja să vă dați seama dacă efortul este meritat.

Clasicul recent

Citirea clasicelor vă ajută să identificați scriitorii care au contribuit la stabilirea bazei literaturii. Când începeți să-l citiți, veți despacheta adâncimi despre care nu știați că sunt chiar acolo. Scriitorii noii frontiere literare depășesc limitele povestirii experimentând structura și stilul - creând o carte care nu este doar citită, ci simțită.

 

Biografia

Non-ficțiunea nu este întotdeauna plictisitoare! De fapt, cu memoriile și biografiile, puteți afla mai multe despre figura dvs. iconică preferată, puteți descoperi adevărul din spatele poveștilor populare sau puteți revizita lucrurile pe care le-ați pierdut la ora de istorie.

Colecția de poezii

Dacă sunteți unul dintre mulți care consideră că poezia este arta modernă a literaturii (adică extrem de nedumeritoare), s-ar putea să fiți puțin descurajat de acest gen. Cel mai bun sfat al nostru, dați-i o șansă. Adoptați alegerea ciudată a unor cuvinte, admirați economia limbajului și întrebați-vă de ce frazele sunt împărțite așa cum sunt. Dacă merită analizat, merită să vă bucurați de ea.

Cartea unui autor internațional

De ce să vă limitați doar la autori vorbitori de limba engleză? Vă datorați să citiți scriitori internaționali care explorează un mod de viață, o perioadă de timp sau o locație diferită de a dvs. La urma urmei, o parte din lectură este să aveți parte de experiențe noi (sau, cel puțin, să trăiți în mod alternativ prin experiențele altora) și să câștigați perspective noi.

Cartea pe care trebuia să o citiți în liceu

Este o relicvă de la ora de română din clasa a 9-a - poate că ați citit-o deja sau v-ați bazat pe un rezumat. Dar acum, că sunteți mai în vârstă, mai înțelept și mai deschis la minte, vă sugerăm să vă familiarizați cu una dintre cărțile necesare din trecut. Există întotdeauna o carte de liceu care merită o revizuire și există întotdeauna o nouă lecție valoroasă de învățat.

Cartea de știință

Experții de teren, transformați în autori, își dedică viața pentru a răspunde întrebărilor tip „de ce?” despre lumea în care trăim. Cărțile științifice pot fi înțelese ca experiențe sociale comune, acelea care prin utilizarea lor creează o legătură comună care poate sau nu să se bazeze pe conținutul real al textului. În unele cazuri, cărțile pot servi mai multe comunități, trecând granițele în moduri complexe.

„Plăcerea vinovată”

Prin „plăcere vinovată”, ne referim pur și simplu la o carte care vă alimentează nevoia de spectacol. Vorbim despre călătorii în timp, intrigă, romantism, o bătălie între bine și rău. Cărți precum acestea sunt ca o călătorie plină de adrenalină, așa că de ce nu ați vrea să le dețineți?

Cartea pe care ați citit-o înainte de film

Este întotdeauna bine să fiți cu câțiva pași înainte, mai ales când vine vorba de adaptări pentru ecranul mare. Luați un roman care primește tratamentul Hollywood în viitorul apropiat (sau îndepărtat). Odată ce va avea premiera, nu numai că veți fi citit o poveste fantastică - veți avea și unele avantaje față de restul spectatorilor.

Romanul grafic

Cea mai importantă regulă a colecției de cărți este să nu vă limitați. Chiar dacă nu vă plac cărțile de benzi desenate sau romanele grafice, există atât de mulți artiști talentați care pot spune povești la fel de magistral ca autorii tradiționali. Gândiți-vă la descrierile lor ilustrate de personaje ca un mic bonus - nu o cârjă - care creează o experiență de lectură mai bogată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro