Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

12 martie - Ziua Nationala a Garzii de Mediu

Intr-un cadru festiv, ieri, comisarii Garzii de Mediu Braila si-au sarbatorit, pentru prima oara, Ziua Nationala. Data de 12 martie a fost decretata zi aniversara in 27 februarie a.c., prin Ordinul nr. 224 al ministrului Mediului. Alaturi de comisarii braileni la intilnirea festiva, s-au aflat subprefectul judetului, Dumitru Popa, colegii din Agentia de Protectie a Mediului Braila, si ziaristi din presa locala. S-au facut urarile cuvenite, de "La multi ani!", s-a inchinat o cupa de sampanie si s-au prezentant un scurt istoric si cele mai importante realizari ale institutiei in cei 5 ani de existenta. "Desprinsa din Inspectoratul pentru Protectia Mediului, din nevoia de a separa activitatea de reglementare de cea de inspectie, pentru cresterea obiectivitatii si independentei actului de control, Garda Nationala de Mediu (GNM) a suferit in cei 5 ani de la infiintare modificari majore in ceea ce priveste structura organizatorica, numarul personalului si atributiile acestuia, precum si dotarile tehnice. In prezent, Comisariatul Judetean al GNM Braila are 13 componenti, din care 9 comisari, condusi de un comisar sef, un referent si un jurist, toti cu statut de functionar public si un salariat cu statut de personal contractant. Ne facem simtita prezenta in teritoriu prin controalele efectuate, planificate sau tematice, masurile de imbunatatire propuse agentilor economici in scopul prevenirii si minimalizarii efectelor activitatilor economice asupra factorilor de mediu, precum si prin masurile de constringere aplicate atunci cind se constata grave incalcari ale prevederilor legale privind protectia mediului", a precizat in cuvintul de deschidere Daniela Agache, comisar sef al Comisariatului Judetean al GNM Braila.

Amenzi de peste 150.000 lei in primele 2 luni ale anului

O analiza succinta pe primele 2 luni ale acestui an a activitatii GNM Braila, componenta inspectii, arata ca in judet, au fost efectuate deja 56 de controale, soldate cu mai multe amenzi in valoare totala de peste 150.000 lei (1,5 miliarde de lei vechi). Pe segmentul controale tematice au fost efectuate mai multe actiuni, principalele obiective urmarite fiind respectarea prevederilor privind depozitarea si eliminarea deseurilor medicale sau provenite din activitati medicale, dezmembrarea vehiculelor scoase din uz, verificarea starii de salubritate a localitatilor, cursurilor de apa si cailor de comunicatii, depozitarea gunoaielor etc. Impreuna cu Jandarmeria a fost organizata o actiune de verificare a firmelor de prelucrare primara a lemnului, iar cu Politia si Registrul Auto Roman, actiuni de verificare a emisiilor de gaze de esapament, pentru vehiculele ce functioneaza cu benzina, dar si a agentilor economici ce colecteaza sau valorifica metale neferoase.

Investitii in protectia mediului de 1,474 milioane lei

O alta actiune importanta a comisarilor de mediu o reprezinta verificarea modului in care sint efectuate sau derulate investitiile pentru protectia mediului. Conform precizarilor comisarului sef, in judetul Braila, in prima luna a acestui an, au fost efectuate investitii de mediu in valoare totala de 1,474 milioane de lei. Cele mai mari sume au fost cheltuite de "Schela de Petrol", "Celhart Donaris" si CET.
O prioritate a Comisariatului brailean o reprezinta si implicarea in procesul de educare, instruire, constientizare a factorilor de decizie de la diferite niveluri organizatorice, dar si a populatiei. "Ne adresam in special tinerilor si copiilor, prin actiuni de atragere, implicare si sensibilizare a acestora in rezolvarea unor aspecte din domeniul protectiei mediului, astfel incit generatiile viitoare sa poata trai intr-un mediu mai curat", a incheiat Agache.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii