Mergi la conţinutul principal

12 elevi brăileni la Olimpiada Naţională de Fizică

• la finala pe ţară s-au calificat şase elevi de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, patru de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, un elev de la Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu” şi unul de la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” • Marius Ignat, elev în clasa a XII-a la Colegiul “Bălcescu”, va merge direct la Olimpiada Internaţională a Ţărilor din Asia

 

Aşii în fizică din Brăila se pregătesc de o nouă ediţie a Olimpiadei Naţionale ce va avea loc în judeţul Dâmboviţa, în luna mai. Şi anul acesta judeţul nostru va fi reprezentat de un lot numeros, format din 12 elevi de gimnaziu şi liceu: şase de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, patru de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, un elev de la Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu” şi unul de la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”.

Astfel, la clasa a VI-a vor merge trei elevi: Cosmin Petruş Trandafir, Amalia Elena Grigore şi Diana Ioana Axente. Cosmin învaţă la Şcoala “Fănuş Neagu”, fiind îndrumat de prof. Angelica Poaşcă, şi va participa pentru prima dată la o competiţie de excelenţă. Adolescentul ne-a spus că pasiunea pentru fizică a moştenit-o de tatăl lui şi speră ca olimpiada să fie o experienţă de neuitat.  Amalia şi Diana sunt colege de clasă la “Murgoci” şi prietene, ambele fiind coordonate de prof. Manuela Gheorghiu. După ce au participat la judeţenele de matematică şi lingvistică, anul acesta ele au descoperit frumuseţea fizicii. Şi deşi recunosc că au avut emoţii la faza judeţeană, fetele sunt încrezătoare că pot obţine un rezultat bun şi la naţională.

La clasa a VII-a, campionul etapei judeţene a fost desemnat Bogdan Tîrhoacă, elev la Colegiul “Murgoci”, pregătit de prof. Viorica Moşescu. Bogan s-a calificat şi anul trecut la fizică, însă nu a putut participa deoarece intrase şi în lotul de matematică şi a trebuit să aleagă o singură olimpiadă, el optând pentru matematică. Deşi mai are mult până să îşi aleagă facultatea, adolescentul ne-a spus că vrea să urmeze Medicina şi în liceu i-ar plăcea să devină voluntar la Crucea Roşie.

La gimnaziu, lotul Brăilei este completat de Georgian Rareş Mihalcea, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”, îndrumat de prof. Aristica Balaban. Acesta va participa pentru al treilea an la naţională şi şi-a făcut deja “încălzirea” pentru olimpiadă la Concursul Naţional de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica”, unde a câştigat premiul I. De asemenea, Rareş s-a calificat şi la Olimpiada Naţională de Geografie.

La liceu, “mezina” lotului este Ştefania Lidia Chiprian, elevă în clasa a IX-a la Colegiul “Bălcescu”, prof. coord. Aurelia Stroe. Nici pentru ea nu este prima naţională, anul trecut ea reprezentând Brăila la olimpiada de astronomie. Vrea să devină medic şi este convinsă că nu îşi va schimba opţiunea până va termina liceul.

La clasa a X-a, judeţul Brăila va avea trei reprezentanţi: Claudiu Mogodeanu, Andrada Badea şi Marius Grigoraş. Claudiu este elev la Colegiul “Murgoci”, îndrumat de prof. Viorica Moşescu, şi participă pentru a doua oară la olimpiadă. Spune că a învăţat multe în ultimul an, a căpătat încredere în sine şi anul acesta îşi doreşte o medalie. El s-a calificat şi la olimpiada naţională de geografie, însă a fost nevoit să renunţe pentru a putea merge la fizică. Pentru Andrada, elevă a Colegiului “Bălcescu”, prof. Cristian Andronic, olimpiadele au devenit un stil de viaţă, ea având în palmares nu mai puţin de nouă calificări la naţionale: patru la fizică (menţiune) şi cinci la matematică (trei medalii de argint). “Olimpiadele la un moment dat devin o parte din tine, un hobby. Şi continui să mergi acolo pentru că te întâlneşti cu persoane care văd lucrurile în acelaşi fel ca tine, oameni cu care ai multe în comun”, ne-a spus tânăra. Nu este pasionată doar de ştiinţele exacte, ci şi de muzică, ea făcând canto la “Vespasian Lungu”. Tot un record de participări la naţionale deţine şi Marius: opt olimpiade, cinci de fizică (o medalie de bronz) şi trei de informatică (bronz). El este elev al Colegiului “Bălcescu”, fiind îndrumat de prof. Cristian Andronic.

Continuăm cu elevii de clasa a XI-a, calificaţi la naţională fiind doi băieţi de la Colegiul “Murgoci”: Cristian Ionuţ Mihălceanu şi Andrei Rusea. Cristian este

coordonat de prof. Viorica Moşescu şi s-a mai calificat o dată la această competiţie, când era în clasa a VI-a. A continuat să persevereze an de an şi acum va merge din nou la naţională, unde vrea să reprezinte cât mai bine judeţul Brăila. Colegul lui, Andrei, este şi el pasionat de fizică şi crede că poţi să faci orice dacă îşi doreşti cu adevărat. Tânărul este îndrumat de prof. Manuela Gheorghiu, iar în anii trecuţi a participat la naţionala de lingvistică. Andrei este o fire sportivă. A făcut atletism de performanţă timp de şase ani, fiind campion naţional la probele de ştafetă şi garduri.

 

Marius Ignat de la “Bălcescu” merge direct la Internaţionala din Asia

Teoretic merge la naţională, practic merge la internaţională. Cam aşa am putea rezuma ceea ce i s-a întâmplat lui Marius Ignat, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”. Tânărul coordonat de prof. Nicoleta Becheanu şi prof. Florin Moraru încheie lista elevilor brăileni care s-au calificat la Olimpiada Naţională de Fizică, deşi el nu va putea concura la etapa care va avea loc în perioada 3-7 mai în judeţul Dâmboviţa. Motivul: perioada în care se organizează faza naţională coincide cu cea în care se desfăşoară Olimpiada Internaţională a Ţărilor din Asia (5-13 mai, Australia). Profesorii coordonatori ai lotului naţional de fizică au explicat situaţia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi au cerut organizarea etapei naţionale înainte de competiţia din Asia însă “mai marii” din Educaţie nu au vrut să modifice calendarul şi au decis să îi trimită direct la internaţionala din Asia pe cei opt elevi care s-au calificat anul trecut în lotul României de fizică, printre care şi Marius. Aşadar se “arde” practic o etapă, cea a selecţiei lotului. Mai mult, prin soluţia de “noaptea minţii” aleasă de reprezetanţii Ministerului li se “răpeşte” celor opt elevi şansa de a câştiga o medalie la naţională.

Marius ne-a spus că îl deranjează această situaţie, el dorind să urmeze cursul normal al unei olimpiade: etapa naţională - selecţie lot - etapa internaţională. Dar... Tânărul participă încă din clasa a V-a la olimpiade, având în palmares 11 calificări la naţionale şi numeroase premii: o medalie de bronz şi una de argint la matematică, două medalii de argint şi două de aur la fizică, o medalie de argint şi trei medalii de bronz la Astronomie şi Astrofizică, la care se adaugă încă o medalie de bronz la Olimpiada Europeană de Fizică de anul trecut.

“Mă deranjează situaţia, că aş fi putut lua o medalie. Merg la olimpiade din clasa a V-a şi e aiurea să nu mai am ocazia să mai particip la naţională. Era ca un fel de ritual, atmosfera, senzaţia de naţională, tot. Şi îmi pare rău mai ales că sunt a XII-a şi era ultima olimpiadă naţională. Mă doare chestia asta, dar nu am ce face”, ne-a spus Marius.

Soluţia gândită de Minister nu se opreşte aici! Cum la fizică sunt mai multe internaţionale, elevii care merg acum direct în Asia vor intra apoi în lotul pentru calificarea la celelalte competiţii (Olimpiada Internaţională de Fizică, Olimpiada Europeană de Fizică), alături de elevii care vor intra în lotul lărgit în urma etapei naţionale.

Revenind la olimpiada naţională, felicităm elevii şi profesorii îndrumători şi le urăm mult succes!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro