Megalicitaţie pentru lucrări de aproape 11 milioane de euro, lansată de Ministerul Dezvoltării, la Brăila. Este vorba despre 10 proiecte cu finanţare de la bugetul de stat pe parte de apă-canalizare, în nouă comune din judeţul nostru. În cazul a patru dintre comunele vizate primarii sunt PDL, iar pe listă apar şi câte două comune cu primari social-democraţi şi liberali, plus un PNG-ist. Valoarea licitaţiei este spectaculoasă, discutând despre aproape 11 milioane de euro, însă reversul medaliei este acela că finanţarea se face prin decontare până în 2019. Mai precis, firma sau firmele care vor câştiga vor suporta din surse proprii costurile lucrării, urmând ca banii să-i primească eşalonat, pe mai mulţi ani, de la bugetul de stat.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat o licitaţie pentru atribuirea unui megacontract de peste 47 milioane de lei cu tot cu TVA, adică echivalentul a aproape 11 milioane de euro, încadrat în PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii) ce vizează direct judeţul nostru. Licitaţia are în vedere un contract pe parte de proiectare şi execuţie a sistemelor de canalizare/epurare a apelor uzate şi sisteme de alimentare cu apă a nouă localităţi din judeţul Brăila. Este vorba despre comunele Gropeni (PDL), Jirlău (PDL), Surdila Găiseanca (PSD), Viziru (PDL) şi Unirea (PDL) pentru care proiectele se leagă de sistemul de canalizare. Alături de acestea mai sunt Chiscani (PNL), Şuţeşti (PNG), Tichileşti (PNL), Traian (PSD) şi din nou Unirea (PDL) pentru proiecte pe parte de apă potabilă. Aşadar, în cazul localităţii Unirea, proiectele ating ambele laturi ale problemei - atât apă potabilă cât şi canalizare.
Dar să le luăm pe rând, într-o scurtă prezentare a obiectivelor stabilite în cadrul fiecărui proiect investiţional în parte. Primăriilor PDL-iste (Gropeni, Jirlău, Unirea şi Viziru) le revin cumulat aproape 25 milioane de lei cu tot cu TVA. La Gropeni, de exemplu, va fi realizată reţea stradală de canalizare, cu valoare per proiect de 6,73 milioane lei, în timp ce la Jirlău, în afară de canalizare, va fi construită şi o staţie de epurare a apelor menajere, întreg proiectul fiind de aproape 7,3 milioane lei. Tot reţea de canalizare plus staţie de epurare a fost prevăzută şi pentru satul Lanurile, care aparţine de comuna Viziru (proiect cu valoare de 5,14 milioane lei), precum şi pentru localităţile Valea Cânepii şi Unirea (5,22 milioane lei). Trebuie precizat că în cazul comunei Unirea mai este prevăzut un proiect pe parte de extindere a reţelei de apă potabilă cu o valoare complementară de 504.691 lei. Aşadar, această comună va beneficia de două proiecte investiţionale, cu o valoare totală de aproximativ 5,7 milioane lei.
Primăriile PSD, PDL şi PNG au proiecte de circa 22 milioane de lei
De cealaltă parte, primăriile PSD-iste prinse în proiect beneficiază de investiţii în cuantum de aproape 18,6 milioane de lei, cea mai mare parte din sumă fiind alocată la Surdila Găiseanca - 12,4 milioane de lei. De altfel, contractul de aici este şi cel mai mare din rândul celor 9 comune prinse în proiect şi raportat la total sumă înseamnă circa un sfert. În această comună va fi înfiinţată o reţea publică de apă uzată (canalizare şi staţie de epurare) pentru localităţile Surdila-Găiseanca şi Filipeşti. Cea de a doua comună cu primar PSD-ist prinsă în programul Ministerului Dezvoltării este Traian (6,17 milioane de lei), unde se urmăreşte înfiinţarea unei reţele de apă potabilă a localităţilor Silistraru şi Căldăruşa. Mai departe, şi două comune cu edili liberali vor beneficia de investiţii, ambele pe parte de apă potabilă: Chiscani cu proiectul "Îmbunătăţirea reţelei de apă în satul Lacul Sărat" - 0,8 milioane lei şi Tichileşti cu proiectul "Înfiinţare sistem de alimentare cu apă în satul Albina" - 0,93 milioane lei.
În final, cea de-a noua comună inclusă în programul Ministerului Dezvoltării este Şuţeşti, cu primar PNG-ist, unde va fi reabilitat şi extins sistemul public centralizat de alimentare cu apă în comună, proiect cu o valoare estimată la circa 2 milioane de lei.
Licitaţia este programată pentru 18 aprilie
Revenind la licitaţia lansată de Ministerul Dezvoltării pentru judeţul Brăila pe parte de infrastructură apă-canalizare, contractul vizează lucrări de proiectare şi execuţie a sistemelor de canalizare şi epurare a apelor uzate, plus a sistemelor de alimentare cu apă în cele nouă comune. Valoarea estimată pentru serviciile de proiectare este de maxim 1,4 milioane lei, diferenţa până la 47,22 milioane fiind pentru execuţia lucrărilor. Cuantumul garanţiei de participare este de 380.000 lei, iar garanţia de bună execuţie este de 3% din valoarea contractului fără TVA. Firmele interesate trebuie să facă dovada că în ultimii ani au realizat o cifră de afaceri medie globală de minim 38 milioane lei. Înscrierile la licitaţia cu unic criteriu de atribuire "preţul cel mai scăzut" se pot face până miercuri, 18 aprilie, ora 16.00. A doua zi, la ora 10.00, la sediul MDRT se vor deschide plicurile cu oferte.
Ca la orice procedură de achiziţie publică, organismul competent pentru căile de atac este Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Finanţarea proiectelor se asigură prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), care are o valoare totală de 4 miliarde euro şi este destinat modernizării infrastructurii. PNDI se derulează între 2011 şi 2015, iar banii vor fi rambursaţi dezvoltatorilor de proiecte între 2013 şi 2020. Mai detaliat, în perioada de execuţie, lucrările sunt finanţate de câştigătorii contractelor în urma licitaţiilor publice. Aceştia pot contracta credite bancare cu garanţie de stat, pentru a finanţa lucrările contractate. Fiecare constructor se poate asocia cu orice bancă sau fond de investiţii doreşte, pentru a participa la licitaţii. Plata lucrărilor se face, după recepţie, pe bază de factură emisă conform situaţiilor de lucrări, întocmită de executant, începând cu anul 2013, în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie.