Mergi la conţinutul principal

11 copii de la Parohia Perișoru, excursie gratuită la Basilica Paleocreștină de la Niculițel

* însoțiți de preotul paroh, copiii au vizitat, mai întâi, Catedrala Arhiepiscopală de la Galați, apoi mormintele martirilor de la Niculițel * în aceeași zi, au fost oaspeții Mănăstirilor Cocoșu, Saon și Celic Dere * declarată monument unic în Europa, Basilica de la Niculițel este unul dintre cele mai importante monumente paleocreștine din toată lumea

 

Programul eparhial "Vacanța din pridvorul bisericii", implementat la Parohia "Sfinții Arhangheli", din satul Perișoru, jud. Brăila. 

Astfel, în ziua de marți, 26 iulie, 11 copii de la Perișoru au primit în dar o excursie de o zi, prin strădania membrilor parohiei și a preotului paroh din localitate. Copiii au mers, mai întâi, împreună cu preotul paroh, în vizită la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, luând binecuvântare de la sfinți.

După ce s-au închinat la racla cu Sfintele Moaște, pelerinii de la Perișoru au trecut Dunărea și au mers pe urmele sfinților martiri de la Niculițel: Zotikos, Attalos, Kamasis și Phillippos, care au murit pentru credință la începutul sec. IV d. Hs., înainte de venirea pe tronul Imperiului Roman a lui Constantin cel Mare.

"Cei mici au vizitat Basilica Paleocreștină de la Niculițel, unde au aflat date despre martirologiul sfinților menționați, apoi au vizitat Mănăstirile Cocoșu, Saon și Celic Dere. Copiii au aflat istoricul acestor vetre monahale, s-au bucurat de soare și au pus rugăciunile lor înaintea sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu", a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Arhipiscopiei Dunării de Jos, pr. Rareș Bucur.

Basilica de la Niculițel este unul dintre cele mai importante monumente paleocreștine din Europa. Descoperită în anul 1971, cripta martirică de secol IV este acum foarte frumos pusă în valoare, într-o clădire modernă, cu o pasarelă din sticlă și vitralii care îi înfățișează pe cei patru martiri înhumați la Niculițel. În urmă cu 50 de ani, Basilica de la Niculițel era total îngropată în pământ, la o intersecție de drumuri de pe teritoriul comunei. Ploile torențiale din anul 1971 au scos la iveală cupola criptei martirice care a fost îngropată secole de-a rândul.

Localnicii au văzut cupola și au auzit că sună a gol, astfel că au făcut un orificiu pentru a vedea ce este în interior. Când au observat că înăuntru sunt oase, oamenii s-au speriat și au anunțat autoritățile, apoi au venit și arheologii de la Tulcea. Orificiul făcut de localnici a fost acoperit cu ciment, apoi au fost începute săpăturile arheologice. Au trecut 8 luni până când a fost găsită intrarea în criptă și monumentul a fost deschis. Practic, cei mai vechi martiri de pe teritoriul României au fost găsiți la Niculițel.

În partea de sus a criptei, au fost înhumați patru bărbați martirizați în anii 303-324 în cetatea romană Noviodunum, care se află la 15 km distanță de Niculițel. Pe peretele din dreapta criptei este încrustată în tencuială o inscripție care menționează numele martirilor: Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s și Phillippos și data de 4 iunie. Pe peretele opus, o altă inscripție încrustată menționează că sunt "Martiri întru Hristos".

Declarată monument unic în Europa, Basilica de la Niculițel este unul dintre cele mai importante monumente paleocreștine din toată lumea. Potrivit specialiștilor, aici este semnalată prima construcție de acest gen din toată lumea creștină. Este construită cu concepte arhitecturale care aparțin mausoleelor greco-romane (mormintelor păgâne), dar folosită pentru a fi înhumați martiri creștini.

Cripta de la Niculițel este păstrată exact așa cum a fost construită la începutul sec. IV. Nu a fost profanată sau deschisă până în momentul descoperirii ei. Practic, mormintele martirilor s-au păstrat sub altarul basilicii, total îngropate în pământ. Cripta de la Niculițel este singurul mormânt de natură păgână în care s-au păstrat, secole la rând, rămășițele unor sfinți creștini, canonizați între timp de Biserică, dar prea puțin cunoscuți în România secolului XXI.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro