• o femeie din Galaţi, cu nume predestinat, Vorica Vrăjitoru, a acostat persoane în vârstă din municipiul Brăila şi le-a promis că le ajută să încaseze subvenţii • bătrânii au picat repede în plasă, mai ales că femeia se prefăcea că discută chiar cu primarul localităţii în care oamenii aveau terenurile agricole • în schimbul unor promisiuni deşarte, persoanele acostate i-au dat mulţi bani “afaceristei”, cea mai mare sumă fiind de aproape 12.000 lei •
Ţepară de milioane, identificată după mai bine de cinci ani. O femeie din Galaţi, în vârstă de 56 de ani, pe numele ei Viorica Vrăjitoru, a pus pe picioare o nouă metodă de tras ţepe şi a încasat de la 11 bătrâni o sumă consistentă, respectiv 400 milioane lei vechi. Femeia, aflată acum în penitenciar pentru alte infracţiuni de înşelăciune, avea o tactică bine gândită. Îi acosta pe oameni pe stradă, le câştiga încrederea şi le promitea că îi ajută să încaseze subvenţii pentru terenurile agricole. Bătrânii erau convinşi că vor primi banii, mai ales că femeia simula chiar o convorbire telefonică cu primarul localităţii unde cei acostaţi aveau terenurile agricole. Faptele au fost comise încă din anul 2011, însă abia acum s-a ajuns la Viorica Vrăjitoru, care are o listă întreagă de infracţiuni de acelaşi tip.
Poliţiştii de investigaţii criminale, din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, au continuat cercetările în această cauză înregistrată în evidenţe cu autor necunoscut, fiind vorba despre mai multe infracţiuni de înşelăciune. Investigaţiile i-au dus pe anchetatori către femeia de 56 de ani, din municipiul Galaţi, suspectată de comiterea faptelor. “Poliţiştii brăileni au probat că aceasta, în perioada noiembrie 2011-iunie 2014, ar fi înşelat 11 persoane, cu vârste cuprinse între 70 şi 90 de ani, din municipiul Brăila, prin aceea că i-ar fi indus în eroare şi i-ar fi determinat să achite diferite sume de bani, reprezentând impozitul pentru terenurile agricole deţinute în comune din judeţul Brăila, spunându-le că urmau să primească bani acordaţi de primărie cu titlu de subvenţie. Valoarea totală a sumelor plătite de către persoanele păgubite este de aproape 40.000 de lei”, a declarat agent şef adj. Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Toate cauzele au fost reunite, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila dispunând continuarea urmăririi penale faţă de suspectă, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. În prezent, femeia pusă pe făcut bani se află încarcerată în penitenciar, executând o pedeapsă privativă de libertate.
Potrivit anchetatorilor, din lista persoanelor înşelate fac parte atât femei, cât şi bărbaţi, însă cele mai multe sunt din prima categorie. Sumele pe care acestea le-au dat sunt diverse dar în toate cazurile destul de mari. Astfel, cel mai mic “impozit” înmânat necunoscutei din stradă s-a ridicat la suma de 700 lei. Surprinzător, o bătrână care avea în jur de 90 de ani şi care s-a “împrietenit” cu Vrăjitoru a fost campioana la bani “aruncaţi”. Ea a dat aproape 12.000 lei, în speranţa că va primi mai repede subvenţia.
Chiar dacă acum ţepara a fost identificată, rămâne de văzut dacă părţile vătămate îşi vor mai recupera vreodată sumele înmânate acesteia.
Femeia pusă pe “vrăjit” bătrâni a mai dat lovituri şi în alte judeţe, de exemplu în Focşani, unde faptele au fost comise pe parcursul anilor 2007-2008, iar prejudiciul provocat este de 5.800 lei. Jurnalistii vrânceni arată că aceeaşi persoană a acostat o bătrână şi i-a spus că o cunoaşte, astfel că s-a oferit să o ajute să fie despăgubită pentru un teren pierdut pe vremea regimului comunist. Cea în cauză i-a spus bătrânei că are nevoie de bani pentru a o ajuta. Şi uite aşa, încet încet, femeia a reuşit să păcălească mai multe bătrâne.
După cum se arată pe site-ul instanţei, inculpata Vrăjitoru Viorica, a primit o condamnare de 4 ani şi 6 luni închisoare, redusă în urma contestaţiei la 2 ani şi 6 luni închisoare, într-un alt dosar, tot pentru înşelăciune.