100.000 de disponibilizări până la sfârşitul anului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

100.000 de disponibilizări până la sfârşitul anului

Ministrul Finanţelor a declarat, joi, că nu face comentarii pe tema disponibilizărilor din administraţia publică, precizând că există un program pentru circa 100.000 de disponibilizări care va fi aplicat de instituţiile din sectorul bugetar.
Sebastian Vlădescu a făcut declaraţiile în acest sens, la Parlament, după ce a fost întrebat de ziarişti cum comentează faptul că Ministerul Administraţiei şi Internelor ar intenţiona să disponibilizeze 17.000 de persoane şi dacă ministrul Finanţelor a vorbit cu cel al Internelor pe acest subiect.
"Nu comentez în momentul de faţă disponibilizările de posturi, există un program de circa 100.000, fiecare instituţie va aplica aceast program. Grija mea cea mare, în acest moment, este aceea de a găsi soluţii pentru crearea de locuri de muncă", a spus Sebastian Vlădescu.
Vlădescu a mai vorbit despre dezbaterile din Parlament pe tema proiectului bugetului de stat, apreciind că "multă vreme" posibilitatea de a investi va fi limitată.
"Multă vreme vom fi limitaţi în posibilitatea de a investi atât de mult cât ştim cu toţii că trebuie să investim şi grija mea, în momentul de faţă, cea mai mare, este cum să găsim soluţii, mai ales în condiţiile crizei financiare, de a disponibiliza cât mai multe resurse bugetare pentru a investi, în condiţiile în care avem aceste cheltuieli obligatorii cu pensii şi salarii. Aşa cum ne-am angajat, vor fi acoperite şi avem venituri bugetare limitate", a opinat ministrul.
Aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar putea fi disponibilizaţi în acest an, primii concediaţi vor fi cei cu vârstă de pensionare şi cei fără copii, potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din primării şi consilii în funcţie de numărul de locuitori.
Partenerii sociali urmează să discute, în aproximativ două săptămâni, prevederile acestui proiect de lege privind diminuarea numărului de angajaţi din primării şi consilii locale, în funcţie de numărul de locuitori, a declarat, miercuri, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.
Liderul sindical a precizat că nu este vorba neapărat de disponibilizări, ci trebuie analizată situaţia în fiecare localitate în parte.
În urma aplicării noului normativ rezultă o economie totală de personal, la nivelul aparatului propriu al administraţiei publice locale, de circa 16.742 de persoane.
Proiectul de act normativ face referire şi la diminuarea personalului din serviciile sociale, în funcţie de standardele de cost. Guvernul a decis deja, în 6 ianuarie, să reducă cu aproximativ 3.000 posturile din asistenţă socială, în urma aplicării standardelor de cost.
De asemenea, proiectul face referire şi la finanţarea cheltuielilor de personal din unităţile de învăţământ preuniversitar, tot pe baza standardelor de cost. Astfel, prin OUG 114/2009 a fost stabilită reducerea cu 15.000 a numărului posturilor din unităţile de învăţământ preuniversitar, în 2010.1200

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2010, adoptat de Parlament

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 a fost adoptat, joi, de Parlament, cu 192 de voturi "pentru" şi 138 de voturi "împotrivă".
După ce au adoptat bugetul de stat, parlamentarii au trecut la dezbaterea proiectului Legii bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010.
Anterior, senatorii şi deputaţii au adoptat bugetul pentru anul 2010 pentru Ministerul Educaţiei, ei aprobând o serie de amendamente care vizau redistribuiri de fonduri de la un capitol la altul în cadul bugetului alocat acestui minister.
La propunerea Comisiilor reunite pentru buget, parlamentarii au aprobat, printre altele, o majorare cu 20.000 mii de lei lei a sumelor destinate finanţării programelor sportive realizate de structurile de drept privat şi alocarea unei sume de 759.000 mii lei pentru finanţarea proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi o diminuare cu aceeaşi sumă la alineatul "Programe de dezvoltare", ambele finanţate prin redistribuiri în cadrul bugetului ministerului.
Potrivit votului Parlamentului, bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2010 va fi de 14.590.490 mii lei, cu 34,19 la sută mai mare faţă de anul 2009.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro