• potrivit AJOFM, facilitatea se acordă doar dacă șomerii se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni
Agenția Județeană pentru Ocuparea (AJOFM) Brăila anunță că șomerii pot beneficia de o primă de activare în valoare de 1.000 lei dacă își găsesc un loc de muncă.
”Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă de cel puțin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă”, transmite instituția printr-un comunicat de presă.
Prima de activare se acordă în două tranșe, astfel: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării; o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
”Persoanele care doresc să se înregistreze în evidența agenției în vederea obținerii unui loc de muncă și pentru a participa la măsurile active oferite, respectiv, informare consiliere, medierea muncii, formare profesională ș.a., se vor prezenta la sediul AJOFM Brăila, din municipiul Brăila, Str. Sergent Tătaru, nr. 2, Corp B, etaj 3 (în incinta Liceului Tehnologic ”Mihail Sebastian”), la Punctul de Lucru Făurei, str. Republicii nr. 36 sau Punctul de Lucru Însurăței, Sos. Brăilei nr. 18, în funcție de localitatea unde își au domiciliul, cu următoarele documente: actul de identitate; actele de studii și de calificare. În cazul neîncadrării în muncă cererea în vederea medierii trebuie reînnoită la 6 luni”, mai informează AJOFM Brăila.
Facilități și pentru șomerii indemnizați care își găsesc un loc de muncă
Instituția vine cu informații noi și în ceea ce privește șomerii indemnizați. Astfel, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, acestea pot beneficia de completarea veniturilor salariale. Concret, persoanele provenite din muncă cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizația de șomaj, care se angajează cu normă întreagă și care, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizației de șomaj, pot beneficia de 30% din cuantumul indemnizației de șomaj. Facilitatea se acordă lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este reactualizată conform legii, după caz.
Această sumă lunară se acordă de la data angajării până la sfârșitul perioadei pentru care erau îndreptățite să primească indemnizația de șomaj, în cazul în care solicitarea se înregistrează în termen de maxim 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizația de șomaj ca urmare a angajării.
AJOFM transmite că persoanele menționate anterior beneficiază de această sumă și în situația în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizația de șomaj, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator și se încadrează, cu normă întreagă, în termen de 30 de zile, la un alt angajator.
Nu beneficiază de completarea veniturilor salariale persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani.