1.000 de euro, şpagă la poliţist | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1.000 de euro, şpagă la poliţist

Vânătoarea de poliţişti şpăgari continuă. Un alt poliţist brăilean a ajuns în atenţia DNA după ce ar fi cerut o mită de 1.000 de euro de la un individ cercetat pentru furtul unei maşini. Ofiţerul a fost prins în timp ce încasa o parte din bani. În acest fel, poliţistul de la Biroul Investigaţii Criminale şi-a riscat cariera, el fiind pus la dispoziţie cât timp durează judecata. Dacă va fi găsit vinovat, cel în cauză va fi exclus din poliţie.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Stănică Iulian Eftinca. Inspectorul din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila - Poliţia Municipiului Brăila - Biroul de Investigaţii Criminale, este suspectat că a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă. "În ziua de 26 februarie 2014 inculpatul a pretins de la un martor denunţător suma de 1.000 euro, iar în ziua de 28 februarie 2014 a primit de la acesta suma de 500 lei, pentru a-şi trafica influenţa pe care o are pe lângă un coleg de birou. Prin această intervenţie, inculpatul a urmărit ca, al său coleg de birou să soluţioneze favorabil un dosar penal, care-l privea pe martorul denunţător, privind furtul unui autovehicul", au stabilit procurorii DNA Galaţi. Deşi nu a ajuns în spatele gratiilor, fiind cercetat sub control judiciar, poliţistul acuzat trebuie să respecte anumite prevederi legale. El trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală atunci când este chemat, să anunţe dacă îşi schimbă între timp locuinţa, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere şi să nu depăşească limita teritorială a municipiului Brăila, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent. Mai mult decât atât, ofiţerul nu are voie să se apropie de martori din dosar şi nici să comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Procurorii precizează că inculpatului Eftinca Stănică Iulian i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Ofiţerul nu îşi mai poate desfăşura activitatea la Investigaţii Criminale

Poliţistul acuzat că ar fi intenţionat să bage 1.000 de euro în propriul buzunar, încălcând legea pe care chiar el ar fi trebuit să o aplice, nu îşi mai poate desfăşura în prezent activitatea la Biroul de Investigaţii Criminale. Asta pentru că, potrivit statutului poliţistului, el trebuie să aştepte să i se dovedească vinovăţia sau nevinovăţia de către instanţă. "Potrivit Statutului Poliţistului (Legea 360/2002), poliţistul este pus la dispoziţie pe timpul urmăririi penale şi judecării", a declarat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Conform art. 65, alin. 2, din lege, poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie. Poliţistul pus la dispoziţie îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite în scris de şeful unităţii de poliţie şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care îl are, la nivelul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute în prezenta lege. În perioada suspendării, poliţistul nu beneficiază de niciun drept dintre cele prevăzute în prezenta lege şi este obligat să predea armamentul, legitimaţia şi insigna. În Statutul Poliţistului, se mai precizează că, în cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală ori achitarea, precum şi în cazul încetării urmăririi penale ori a procesului penal, poliţistul va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, respectiv a suspendării din funcţie.

Poliţişti condamnaţi pentru că au luat mită

Inspectorul din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila Stănică Iulian Eftinca nu este singurul om al legii acuzat că ar fi cerut mită, alţi colegi de breaslă fiind deja condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru astfel de infracţiuni. Agenţii Cătălin Jalbă şi Gabriel Vechiu, de la Ordine Publică, şi-au primit recent condamnarea definitivă şi, în aceste condiţii, raporturile de muncă ale acestora cu IPJ au încetat. Potrivit sentinţei de condamnare, Jalbă şi Vechiu nu vor mai putea fi poliţişti timp de 5 ani. Procurorii au stabilit că, în august 2013, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, Cătălin Jalbă şi Vechiu Gabriel i-au pretins martorului denunţător Laurenţiu A. suma de 1.000 de lei, pentru a nu-i întocmi dosar penal atât lui, pentru încredinţarea autoturismului spre conducere unei persoane care nu posedă permis de conducere şi anume prietenului său, George G., cât şi acestuia pentru infracţiunea de conducere fără permis. Potrivit procurorilor, martorul denunţător a fost trimis la Galaţi pentru a face rost de banii de şpagă în timp ce amicul său a fost oprit "ca garanţie", acesta fiind lăsat în dreptul reprezentanţei Toyota din Brăila, poliţiştii trecând periodic pe acolo pentru a fi siguri că George G. nu a plecat. De asemenea, subinspectorul Oana Maria Dobre, de la Biroul Rutier, şi colegul ei, agentul şef Virgil Gabriel Cloşcă, au fost condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită şi fals intelectual în scopul ascunderii unei fapte de corupţie. O altă poliţistă de la Poliţia Rutieră, agentul Irina Lucia Bologa, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru că a primit şpagă 16.000 de euro de la un traficant de droguri, iar agentul Cosmin Văsii, de la Postul Surdila Găiseanca, şi-a pierdut slujba şi a primit şi el o condamnare cu suspendare pentru că a primit şpagă suma de 80 de lei. Nu în ultimul rând, comisarul şef Manea de la DGIPI a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru că şi-a însuşit suma de 4.500 de lei.
Nu toţi poliţistii sunt atraşi însă de şpagă, unii dintre ei sesizând atunci când persoane care vroiau să scape de răspunderea penală au încercat să le ofere bani. Luna trecută, trei persoane au ajuns în spatele gratiilor după ce au încercat să dea mită. Prins fără permis, Tudorel Gheorghe, ajutat de Ionuţ Bălan, a oferit mită suma de 105
lei agentului Ionuţ Bamiopol, pentru a scăpa de dosarul penal. Cei doi au ajuns în spatele gratiilor, după ce poliţistul a dat alarma la DGA şi s-a organizat flagrantul. În noaptea de 18/19 mai 2014, brăileanul Ionuţ Cristian a fost prins în flagrant apoi arestat pentru dare de mită, după ce i-a oferit unui alt poliţist suma de 400 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro