1000 de brăileni, prinşi muncind la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1000 de brăileni, prinşi muncind la negru

ITM a aplicat, anul trecut, amenzi uriaşe atât angajaţilor fără forme legale, cât şi angajatorilor

 

Munca nedeclarată, sau munca la negru aşa cum este mai cunoscută, rămâne în continuare o plagă în piaţa muncii din judeţul nostru, prin care se “scurg” spre zona de evaziune fiscală sume importante de bani. Statistici şi raportări anuale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila aferente anului abia încheiat arată clar faptul că patronii locali nu sunt dispuşi să-şi aducă integral la “lumină” afacerile şi astfel să plătească dările către stat.

De exemplu, în perioada ianuarie – decembrie 2016, în urma controalelor efectuale la un număr de 1.408 de agenţi economici (cu capital de stat, mixt şi privat), cu un număr total de 38.605 salariaţi (din care femei - 16.141), au fost depistate 969 persoane care au desfăşurat muncă nedeclarată prin neîncheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă, respectiv prin neînregistrarea/ netransmiterea acestora în registrul general de evidenţă a salariaţilor în termenul legal. Ca termen de comparaţie, cu un an mai devreme, fuseseră descoperite 1.385 de persoane că munceau la negru, ceea ce înseamnă totuşi, o comprimare a fenomenului cel puţin ca număr de cazuri descoperite. Mai trebuie spus că această evoluţie nu poate fi pusă pe seama scăderii numărului de controale, întrucât acest indicator a rămas relativ constant în aceşti doi ani.

Revenind la statistica lui 2016, mai trebuie completat cu faptul că inspectorii de muncă brăileni au aplicat amenzi atât patronilor, cât şi persoanelor fizice prinse că munceau fără forme legale de angajare. “În cazurile de muncă nedeclarată au fost dispuse măsuri obligatorii de întocmire şi transmitere la ITM a contractelor individuale de muncă în format electronic prin registrul general de evidenţă a salariaţilor. Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 800.000 lei. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi persoanelor fizice identificate fără forme legale de angajare în valoare totală de 15.000 lei. În cazul a 3 angajatori, la care au fost identificate 45 de persoane fără forme legale de încadrare, s-a mers mai departe cu sesizarea organelor de urmărire penală, aşa cum prevede legislaţia în domeniu”, ne-a declarat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Tot în domeniul Relaţiilor de Muncă, alte nereguli constatate cu ocazia controalelor efectuate au mai fost primirea la muncă a salariaţilor fără existenţa certificatului medical la angajare din care rezultă aptitudinea în muncă a persoanelor în cauză, modificarea contractului individual de muncă fără încheierea de act adiţional, nerespectarea prevederilor legale referitoare la durata normală a programului de lucru, neevidenţierea timpului de muncă în foile colective de prezenţă, necompensarea orelor de muncă efectuate suplimentar cu timp liber plătit sau prin adăugarea unui spor la salariu. “De exemplu, la un număr de 178 angajatori s-a constatat că salariaţii, încadraţi în baza unor contracte individuale de muncă cu timp parţial, prestau de fapt şi muncă suplimentară. Pentru neconformităţile constatate privind încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 republicată, inspectorii de muncă au aplicat angajatorilor în cauză un număr de 608 sancţiuni contravenţionale, din care 205 amenzi în valoare totală de 982.350 lei”, a mai precizat sursa citată.

Interesant de punctat este şi faptul că raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut consemnează şi situaţii în care angajatorii verificaţi au refuzat să prezinte inspectorilor de muncă actele solicitate, ori în care firmele au încercat să împiedice cu orice preţ desfăşurarea controlului. Drept urmare, la un număr de 5 angajatori au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 46.000 lei pentru nerespectarea obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate, necesare controlului. Pentru împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite controlul au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 27.500 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro