La centrul de examinare de la Grupul Şcolar "Istrati" elevii ieşeau destul de mulţumiţi de la examinare, însă unii povesteau că fuseseră puşi în încurcătură de subiectul al treilea, unde li se cerea să-şi spună opinia despre un anumit aspect. O candidată chiar a cerut să schimbe biletul pentru că nu s-a simţit în stare să vorbească despre cultura franceză, preferând să tragă un alt bilet care-i cerea să comenteze diferenţele dintre fast food şi bucătăria tradiţională. "La noi nu au fost probleme, iar notele au fost bune dacă se ţine cont de nivelul elevilor din acest centru. La limba română, de exemplu, abia dacă au fost 10% note maxime. La limbile moderne totul se desfăşoară aşa cum trebuie, nu am avut niciun fel de probleme. Subiectele mi se par foarte accesibile, însă am remarcat lipsa de comunicare şi chiar lipsa emoţiilor, de parcă nu ar avea ce să piardă dacă nu iau acest examen", a spus preşedintele comisiei de la centrul "Istrati", Marcel Mîndrescu, de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.
Situaţie specială la Gradiştea
O elevă a Liceului "Cerna" a avut ghinionul acum patru luni să sufere un accident de maşină în urma căruia tratamentul impune repausul la pat. Cum candidata nici nu poate fi transportată, fiind acasă la Gradiştea, la nivel judeţean s-a stabilit ca ea să susţină examenul cu o comisie specială, atât la oral, cât şi la scris. O comisie şi supraveghetorii au mers ieri la Gradiştea pentru limba română, oral, iar astăzi, o altă comisie merge din nou pentru oralul la limba modernă. Şi la scris se vor deplasa o comisie şi supraveghetori la Gradiştea, candidata va susţine teza, aceasta va fi introdusă într-un plic, sigilată, şi va intra apoi în circuitul normal de evaluare. "Este o elevă bună de la «Cerna», cu rezultate frumoase în primul semestru, apoi a avut ghinionul accidentului şi a stat mai mult prin spitale, dar a reuşit să-şi finalizeze situaţia la învăţătură şi merită, la fel ca oricare alt elev care a promovat clasa a XII-a, şansa de a susţine examenul de bacalaureat", a precizat inspectorul general Viorel Mortu.
Aproape 35% note maxime la limba română, oral
La proba orală de limba şi literatura română s-au înscris 1.934 de candidaţi, din care nu s-au prezentat 30. Dintre cei 1.904, 34,5% au reuşit să treacă proba orală cu nota zece, iar 23% dintre candidaţi au avut note peste nouă. Doar aproximativ 5% dintre candidaţi, adică 95, au luat note între 5.00 - 5,99. Inspectoratul Şcolar a mai precizat că proba orală de limba română s-a încheiat fără incidente şi fără elevi eliminaţi.