Scopul proiectelor a fost dezvoltarea unor servicii alternative de tip familial. Astfel, Centrul de Plasament "Arlechino", care proteja 61 de baieti cu dizabilitati, a fost inchis, iar copiii protejati au fost transferati in 5 apartamente cu cite 4 camere. Valoarea acestora s-a ridicat la 5,7 miliarde lei. In fiecare amplasament locuiesc cite 7,8 copii si 5 instructori de educatie, care-i supravegheaza. O parte dintre minorii de la "Arlechino" au fost preluati de asistenti maternali profesionisti, ale caror salarii sint achitate tot de DGASPC. Centrul de Plasament "Cosette", care gazduia 54 de fete cu dizabilitati, a fost inchis, de asemenea, iar beneficiarele au fost transferate in 5 apartamente ale caror valoare se ridica la 5,3 miliarde lei. O parte dintre fete au fost preluate de asistenti maternali profesionisti. Centrul de Plasament "Sf. Ierarh Nicolae", care gazduia 53 de baieti fara dizabilitati, a fost desfiintat. La fel si Centrul de Plasament "Pinochio", care proteja 76 de copii. Minorii au fost transferati in 8 apartamente de tip familial, unul in Faurei si alte 7 in municipiul Braila, valoarea acestora ridicindu-se la 8,7 miliarde lei. Reteaua de apartamente de tip familial a fost completata in perioada 2005 - 2007 cu 3 amplasamente puse la dispozitie de Fundatia "Anthea" din Milano, de compania "Palmolive" si de o fundatie din Germania, ale caror valoare se ridica la aproximativ 3 miliarde de lei. De asemenea, infiintarea "Centrului de zi pentru ingrijirea si recuperarea persoanelor cu dizabilitati" a costat 17 miliarde lei. Finantarea a venit de la Ministerul Muncii, Familiei, Egalitatii de Sanse si de la BIRD.
Casute de tip familial si Centru de Recuperare pentru copiii cu dizabilitati de 35,8 miliarde lei
Tot in aceasta perioada au fost preluati si cei 46 de copii cu handicap sever de la Sectia Neuro - Psihiatrie - Infantila a Spitalului Judetean. Pentru ei se deruleaza Programul de Interes National - "PIN 2", care are ca scop dezvoltarea serviciilor alternative pentru copiii cu dizabilitati. Acest program a fost aprobat prin Hotarire de Guvern si presupune infiintarea la Braila a 3 casute de tip familial si a unui centru de recuperare pentru copiii cu dizabilitati. Investitia se ridica la aproximativ 35,8 miliarde lei. Casutele de tip familial vor fi date in folosinta in perioada decembrie 2007- ianuarie 2008. De serviciile Centrului de Recuperare vor beneficia atit copiii transferati de la sectia de Neuro-Psihiatrie Infantila a Spitalului Judetean, cit si cei care beneficiaza de masura de protectie, adica se afla la asistenti maternali profesionisti sau la apartamentele de tip familial. Finantarea amplasamentelor vine de la Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor. In cursul anului trecut a fost reorganizat si Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Sever din comuna Baraganu, beneficiarii fiind transferati la cele 5 casute din Faurei, Baraganu si Insuratei.
In februarie 2007 s-a inaugurat "Centrul de Integrare si Asistenta pentru Persoanele Adulte cu Handicap" (CIA), amplasament pentru care au fost cheltuiti 13,01 miliarde lei. Banii au fost acordati de Consiliul Judetean Braila. De asemenea, in toamna acestui an a fost inaugurat un "Modul pentru readaptarea psiho-sociala a copilului cu tulburari de comportament". Reabilitarea cladirii a costat 240 de milioane. DGASPC a facut si nenumarate demersuri pentru inaugurarea Centrului de Zi "1 Iunie" din municipiul Braila. De curind, a fost inaugurat si un imobil in care sint acordate servicii comunitare, in cadrul caruia functioneaza cabinete de consiliere, dar si telefonul copilului 983, pentru interventii de urgenta. Investitia a ajuns la aproximativ 6 miliarde lei, banii fiind acordati tot de Consiliul Judetean. "Tot ceea ce am facut reprezinta o parte din strategia pe care o avem pina-n 2010. Dorim sa rezolvam definitiv problema copiilor institutionalizati, creindu-le acestora conditii asemanatoare celor care cresc si se dezvolta in familie. Am desfiintat centrele de plasament si am dotat casutele si apartamentele de tip familial cu aparatura electronica si cu calculatoare, copiii avind acum un nivel de viata comparabil cu o familie cu venit mediu si peste mediu. Concomitent cu inaugurarea celor 3 casute de tip familial din perioada decembrie 2007 - ianuarie 2008 incheiem acel proces de inchidere a marilor centre de plasament. In prezent, institutia noastra monitorizeaza aproximativ 5.000 de copii, dar in judet sint nu mai putin de 72.000 de copii care au drepturi asa cum au si adultii, si pe care trebuie sa-i ajutam daca se afla in pericol. Institutia protejeaza atit copiii orfani, cit si copiii din familii obisnuite. Dupa finalizarea investitiilor si dupa modificarea punctuala a cadrului legislativ, aceste servicii sociale vor fi transferate organizatiilor neguvernamentale, fundatiilor. Asa e firesc, asa e in toata lumea. Noi vom verifica modul in care isi fac datoria aceste organizatii", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.
In perioada urmatoare, institutia are in vedere infiintarea celui de-al doilea "Centru de Ingrijire si Asistenta pentru Persoanele Adulte cu Handicap" care sa vina in intimpinarea a sute de cereri formulate de brailenii cu dizabilitati, infiintarea unui "Centru de monitorizare a drepturilor copiilor", a unui "Centru pentru victimele violentei in familie", dezvoltarea unor "Servicii destinate copiilor ai caror parinti sint plecati in strainatate" , a unui "Centru de respiro pentru copiii cu dizabilitati", a unui "Centru de tranzit si informare pentru copiii strazii" si reorganizarea a doua casute de tip familial in locuinte protejate pentru adultii cu handicap.