Mergi la conţinutul principal

100 de şoferi băuţi la volan

* cei mai mulţi conducători auto prinşi cu alcoolul în nas nu sunt tineri inconştienţi, ci persoane mature, cu vârste cuprinse între 31 şi 51 de ani * în funcţie de gradul de alcoolemie, fiecare şofer şi-a primit pedeapsa meritată, rămânând şi fără permis de conducere * cei mai aghezmuiţi au fost nevoiţi să stea un an pe dreapta şi să dea din nou examen pentru obţinerea permisului * un poliţist brăilean aflat sub influenţa alcoolului a provocat un accident rutier şi a băgat în spital două persoane

Inconştienţă totală pe şoselele Brăilei, unde să te urci băut la volan nu mai reprezintă, se pare, mare scofală. Peste o sută de şoferi brăileni au fost prinşi băuţi la volan, numai de la începutul acestui an, patru dintre aceştia fiind femei. Dacă trei sferturi dintre conducătorii auto "mirosiţi" de poliţişti consumaseră doar câte un spriţ sau două, ceilalţi s-au dovedit a fi mari iubitori ai licorii lui Bachus şi au întrecut măsura. Surprinzător, cei mai mulţi şoferi prinşi cu alcoolul în nas nu sunt tineri inconştienţi, ci persoane mature, cu vârste cuprinse între 31 şi 51 de ani. Printre cei depistaţi sub influenţa alcoolului se numără şoferi din toate categoriile, inclusiv care conduceau BMW-uri sau Mercedes-uri, ba chiar şi poliţişti.

Potrivit legii, consumul de băuturi alcoolice la volan se încadrează în două categorii de fapte. Prima este contravenţia, care înseamnă până în 0,40 mlg/litru alcool pur în aerul expirat sau cel mult 0,80 grame la mie concentraţie alcool în sânge. Măsurile pentru sancţionarea unei astfel de contravenţii sunt o amendă şi reţinerea permisului de conducere pentru 90 de zile, cu obligativitatea susţinerii unei testări, iar dacă cetăţeanul nu ia testarea, mai primeşte "bonus" încă 30 de zile. A doua faptă este infracţiunea care se încadrează de la peste 0,41 la alcooltest sau de la 0,81 în sus în sânge. Acestea sunt fapte de natură penală şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 5 ani şi reţinerea permisului de conducere în vederea anulării. După cum ne-a precizat şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Brăila (SPR), subcomisar Bogdan Zotoi, în primul trimestru al anului 2010 rutierii au prins 38 de şoferi aflaţi sub influenţa accentuată a băuturilor alcoolice, care s-au ales cu dosare penale şi 74 de conducători auto care doar au "gustat" alcool, patru fiind femei. Numărul brăilenilor aghezmuiţi depistaţi în primele trei luni ale anului este destul de mare, reprezentând o treime din totalul celor depistaţi anul trecut. Mai precis, în 2009, pe raza judeţului Brăila au fost înregistrate 155 de infracţiuni şi 204 de contravenţii, din acest punct de vedere. Cele mai multe constatări în ceea ce priveşte şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sunt pe municipiu, dar asta doar pentru că în judeţ nu există aparate alcooltest. În funcţie de gradul de alcoolemie, fiecare conducător auto şi-a primit pedeapsa meritată, de la amendă până la închisoare, rămânând şi fără permis de conducere, cei mai aghezmuiţi fiind nevoiţi să stea un an pe dreapta şi să dea din nou examen pentru obţinerea permisului. "Din experienţele de până acum am constatat că instanţele chiar dau condamnări, nu dau neapărat cu executare, în schimb condamnă cu suspendare. În baza hotărârii de condamnare, poliţia rutieră anulează dreptul de a conduce. Urmează ca cetăţeanul să stea un an de zile, apoi poate să facă din nou şcoala de şoferi, să dea din nou examen, pentru a redobândi dreptul de a conduce. Trebuie să stea un an de zile de la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea sau 6 luni dacă a fost cu executare", a precizat scms. Bogdan Zotoi.

Patru femei au fost prinse băute la volan

În ceea ce priveşte vârsta celor care se urcă băuţi la volan, statistica arată că cei mai mulţi, cam două treimi, se încadrează în intervalul de vârstă cuprins între 31 şi 51 de ani. Pe locul doi se situează cei cu vârste cuprinse între 51 şi 70 de ani. Surprinzător, cele mai puţine cazuri sunt ale tinerilor de până în 20 de ani. Se pare că, pe măsură ce se maturizează şi crede că are mai multă experienţă în ale şofatului, brăileanul este mai predispus la astfel de fapte, cel puţin asta reiese din statistică. După cum ne-a spus şeful SPR, majoritatea şoferilor aflaţi sub influenţa alcoolului sunt bărbaţi, femei fiind foarte puţine. "Anul acesta am depistat patru femei care au condus sub influenţa alcoolului. Concentraţia de alcool este însă destul de mică în cazul lor. Ele au fost depistate în timpul acţiunilor pe timp de noapte în zona discotecilor. Pe trei dintre ele le-am găsit la discoteca «Millenium». Plecau de acolo, aveau vârste până în 35 de ani şi au primit contravenţii. Am avut însă acum vreo trei ani un caz deosebit, o femeie aflată la volan avea o alcoolemie de 3 grame la mie concentraţie alcool în sânge", a precizat scms. Bogdan Zotoi.
Tot anul acesta, poliţiştii au depistat un brăilean de 36 de ani, posesor al permisului de conducere din 2008, care, în timp ce conducea un autoturism "Dacia" pe o stradă din municipiu, a tamponat un autovehicul oprit. La testarea cu aparatul alcooltest a ieşit 1,17 mlg/litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, anul trecut, oamenii legii au avut de-a face cu un şofer turmentat, care a plecat din nou cu maşina la plimbare, după ce i s-a luat permisul şi i s-a întocmit dosar penal. După câteva ore, acesta a fost oprit de un alt echipaj de poliţie care i-a mai făcut un dosar penal, aparatul alcooltest demonstrând că, între timp, bărbatul mai băuse ceva, probabil de supărare că a rămas fără permis.
Totuşi, poliţiştii au constatat că la accidente grave sunt rare cazurile când şoferii sunt depistaţi sub influenţa alcoolului, anul acesta, fiind doar două astfel de cazuri. Nici tamponările produse din cauza unor şoferi băuţi nu au fost foarte multe, însă acestea merg direct la firmele de asigurări. "La 75% din totalul tamponărilor se merge pe constatare amiabilă, tocmai în ideea că, înţelegându-se, şoferul scapă şi de puncte, şi de amendă, şi de ridicarea permisului. La Poliţia Rutieră ajung cei care nu reuşesc să ajungă la o înţelegere, pentru că dau vina unul pe celălalt, precum şi situaţiile când în tamponare sunt implicate mai mult de două maşini sau când tamponarea se produce între o maşină şi un stâlp, gard sau zid", a mai spus şeful SPR. Sursa citată a mai precizat că, în general, şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sunt depistaţi în timpul acţiunilor tematice, acestea desfăşurându-se săptămânal, atât în municipiu, cât şi în judeţ. Poliţiştii acţionează în special în zona discotecilor şi barurilor, locuri unde lumea este predispusă să bea, dar şi în cartiere sau pe arterele principale.

După cum reiese din statistici, şoferii băuţi apar ca ciupercile după ploaie mai ales primăvara şi toamna, când oamenii se cinstesc cu o bere sau mai gustă "tulburelul".

Accident rutier provocat de un poliţist băut

La sfârşitul lunii trecute, un poliţist de la Biroul Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Brăila a provocat un accident rutier şi a băgat două persoane în spital. Bărbatul de 36 de ani s-a urcat băut la volan şi s-a răsturnat cu maşina în şanţ, în localitatea Vărsătura, în apropiere de "Carrefour". În urma incidentului, atât criminalistul cât şi cei doi pasageri din maşină, poliţişti şi ei, au fost răniţi, fiind transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Conducătorului auto i s-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă şi i s-a reţinut permisul de conducere, urmând ca instanţa să ia o decizie în acest caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro