Mergi la conţinutul principal

100% AUTENTICI, 100% AICI și ACUM. 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

* cu acest prilej, Asociația “S.O.S Autism” Brăila și Biblioteca Județeană “Panait Istrati” organizează o serie de activități menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care, conform celor mai recente studii, afectează 1 din 100 de persoane

 

”Suntem ca fulgii de zăpadă, toți diferiți în felul nostru frumos!”. Începând cu anul 2007, pe tot mapamondul este celebrată, în data de 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Cu acest prilej, numeroase organizații promovează cauza persoanelor cu autism, desfășurând activități specifice, menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni, care, conform celor mai recente studii, afectează 1 din 100 de persoane.

La Brăila, Asociația “S.O.S Autism” și Biblioteca Județeană “Panait Istrati” au pregătit o serie de acțiuni pentru a sărbători Ziua Internatională a Conștientizării Autismului și îi invită pe toți cei care doresc să deschidă "porțile acceptării" și să se alăture acestui demers ce are ca scop facilitarea integrării cu șanse egale a copiilor și tinerilor speciali în societatea din care facem parte.

“La ceas aniversar, îndemnul este acela de a reuși să trăim cu toții AICI și ACUM, de a împărtăși ÎMPREUNĂ lucruri simple, care contează!”, transmit organizatorii.

Activitățile se vor derula cu o zi mai devreme, pe 1 aprilie, de la ora 16.30, la căsuța Asociației “S.O.S Autism” Brăila din Str. Industriei, nr. 114. Pe parcursul a câtorva ore, copiii, părinții, organizatorii, voluntarii, susținătorii ONG-ului și elevi de la Școala Gimnazială “Sf. Andrei” se vor juca, vor planta brăduți și floricele “vesele”, vor cânta, vor spune povești, vor desena cu creta pe astfalt și vor avea parte de multe surprize. Membrii asociației au confecționat diferite obiecte hand-made cu specific pascal, ce pot fi achiziționate în cadrul evenimentului, iar astfel puteți susține activitatea acestor persoane atât de speciale. Participanții vor lua parte și la o activitate specială: baloane cu heliu vor fi înălțate către cer, baloane ce conțin mesaje importante despre autism: solidaritate, acceptare, prietenie, iubire, toleranță, speranță, integrare, armonie, empatie, susținere.

“Contăm pe prezența tuturor celor care pot fi alături de membrii Asociației S.O..S Autism Brăila și de toți cei care doresc să împărtășească cu ei această sărbătoare. O sărbătoare unde suntem pregătiți să-i primim alături de noi, cu o valiză cu zâmbete, pe toți cei care aleg să fie prezenți aici și acum! Pentru noi, contează, pentru tine, va conta!”, a transmis Valentina Chiriac, șef birou în cadrul Bibliotecii și unul dintre organizatori evenimentului.

 

Și totuși, cine este persoana diagnosticată cu autism?

Este vorba, de fapt, despre omul acela perfect sincer, perfect autentic care îți spune fără menajamente, simplu, ceea ce are de spus și păstrează tăcerea atunci când, practic, nu este nimic de spus. Este omul acela care nu te judecă și nu te condamnă, omul care va răspunde, te va asculta, te va privi doar dacă ești autentic 100%.

Spunem adesea despre ei că trăiesc în lumea lor, dar nu suntem oare noi aceia care, de fapt, trăim în lumea noastră? Și nu ne pasă? Și nu vedem dincolo de noi înșine de cele mai multe ori? Și nu suntem deloc atât de sinceri pe cât se cade să fim în orice împrejurare? Nu suntem noi aceia care ne folosim de prea multe ori de măști și pe care le schimbăm cu o nonșalanță și o rapiditate fantastică? Ne prefacem, ne preocupă intens ceea ce s-ar putea spune despre noi, ce s-ar crede, ce s-ar auzi... dacă am fi autentici.

Ei nu au nevoie de aceste măști, acest lucru contează prea puțin, dar în același timp contează enorm, dar enorm, să trăiască AICI și ACUM.

Pentru o persoană cu autism, timpul nu are aceleași reguli, nu are aceeași măsură sau același ritm.

Mintea noastră pendulează între trecut și viitor, între ce a fost și ce va fi, dar pentru timpul prezent nu mai avem răbdare. Nu suntem deloc îngăduitori cu timpul prezent, suntem mult prea puțin prezenți, AICI și ACUM.

Autismul este superputerea celor care au intuit mai mult, au înțeles mai clar pledoaria timpului prezent, au ascultat mai atent ce are el de spus, i-au ascultat povestea, mereu reînnoită. Fără să complice lucrurile, dau binețe PREZENTULUI, îl acceptă și se bucură pentru AICI și ACUM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro