Mergi la conţinutul principal

10 milioane de euro pentru centrul istoric - o afacere complicata

Mult trimbitata reabilitare a strazii Mihai Eminescu, fosta Regala, s-ar putea sa dureze mult mai mult decit isi inchipuie brailenii. Desi vremea este numai buna pentru demararea lucrarilor, nu vom vedea prea curind utilaje lucrind in zonele desemnate prin proiect, din simplul motiv ca procedurile de atribuire a licitatiei sint in plina desfasurare. Asa cum ne-a informat directorul executiv al Directiei de Strategii, Integrare Europeana si Relatii Internationale din cadrul CJ Braila, Gabriel Ioan, desi licitatia a fost adjudecata de doua firme, una spaniola si una portugheza, inca din luna noiembrie a anului trecut, acestea au la dispozitie 18 luni pentru a depune toate garantiile financiare necesare, dar si pentru obtinerea tuturor aprobarilor aferente. "Daca e sa ne luam dupa vremea buna de afara se poate considera ca e o intirziere, insa practic si tehnic nu e asa. Firmele cistigatoare au la dispozitie, conform legislatiei UE dupa care se deruleaza proiectul, 18 luni pentru a prezenta statului roman toate garantiile. Va dati seama, la un proiect de o asemenea importanta nu se poate trata totul cu usurinta... Sa se dea pur si simplu la o firma pentru ca dupa aceea sa ne trezim ca nu isi face treaba si raminem descoperiti. De aceea dureaza atit de mult, pentru ca totul sa fie in regula". Ioan ne-a mai explicat ca autoritatile locale nu au avut pina acum deloc contact cu firmele cistigatoare, licitatia fiind organizata de Ministerul Integrarii, iar medierea fiind asigurata de o firma de consultanta: "Deoarece proiectul are o atit de mare amploare, Ministerul Integrarii a decis ca licitatia sa se faca pe doua loturi, pe cladiri si pe partea stradala cu retele de utilitati si Faleza Dunarii. Reabilitarea cladirilor a fost cistigata de consortiul portughez "OPCA" iar reabilitarea strazilor si a Falezei Dunarii de firma spaniola "Sedesa". Acum, desi aparent pare ca nu se face nimic, de fapt se pun la punct toate aspectele legate de contracte, de garantii, de planuri... Stiu, cu totii ne-am dori sa vedem ca se lucreaza cit mai repede, dar trebuie sa intelegem ca genul acesta de proiecte se deruleaza dupa regulile UE si nu asa cum am fost noi obisnuiti pina acum. Asa ca, de fapt, nu e nici o intirziere. Lucrurile merg normal".

Vestigiile arheologice pot bloca derularea lucrarilor

Gabriel Ioan ne-a mai explicat ca, dupa momentul in care se vor apuca de treaba, firmele au la dispozitie 18 luni pentru a finaliza proiectul. Insa si aici exista o chichita: "Conform normelor europene nu se pot executa lucrari de structura in perioada 15 noiembrie - 15 martie. Deci e vorba de 18 luni de lucrari, nu calendaristice. Iar aceste lucrari se pot stopa nu numai din cauza vremii nefavorabile, ci si daca se gasesc, atunci cind se vor face sapaturile, vestigii arheologice. Sa nu uitam ca e vorba de centrul istoric brailean, care e plin de astfel de vestigii... Mi-e greu sa cred ca se poate sapa peste tot fara sa se gaseasca ceva cu valoare arheologica. In acest caz, conform legii, lucrarile sint sistate pina se face descarcarea de sit arheologic. Daca se gaseste ceva de o foarte mare importanta, atunci constructorul trebuie sa gaseasca alte solutii pentru zona respectiva... Dar toate astea au fost prinse in contract. De aceea s-a muncit peste 2 ani si jumatate la acest proiect". Amintim ca, pina acum, inca doua centre istorice din tara au fost reabilitate pe proiecte similare si anume Sibiu si Baia Mare. Mentionam insa ca acolo a fost vorba de suprafete foarte mici, de maxim un ha, pe cind la Braila e vorba de aproximativ 26 de ha.
Directorul executiv al Directiei de Integrare din cadrul CJ, seful echipei brailene care a lucrat la proiect, a mai adaugat ca proiectul este mult prea important pentru orasul nostru pentru a se face greseli: "Un asemenea proiect dus la capat cu succes atrage alte proiecte. Are pina la urma si un rol demonstrativ. Vom demonstra ca se poate face si aici ceva cu adevarat important. Oricum, e cel mai mare proiect de acest gen derulat in Braila si vine dupa un parc industrial esuat... Ar fi cazul sa mearga foarte bine. De aceea toata lumea e extrem de grijulie".

In asteptarea derularii proiectului, centrul istoric se degradeaza

In ciuda explicatiilor pertinente ale directorului Ioan, primarul este nemultumit de faptul ca, desi ar fi trebuit sa aiba o intrevedere la inceputul lunii aprilie cu reprezentantii celor doua firme, pentru a pune la cale strategia de abordare a lucrarilor, nici pina acum nu a fost contactat in acest sens. Cibu si-a exprimat aceasta nemultumire in cadrul celei mai recente sedinte a CLM, in momentul in care PRM-istul Barbu Stelian i-a atras atentia ca fosta strada Regala a ajuns groapa de gunoi a chiriasilor care locuiesc in casele DSP din zona. "Firma care a cistigat intirzie sa declanseze lucrarile. Noi nu am mai investit in aceasta strada deoarece, teoretic, ea se va reabilita complet, in curind, prin acel program cistigat de CLM si CJ Braila. Astfel, nu s-ar justifica investitiile. Noi asteptam din zi in zi sa se prezinte firma pentru a declansa lucrarile", a precizat la momentul respectiv Constantin Cibu. La rindul sau, consilierul PRM Barbu Stelian, nu a scapat momentul de a reprosa primarului ca strada principala a centrului istoric este folosita pe post de depozit de gunoi al celor care traiesc din mila statului in case care cindva adaposteau boierimea vremii si pe care le-au degradat in mod infiorator: "Nu se poate asa ceva. Strada aceasta se degradeaza pe zi ce trece si nu se face nimic. Sint munti de gunoaie peste tot si urme ale vandalismului celor care stau in centru, in casele DSP. Si nu se iau masuri. Si se poate ca firma sa nu vina nici pina acum sa se prezinte pentru a demara lucrarile? Ar trebui sanctionata... Strada aia e vai de mama ei..."
Amintim ca anul trecut s-a aprobat suma finala pentru acest proiect, si anume 10 milioane de euro, din care peste 4 milioane vor fi asigurate de catre CLM si CJ Braila. Lotul 1 este constituit din urmatoarele cladiri care apartin CJ Braila: Muzeul Brailei - Corp B si C, Casa Memoriala Panait Istrati, Centrul Cultural Nica Petre si Muzeul de Istorie - Sectia de Etnografie. Lotul 2 este constituit din Piata Traian, Piata Poligon, Gradina Mare si strazile Imparatul Traian, Gradinii Publice, Mihai Eminescu, Golesti, Oituz, Edmond Nicolau, Danubiului, Belvedere, D. Bolintineanu, Hepites, Ana Aslan, R. Campiniu, Anghel Saligny, Brasoveni, Calea Calarasilor, Galati, B-dul Panait Istrati, str. Mare (Poternei), str. C.A. Rosetti, precum si Faleza Dunarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro