Avalanşă de proiecte din "banii lui Dragnea", pe OG 28/2014 privind Programul Naţional de Dezvoltare Locală gestionat de Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Liviu Dragnea. După ce, rând pe rând, comunele Gropeni, Zăvoaia, Movila Miresii şi Surdila Găiseanca au lansat procedurile de achiziţie pentru lucrări finanţate prin PNDL, a venit rândul primăriei Gemenele să caute prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) contractorul general pentru lucrări de modernizare de drumuri, cu o valoare de 4,4 milioane lei, echivalentul a 1 milion de euro, plus TVA. Mai precis, potrivit anunţului publicat de Primăria Gemenele, este vorba despre modernizarea pe o lungime totală însumând 6,23 kilometri a străzilor din localităţile comunei Gemenele şi se discută despre sistem rutier, podeţe pietonale, accese auto şi rigole din beton, toate acestea urmând să fie finalizate în răstimp de 10 luni de la semnarea contractului. Garanţia minimă solicitată de autoritatea contractanta pentru lucrările executate este de 3 ani de la data încheierii procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Firmele interesate trebuie să constituie o garanţie de participare în cuantum de 44.000 lei (22.000 lei pentru IMM-uri), precum şi să facă dovada că media cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani (2011, 2012, 2013) este de minim 8,8 milioane lei. De asemenea, trebuie să prezinte şi lista principalelor lucrări executate în ultimii 5 ani, similare contractului ce urmează a fi atribuit, în valoare cumulată de cel puţin 4,4 milioane lei fără TVA, la nivelul a maxim 2 contracte. Procedura aleasă de autoritatea contractantă este "cerere de ofertă" cu unic criteriu de selecţie "preţul cel mai scăzut". Data limită de depunere a ofertelor expiră joi, 23 octombrie, ora 11.00, iar o oră mai târziu se deschid ofertele primite. Aşa cum am spus, proiectul este finanţat prin PNDL, pentru care deja s-a semnat contractul de finanţare, prima alocare fiind de 200.000 lei.
PNDL se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MDRAP, precum şi din fonduri aprobate, tot anual, cu această destinaţie în bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare. Cu alte cuvinte, contractorii ar trebui să suporte lucrările pe care le vor executa, urmând a-şi recupera banii pentru munca prestată în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat, precum şi de la bugetele locale.
La Brăila, alocările prin PNDL au fost dirijate preponderent pentru finanţarea unor investiţii derulate de către primării conduse de PSD-işti (5,7 milioane lei), aşa cum este şi cazul de la Gemenele, dar au ajuns bani şi pentru lucrări la primării PNL-iste (4,4 milioane lei), PDL-iste (1,5 milioane lei) sau UNPR-iste (0,54 milioane lei), la care se adaugă şi 3 contracte încheiate direct de CJ Brăila cu o valoare cumulată la vreo 17 milioane lei.