Un manuscris care a aparţinut celebrului matematician britanic Alan Turing s-a vândut cu un milion de dolari, la o licitaţie organizată luni la New York, a anunţat casa de licitaţii Bonhams, scrie agerpres.ro.
Manuscrisul de 56 de pagini, care datează din 1942, nu a fost până acum prezentat public şi cuprinde o parte din munca lui Alan Turing, conţinând formule matematice şi adnotări. Licitaţia a durat aproximativ două minute, iar cumpărătorul a cărui identitate nu a fost dezvăluită a plătit pentru manuscris 1,025 milioane de dolari.
O minte strălucită
„Acest manuscris datează din perioada în care Turing era implicat în misiunea crucială de spargere a codului Enigma", a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi şi manuscrise rare în cadrul Bonhams, adăugând că speră ca manuscrisul să fie pus de cumpărător la dispoziţia cercetătorilor.
Conţinutul însemnărilor de matematică oferă o incursiune extraordinară în modul de lucru al uneia dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XX, a adăugat Hatton. Alan Turing nu a fost recompensat pentru munca depusă în cel de-al doilea război mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce fusese acuzat de homosexualitate, considerată atunci o infracţiune de sistemul juridic britanic. El a fost graţiat postum şase decenii mai târziu.
Spargerea codului Enigma
Turing a lăsat caietul de însemnări prietenului său Robin Gandy, care a făcut propriile adnotări pe înscrierile lui Turing. Gandy a păstrat ascuns caietul până când a murit. Povestea matematicianului Alan Turing şi spargerea codului Enigma este redată în pelicula „The Imitation Game", nominalizată la Oscar, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.
"Nu ştim câte vieţi a salvat. Dar se apreciază că (Turing) a scurtat războiul cu doi ani," a explicat Cassandra Hatton. Benedict Cumberbatch, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul lui Alan Turing, l-a descris pe matematicianul britanic, drept o figură de referinţă pentru comunitatea homosexuală, într-o perioadă marcată de intoleranţă.