• este informația primită de la AJFP Brăila
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila informează că, prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru instituțiile publice finanțate integral din bugetul local și pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, de la Ministerul Finanțelor, în cursul anului 2023, până cel târziu la data de 1 august 2023, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor, precum și pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate prin PNRR și POR, care trebuie să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2026 în următoarele condiții:
- Dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește astfel:
1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani inclusiv;
1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani inclusiv;
- Perioadă de rambursare: 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral;
- Limita de îndatorare: exceptat de la limita prevăzută la art. 63 alin. (4) și prin derogare de la prevederile art. 63 alin. (4^1) din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare;
- Plafoane de contractare/tragere: exceptat;
e) valoarea maximă ce poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială este de: 3.000 mii lei pentru comune; 4.000 mii lei pentru orașe; 8.000 mii lei pentru municipii, altele decât cele reședință de județ; 15.000 mii lei pentru municipii reședință de județ și sectoarele municipiului Bucureşti; 15.000 mii lei pentru județe.