Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Noi, cei ce iubim păsările, așteptăm cu mare nerăbdare ziua de 1 aprilie a fiecărui an pentru a lua parte la un eveniment ornitologic major: Ziua Internațională a Păsărilor!
A fost aleasă această zi pentru a sărbători ziua păsărilor deoarece la data de 01.04.1906
s-a semnat Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor care are ca scop atragerea atenției asupra speciilor pe cale de dispariție.
Având în vedere faptul că noi oamenii suntem cei care am creat această situație, tot de noi depinde conservarea și protejarea celor peste 10.000 de specii de păsări din lume, dintre care aproape 14% în pericol de extincție.
În cadrul Uniunii Europeane, prima lege cu privire la protecția naturii a fost Directiva „Păsări”. Aceasta a fost adoptată în 1979 și amendată în anul 2009, directiva având un rol important în stoparea declinului câtorva dintre cele mai amenințate păsări din Europa, în special prin rețeaua ariilor cu protecție specială (SPA - Special Protection Areas) și a fost un excelent exemplu de responsabilitate comună și cooperare între cele 27 de state membre.
În acest moment, în Uniunea Europeană sunt identificate aproximativ 500 de specii de păsări sălbatice și sunt marcate 5.000 de arii cu protecție specială ce sunt parte integrantă din rețeaua ecologică Natura 2000.
În țara noastră, această acțiune a început să fie sărbătorită încă din perioada dintre cele două războaie mondiale, când era apreciată ca un eveniment important în școli. Elevii erau ajutați și încurajați să monteze în acea zi, cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii acasă sau la școală.
Totodată, în România s-a reluat sărbătorirea păsărilor de către Societatea Ornitologică Română, din luna martie a anului 1994, iar de atunci Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an în România.
Din această cauză, în fiecare an de 1 aprilie, noi cei ce iubim păsările încercăm să le aducem în prim plan pentru a nu uita importanța acestora în viața noastră.
Ornitologii din întreaga lume aleg să sărbătorească în acest fel păsările sălbatice, cu această ocazie vă invităm și pe cei ce doriți o evadare în natură, fie și pentru câteva ore alături de noi. Ținta noastră sunt copiii, deoarece aceștia trebuie să fie informați despre faptul că rolul păsărilor este unul important și că noi oamenii trebuie să le admirăm, iubim și să le protejăm. În această zi ne putem convinge de diversitatea și frumusețea acestor ființe, să le observăm penajul frumos și cântecele unice, să încercăm să le îmbunătățim mediul de viață dacă stă în puterea noastră. Având în vedere faptul că păsările dețin un rol aparte în menținerea echilibrului ecologic natural, ocrotind păsările, protejăm mediul înconjurător.
În această zi de 1 aprilie, membrii Societății Ornitologice din toate sucursalele iau parte la acest eveniment, având ca partener BirdLife; monitorizările acestea se fac de zeci de ani, pentru a putea elabora măsuri adecvate pentru protecția păsărilor sălbatice.
Evenimentul se suprapune, nu întâmplător, peste perioada de migrație a păsărilor sălbatice, din ambele sensuri, adică este perioada în care păsările oaspeți de iarnă pleacă spre cartierele de cuibărit și din cartierele de iernat vin la noi păsările care vor cuibări aici. Deja o parte din ele au sosit, așa că vă așteptăm să veniți și să luați parte la acest spectacol al migrației păsărilor sălbatice.
În ultimii ani, păsările sălbatice trebuie să se adapteze situațiilor din teren, deoarece noi oamenii le-am redus habitatele în mod semnificativ. Conviețuirea cu noi le-a lăsat cu teritorii din ce în ce mai mici, atât în locurile de cuibărit, cât și în locurile de iernat sau pe traseele de migrație. Locațiile unde păsările se odihnesc, atât de folositoare, atât pentru odihnă cât și pentru hrănire, în special pentru păsările cu rute lungi, au fost acaparate de construcții sau agricultură, iar în cartierele de iernat din Africa, secetele sunt mai pronunțate de la an la an. Având în vedere aceste situații, unele specii pierd efective serioase, iar pentru a le putea ajuta, specialiștii au nevoie de informații precise.
Noi, cei care suntem specialiști în acest domeniu, putem fi ajutați și de amatori, orice informație în plus fiindu-ne foarte utilă, ducând în timp la stabilirea unor măsuri de conservare cât mai eficiente și cu șanse mai mari de reușită.
Ca în fiecare an, o parte dintre membrii Sucursalei din Brăila a SOR, dar și colegi de la alte Sucursale din țară care ne vor onora cu prezența vă așteptăm la o ieșire în natură. Ne adresăm și celor care vor să iasă la aer curat, în natură pentru o oră măcar, să aduceți copiii cu dumneavoastră pentru a putea conștientiza importanța naturii în viața noastră.
Anul acesta, noi organizatorii acestui eveniment, am ales o locație foarte aproape de oraș, la Lacu Sărat II, sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 9.30. Vă așteptăm îmbrăcați corespunzător pentru o ieșire în natură și cu speranța că păsările ne vor onora și ele cu prezența.
Vă așteptăm sâmbătă, 1 aprilie, la ora 9.30 să întâmpinăm păsările sălbatice și primăvara, la Lacu Sărat II.