Mergi la conţinutul principal
Lobby la primăriile din județ pentru recrutarea rezerviștilor

„Vânătoare” de voluntari

* zilele trecute, reprezentanții Centrului Militar Județean Brăila au vizitat peste 20 de UAT-uri, în cadrul campaniei naționale de recrutare a rezerviștilor militari * comandantul CMJ Brăila, lt. col. Șerbănel Stoica  - veteran al Războiului din Afganistan - și șeful de stat major lt. col. Daniel Costescu, le-au prezentat edililor din județ avantajele pe care le prezintă funcția de rezervist voluntar * în această primă etapă, sunt disponibile 871 de locuri de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, cei interesați putând depune dosarele la CMJ până pe data de 10 iunie * concomitent, 95 de elevi de clasa a VIII-a din municipiu și județ s-au înscris la programele de studii din cadrul colegiilor militare, aproape jumătate dintre ei urmând să susțină proba scrisă

 

Campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari, Ministerul Apărării Naționale punând la bătaie sute de locuri pentru toate categoriile de personal, în contextul escaladării conflictului declanșat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Reprezentanții Centrului Militar Județean Brăila (CMJ) au inițiat mai multe vizite la primăriile din județ (11-12 mai, respectiv 17-18 mai a.c.) pentru a-i convinge pe edili și, prin intermediul lor, pe brăilenii din mediul rural, de avantajele serviciului de rezervist voluntar.

"La Brăila, CMJ execută activități specifice de promovare și de recrutare a rezerviștilor voluntari atât în mediul online, cât și direct, la sediile primăriilor din județ, de către personalul Biroului Informare-Recrutare, însoțit de comandant și de șeful de stat major. Au fost vizitate peste 20 de primării, printre care Viziru, Însurăței, Bărăganul, Ianca, Tudor Vladimirescu, Romanu, Cazasu, Movila Miresii, Râmnicelu, Cireșu, Tătaru, Tufești, Cuza Vodă și Victoria. Încercăm, totodată, să avem un parteneriat cu UAT-urile", ne-a declarat, săptămâna trecută, comandantul Centrului Militar Județean Brăila, lt. col. Șerbănel Stoica, ofițer de stat major cu o bogată experiență în activitate și veteran al Războiului din Afganistan. La ora la care purtam discuții cu lt. col. Stoica, șeful de stat major al CMJ Brăila, lt. col. Daniel Costescu, se afla în județ.

Demn de remarcat este faptul că, într-o primă fază a campaniei, 14 brăileni și-au exprimat dorința de a opta pentru funcția de rezervist voluntar.    

Ministerul Apărării Naționale organizează, la nivel național, o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României. Potrivit Biroului de Presă al MApN, în această etapă, vor fi disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), iar persoanele interesate pot depune dosarele la centrele militare județene până pe data de 10 iunie a.c. La Brăila, sunt disponibile doar trei locuri în cadrul Statului Major al Forțelor Navale, însă cei interesați pot opta pentru oricare din cele 871 de posturi puse la bătaie de MApN în toată țara (102 locuri de ofițeri, 69 de maiștri militari, 162 de subofițeri și 538 de soldați gradați). Cei interesați pot primi informații cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare și selecție, la structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, precum și la unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire inițială la sediul Centrului Militar Județean pe raza căruia domiciliază.

Candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceștia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare.

"La prezentarea la centrul militar, cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original și în copie; certificatul de cazier judiciar eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii; acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și în copie; permisul de conducere valabil, eliberat de autoritățile române, în original și în copie, dacă este cazul, pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original și în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist", precizează sursa citată.

Recent, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt: creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcție, la care se adaugă solda gradului deținut; creșterea cuantumului indemnizației de instalare prin adăugarea la solda de funcție, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad; eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție în situația nesemnării/nefinalizării contractului; eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate; crearea posibilității repartizării în funcții, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Potrivit unor surse oficiale, un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 de lei, prin urmare rezervistul voluntar încasa după perioada de instrucție, când stătea acasă, aproximativ 180 de lei (până acum). După noile reglementări, va lua 540 de lei. După același model, un subofițer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de lei. În plus, cât timp este în programul de instruire inițială sau periodică, voluntarul primește soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofițer și 4.000 de lei pentru un ofițer superior, potrivit sursei citate.

Locurile de rezerviști voluntari - maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați - sunt disponibile în unități militare din 15 județe: Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea.

 

Zeci de absolvenți de gimnaziu optează pentru colegiul militar

Concomitent, reprezentanții CMJ Brăila fac lobby pentru posturile de gradat/soldat profesionist ale Armatei Române. Numai pentru seria I 2022 sunt disponibile, la nivel național, 1.049 de locuri pe diverse arme și specialități (6 locuri sunt disponibile la Brăila). Înscrierile se fac până pe data 17 iunie a.c.

Cât privește planul de școlarizare 2022-2023, MApN asigură pentru studiile universitare de licență 986 de locuri la toate instituțiile de învățământ superior și 1.834 de locuri la postliceale (școli de maiștri militari și subofițeri), la toate armele și specialitățile militare din Armata României. Interesant este faptul că, pentru anul 2022-2023, la programele de studii liceale din cadrul colegiilor militare au fost înscriși nu mai puțin de 95 de elevi de clasa a VIII-a, din municipiul și județul Brăila. După probele de selecție, 42 de elevi brăileni urmează să susțină proba scrisă la colegiul militar, precizează CMJ Brăila. Potrivit lt. col. Stoica, reprezentanții CMJ Brăila promovează ofertele educaționale ale MApN an de an, începând cu luna octombrie, în școlile și liceele brăilene, unde interacționează cu elevii. 

La ora actuală, în România, sunt cinci colegii militare cu câte 120 de locuri fiecare la Constanța, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Craiova și Alba Iulia.

Mai trebuie spus că ofertele MApN pentru funcțiile de rezerviști militari, soldați/gradați profesioniști, ofițeri, maiștri militari și subofițeri vor fi prezentate pe data de 20 mai a.c., la Sala Polivalentă, în cadrul târgului de joburi organizat de AJOFM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro