Mergi la conţinutul principal

„Tu…pe unde traversezi!?”

ieri, o lecţie de educaţie rutieră i-a adus împreună pe poliţişti şi pe preşcolarii Grădiniţei cu program prelungit nr. 47 Brăila • evenimentul s-a desfăşurat în Grădina Publică • poliţiştii le-au reamintit cetăţenilor prevederile OUG 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice, aplicabile pietonilor

 

Ieri, în Grădina Publică, o activitate inedită de educaţie rutieră a fost prezentată de preşcolarii Grădiniţei cu program prelungit nr. 47 Brăila împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. Poliţiştii de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciul Rutier şi Biroul Rutier s-au întâlnit cu preşcolarii, cadrele didactice şi părinţii în parc. “Plecând de la ideea că deprinderile corecte privind comportamentul în trafic se formează din copilărie, iar un rol deosebit în acest sens îl are exemplul oferit de părinţi, poliţiştii i-au implicat pe preşcolari într-o activitate ai cărei beneficiari au fost deopotrivă copiii şi adulţii”, au precizat reprezentanţii IPJ.

Mai întâi, copiilor li s-a explicat  pe unde pot traversa strada şi ce trebuie să facă pentru a nu fi implicaţi în accidente, cum trebuie să procedeze atunci când se deplasează cu mijloace de transport în comun, regulile pe care trebuie să le respecte atunci când sunt pasageri în autoturisme, dar şi care sunt locurile unde se pot juca şi pot merge cu bicicleta în siguranţă. Explicaţiile au fost urmate de aplicaţii practice. Astfel, din baloane colorate poliţiştii au improvizat semafoare şi i-au învăţat pe cei mici diferenţa dintre semaforul pentru autovehicule şi cel pentru pietoni şi cum trebuie să procedeze atunci când vor să treacă strada pe la trecerea de pietoni semaforizată. De asemenea, folosindu-se de o cutie şi un ou, le-au arătat cât de importantă este centura de siguranţă şi ce li se poate întâmpla celor care “uită” să o poarte.

La final, poliţiştii i-au implicat pe copii într-un demers preventiv adresat adulţilor,    oferindu-le flyere informativ-preventive pe care să le înmâneze persoanelor întâlnite în parc, părinţilor şi bunicilor, în speranţa că aceştia vor fi un exemplu de comportament rutier corect pentru cei mai mici participanţi la trafic.

Poliţiştii le-au reamintit cetăţenilor prevederile OUG 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice, aplicabile pietonilor. Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. “Nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice se sancţionează cu 2-3 puncte amendă . Conform art. 98, al. 2 din OUG 195/2002, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Prin excepţie de la prevederile art. 98 al. 2, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018 un punct-amendă este 145 lei”, au explicat poliţiştii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro