• firma respectivă s-a angajat să implementeze proiectul contra sumei de aproape 150.000 lei, fără TVA • zilele următoare ar urma să fie semnat şi contractul, iar dacă cei de la „Termhidro” se vor ţine de treabă este posibil ca lucrările să fie date la gata până la finele lunii în curs
Coşmarul salariaţilor de la Arhivele Brăilei, care au lucrat în frig în ultimele 4 ierni, este pe cale să se termine.
O firmă din Brăila a fost desemnată să se ocupe de implemnetarea proiectului de modernizare a sistemului de încălzire la sediul Arhivelor Naţionale din Brăila. Este vorba despre SC „Termhidro” SRL, afacerea Marianei Zainia – unic asociat şi administrator. Informaţia ne-a fost confirmată, ieri, de către Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila (structură căreia Arhivele locale îi sunt subordonate logistic), cu precizarea că, până la finele săptămânii, ar urma să fie semnat contractul. În aceste condiţii, este posibil ca lucrările în clădirea Arhivelor să înceapă efectiv chiar de săptămâna viitoare, iar specialiştii în domeniu spun că, dacă cei de la „Termhidro” se vor ţine de treabă, s-ar putea ca totul să fie gata până la sfârşitul lunii în curs.
Mai rămâne ca până atunci să fie rezolvată şi problema branşamentului la reţeaua de gaz, condiţionat de perfectarea unui transfer de proprietate şi administrare asupra unei parcele de teren din curtea imobilului Arhivelor Naţionale.
Valoarea finală a contractului semnat cu cei de la „Termhidro” este de 147.367 lei, fără TVA, adică aproximativ o treime din valoarea estimată de la care a plecat licitaţia (0,47 milioane lei, fără TVA).
De precizat că respectivul imobil a trecut până acum prin patru sezoane reci fără a avea o sursă de căldură. Mai precis, problemele cu încălzirea la Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale au apărut încă din iarna 2010 - 2011 şi au culminat cu întreruperea definitivă, în 2012, a serviciului public de termoficare, odată cu închiderea fostei Fabrici de căldură a oraşului, SC CET SA Brăila. Astfel că întreaga clădire a Arhivelor s-a transformat, iarnă de iarnă, într-un imens frigider, context în care rafturi întregi cu documente de arhivă având o valoare istorică, administrativă sau culturală inestimabilă pentru oraşul nostru au fost şi încă mai sunt în pericol de a fi distruse din cauza frigului şi umezelii din depozitele instituţiei. După cum spun specialiştii, în aceste condiţii se dezvoltă mai multe specii de ciuperci microscopice care atacă şi distrug celuloza din hârtie.