Peste câteva zile, Teatrul „Maria Filotti” va găzdui cel mai frumos, divers și emblematic eveniment al toamnei: Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila, ediția a doua. Un festival care prețuiește arta în toate formele sale și care timp de nouă zile, între 17 și 25 septembrie, aduce în fața publicului 19 spectacole, actori renumiți, regizori importanți și producții în premieră. Pregătirile pentru festival au intrat pe ultima sută de metri, iar despre surprizele ce îi așteaptă pe spectatori în ediția aceasta aflăm de la Radu Nichifor, managerul Teatrului „Maria Filotti”.
- În perioada 17-25 septembrie Teatrul ”Maria Filotti” va fi din nou gazda Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila. Ce ați pregătit pentru această a doua ediție?
- Anul trecut, Victoria Balint a venit cu idea unui nou concept al festivalului. Reacția publicului a fost una pozitivă și mergem în continuare pe același format MultiArt: teatru, teatru-dans, muzică, film, concerte etc. Programul acestei ediții este conceput pentru a atrage cât mai multe categorii de public. Avem invitate spectacole foarte bune, iar publicul fidel al teatrului se va bucura de titluri clasice, de variație stilistică, de regizori interesanți, de scenografi cu viziune. În aceleași timp, spectatorii care vin pentru prima oară la teatru, cum ar fi tinerii sau adolescenții, vor descoperi lucruri cu care să rezoneze, spectacole pentru ei. Și la această ediție am avut un sprijin important din partea Primăriei Municipiului Brăila din punct de vedere financiar, logistic și organizatoric.
- Dar atunci când organizați un astfel de festival de teatru și arte performative, ce anume vă doriți?
- Ne dorim să ajungem la cât mai mulți oameni. Asta e cel mai important! Ne dorim să se regăsească oamenii în poveștile care se spun pe scenă. În același timp, noi, ca teatru, ne dorim să testăm și să verificăm forme de spectacole și abordări regizorale ca să știm cum să ghidăm stagiunea și ce proiecte alegem. Pentru că la un festival e importanat să nu plictisești oamenii, să nu fie același tip de spectacol, să nu fie super nișat. Să încerci să oferi cât mai multe opțiuni de bună calitate. Să ”verifici” gustul publicului pe regizorii pe care teatrul plănuiește să îi invite să lucreze aici. Asta mi se pare foarte important! Nu faci spectacolele pentru tine, acasă, le faci pentru oameni! Poate multă lume s-a întrebat ce caută concertul lui Bogdan Simion într-un festival de teatru. Păi nu e chiar așa, pentru că omul acela este un artist fabulos! Concertul lui are poveste, are mister, are nostalgie, are eleganță, elemente pe care în mod normal le găsești într-un spectacol de teatru. Teatrul e o artă extrem de mondenă, care se adaptează foarte repede și care dacă nu e atentă la public se duce. Și cred că asta aduce nou acest festival.
- Ce ne poți spune despre selecția celor 19 spectacole din festival?
- La această ediție au fost invitate teatre din București, Ploiești, Constanța, Bacău, Galați, teatre importante din țară. A fost invitat Teatrul din Sfântul Gheorghe, care după părerea mea e un teatru de top din România. Între timp a mai apărut o trupă foarte faină și interesantă la Suceava și o puteți vedea la festival cu două producții. Teatrul ”Nottara” vine de asemenea cu două spectacole, ”Lecția” și ”Mama”, montate de doi regizori extrem de valoroși: Felix Alexa, respectiv Cristi Juncu. Sunt regizori pe care am dori să îi avem alături de trupa noastră în stagiunile viitoare. Iar aceste două spectacole o au în distribuție pe Catrinel Dumitrescu. Cei de la Teatrul ”Matei Vișniec” din Suceava vin cu două povești: ”Pisici” – un spectacol-concert, fain, vesel, o ”jucărie” făcută de Bobo Burlăcianu, și ”Sclavi”, regizat de Cosmin Panaite, un spectacol foarte puternic, într-o cu totul altă zonă. Cristian Ban, regizor pe care publicul din Brăila îl cunoaște foarte bine, va fi și el prezent cu două spectacole: ”Dispariții”, de la Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, și ”O repetiție moldovenească” a Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” Galați. Actorii Teatrului de Stat Constanța vor juca spectacolul ”Universuri paralele”, un text impresionant în regia lui Radu Iacoban, iar pentru familii, pentru părinți și copii, avem un spectacol special: ”Iepurele Alb”, regia Ana Crăciun Lambru. Sunt în program două spectacole pe texte clasice, montate de regizori tineri, care au o viziune fresh. Este vorba despre spectacolul ”Căsătoria”, regizat de Slava Sambriș, producție a Teatrului Municipal ”Bacovia” din Bacău și ”O noapte furtunoasă”, producție a Teatrului ”Toma Caragiu” Ploiești, în regia Sânzianei Stoican, care a colaborat în trecut cu teatrul din Brăila. Slava Sambriș și Sânziana Stoican sunt de asemenea doi regizori cu care Teatrul „Maria Filotti” și-ar dori să colaboreze. Spectacolul internațional invitat este unul de teatru-dans, o coproducție a două companii din Ungaria și România, regia Farkas Tamás și Tapasztó Erno, un spectacol non-verbal, fără barieră de limbă. Și la această ediție, festivalul are o proiecție de film, o comedie cu Javier Bardem în rol principal, și două concerte: Bogdan Simion și Trupa Compact. În ultima zi a festivalului este programat musicalul ”Familia Addams”, o producție impresionantă a Teatrului ”Excelsior”, regizată de Răzvan Mazilu. Pe lângă regizorii pe care i-am amintit mai devreme, spectatorii se vor putea bucura de scenografi importanți: Tudor Prodan, Răzvan Mazilu, Adela Pîrvu, Maria Nicola, Raluca Polea, Ana Crăciun Lambru, Lavinia Pop Coman, Bobo Burlăcianu, Irina Chirilă, Ioana Pascha, Réka Oláh, Răzvan Bordoș, Valentin Vârlan, Andreea Săndulescu și Carmencita Brojboiu. În programul festivalului sunt cuprinse patru spectacole ale teatrului nostru, producții recente.
- De ce patru spectacole ale Teatrului ”Maria Filotti”, față de unul la ediția precedentă?
- La acest festival, pe lângă iubitorii de teatru, sunt invitați regizori, cronicari, oameni din breaslă. Festivalul este și un moment în care spectacolele noastre să fie văzute. Anul trecut a fost un singur spectacol al Teatrului ”Maria Filotti”, cu o distribuție importantă, anul acesta sunt patru spectacole în care sunt implicați peste trei sferturi din actorii trupei. Din patru spectacole, două sunt premiere naționale. Sunt spectacole foarte bune și sunt diferite. ”Naufragiat” e un text montat în premieră în România de către un regizor tânăr, Andrei Huțuleac. E spectacolul care va deschide festivalul, se adresează tuturor categoriilor de public, dar în special publicului tânăr, și ne-am bucura să vedem mulți adolescenți în sală. ”Fii cuminte, Christofor!”, în regia lui Marcel Turcoianu, este adresat publicului matur, fiind un spectacol cu roluri ofertante. ”Minunații Orinoco”, scris și regizat de Mimi Brănescu, este de asemenea premieră națională. E un text în versuri și e special pentru că este greu de jucat, dar foarte fain în același timp. Și e un spectacol în care s-a pus mult suflet. Cel de-al patrulea spectacol al teatrului este ”American Buffalo”, regizat de Silviu Debu după un text american contemporan, o tragi-comedie, un spectacol cu foarte multă emoție.
- În realizarea noii ediții a festivalului ați ținut cont de feedback-ul primit anul trecut de la spectatori?
- Da, am ținut cont de lucrul acesta și e firesc așa! La ediția aceasta au fost invitate spectacole cu vedete sau spectacole-vedetă. Am văzut că e un apetit crescut către musical, combinația aceasta de teatru și muzică, și tocmai de aceea ediția de anul acesta a festivalului se va încheia cu musicalul ”Familia Addams”.
- Atunci când organizezi un festival de teatru e important să ai nume mari (actori, regizori, teatre) sau spectacole bune?
- Trebuie să fie spectacole bune! Atâta tot! Contează să fie actori buni. Bineînțeles că actorii buni sunt puși în valoare de regizori și scenografi importanți. Eu am tot spus lucrul acesta: sunt actori uriași și în București și în țară. E vorba doar de vizibilitate.
- Ce spectacole ne recomanzi să vedem la ediția aceasta a festivalului?
- Toate!
- Un mesaj pentru spectatori să vină la festival!
- Să vină!
Interviu realizat Liliana NISTOR